IPBN: Mesajul prefectului

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Mesaj din partea prefectului Stelian Dolha:

Bucuria sărbătorilor nu trebuie confundată cu reflexul cumpărăturilor masive

Sosirea primăverii și apropierea sărbătorilor pascale reprezintă pentru toată lumea motive de bucurie. Ne confruntăm cu tendința firească de a fi mai activi și de a desfășura diverse activități specifice perioadei, la fel ca în anii precedenți. În acest an greu însă, este necesar să facem un efort comun pentru a ne manifesta precaut și rațional, ținând cont de pericolul la care suntem expuși din cauza noului Coronavirus.

Ne îngrijorează faptul că multe persoane continuă să trateze superficial situația în care ne aflăm, că nu manifestă prudență și nu limitează ieșirile în spațiul public pentru motive care ar putea fi amânate. Astfel, apar imediat consecințe nedorite precum mari aglomerări în trafic sau magazine și, inevitabil, sancțiuni. Cu precădere acum, bucuria sărbătorilor nu trebuie confundată cu reflexul cumpărăturilor masive.

Nu este nimeni absurd, există pârghii ce permit deplasarea pentru probleme reale, urgente, iar polițiștii, jandarmii și militarii verifică și analizează fiecare caz în parte. Cert este că ducem o luptă contra cronometru și că toți trebuie să înțelegem asta – din proprie inițiativă sau constrânși – altă alternativă nu avem.

Obligația autorităților este de a lua măsuri, adaptate situației din teren, pentru a stopa răspândirea virusului. Știm că nu este ușor, că apar situații neplăcute, de multe ori frustrante, dar scopul final este protejarea populației. Actuala criză obligă la un efort comun susținut, iar deocamdată nu avem motive de relaxare. Doar prin distanțare socială și limitarea activităților la rezolvarea problemelor de strictă necesitate, putem depăși mai repede și mai bine această perioadă.

Le mulțumim tuturor celor care au înțeles gravitatea situației cu care ne confruntăm și respectă întocmai măsurile stabilite de autorități.