IPBN: Testări Covid-19

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Comunicat de presă – 27.04.2020

Bunicii din județul nostru, protejați de infecția cu Coronavirus!

Testarea personalului responsabil de vârstnicii instituționalizați în centre este o prioritate* a Ministerului Sănătății, astfel că, la sfârșitul săptămânii trecute, întreg personalul angajat în centrele pentru persoane vârstnice din județul Bistrița-Năsăud a fost testat pentru Coronavirus.

Rezultatele probelor, care nu au întârziat să apară, ne-au oferit vestea bună că personalul care are grijă zi de zi de persoanele vârstnice instituționalizate nu sunt bolnave de CoVid-19.

„Mă bucură vestea rezultatelor negative! Trebuie să ne protejăm bătrânii, să avem grijă de ei! Iar rezultatele denotă faptul că în această perioadă CHIAR se respectă măsurile impuse și în centre! Sper că situația va rămâne neschimbată, pentru că bunicii noștri sunt cei mai vulnerabili în fața acestei boli. Rezultatele favorabile denotă un comportament profesionist din partea angajaților din centre. Le mulțumesc tuturor acestora, atât pentru grija față de ei înșiși, cât și pentru vârstnici!”, transmite prefectul Stelian Dolha.

—–
În ultimele zile au fost prelucrate aproximativ 300 de probe care provin de la personalul angajat în centrele de vârstnici, dar și de copii instituționalizați din județ.
Pentru obținerea rezultatelor într-un mod eficient, aceste probe au fost împărțite pentru analiză în cele două laboratoare de testare CoVid-19 din județul nostru.

*Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat în data de 16.04. a.c. propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 în ce privește modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz. Astfel, sunt testați pacienții care sunt în procedura de transplant, cei care au cancer, pacienții care fac dializă, gravidele în izolare sau carantină și personalul din căminele de bătrâni. De asemenea, sunt testați și medicii care au intrat în contact direct cu un caz confirmat.