IPJ: 1 Mai în siguranță

1 MAI ÎN SIGURANȚĂ

Aproximativ 450  de poliţişti se vor afla în stradă pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii oricăror evenimente negative, în weekend-ul de 1 Mai.

La nivelul judeţului Bistrița-Năsăud aproximativ 100 de poliţişti vor acţiona zilnic în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică și vor avea ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor. Totodată, polițiștii sunt pregătiți să intervină rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Astfel, în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c., poliţişti de ordine publică, polițiști rutieri, de investigații criminale, acțiuni speciale și de la alte structuri, se vor afla în stradă, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică, precum şi în zonele turistice și de agrement.

În această perioadă, în vederea menţinerii şi asigurării unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea producerii unor infracţiuni sau fapte reprobabile, poliţiştii vor acorda o atenţie sporită locurilor cu mare fluenţă de public.

Efectivele poliţiei rutiere vor fi prezente pe principalele artere din județ, în apropierea complexelor comerciale a parcurilor și a zonelor de agrement în vederea prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizării traficului rutier, precum și în vederea combaterii excesului de viteză şi a consumului de băuturi alcoolice de către conducătorii auto.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

***

Pentru a vă proteja de evenimente neplăcute, poliţiştii vă recomandă să adoptaţi un minim de reguli de autoprotecţie:

Stimați conducători auto, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt de sau din auto, e bine să ţineţi cont de următoarele sfaturi: 

 • Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!
 • Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!
 • Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
 • Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să închideți și să asigurați
 • Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul!
 • Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!
 • Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului! Nu lăsaţi bunuri la vedere!

Pentru un trafic fluent şi sigur :

– Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul dinainte, pentru a putea opri în  siguranţă  atunci când condiţiile de deplasare o impun;

– Nu vă hazardaţi în depăşiri riscante;

– Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic;

– Respectaţi  indicaţiile poliţiştilor rutieri.

În situaţia în care aţi fost victima unui nedorit accident rutier sau sesizaţi producerea unui astfel de eveniment, nu ezitaţi să sunaţi imediat la numărul unic de urgenţă, 112, pentru a solicita sprijinul autorităţilor.

În locurile publice:

 • Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.
 • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice
 • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere
 • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela
 • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112
 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi facilitate de consumul de alcool.


La cumpărături:

 • Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor!
 • Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!
 • Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!
 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Instruiți-vă copiii cu privire la modul de comportare în cazul în care se pierd, stabiliți din timp locații de întâlnire. Imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!