IPJ: Acțiuni de control

ACȚIUNI DE VERIFICARE A RESPECTĂRII MĂSURILOR DE PREVENIRE A RASPÂNDIRII SARS-CoV2, PE RAZA JUDEȚULUI BISTRIŢA-NĂSĂUD

Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistriţa-Năsăud, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gelu-Voievod” Bistriţa-Năsăud precum şi polițiști locali, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate ale pieţelor agroalimentare, a supermarketurilor, a teraselor cafenelelor şi centrele comerciale, scopul vizată fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, în ultimele 24 de ore, echipe mixte, au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2.

La activităţi au participat 296 de forţe de ordine, fiind verificate 271 societăți comerciale, 79 autoturisme fiind totodată legitimate aproape 1800 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 146 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală 19.050 lei. Dintre acestea, 115 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.550 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare şi 31 de sanctiuni in valoare de 7500 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea interdictiilor privind deplasarea/libera circulatie.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Bistriţa-Năsăud, verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00.

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Vă recomandăm tuturor ca în continuare să respectați măsurile de igienă colectivă și individuală, cele de protecție indiciduală, să evitați aglomerațiile și întâlnirile cu prietenii pentru a limita răspândirea infecțiilor și pentru evita îmbolnăvirile în rândul celor dragi.

– Reamintim  faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

– Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.