IPJ: Acțiuni de control

Bistrița-Năsăud: Acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 în  perioada 26-28 februarie 2021.

În weekend, polițiștii, împreună cu reprezentanți ai celorlalte autorități cu atribuții în domeniu au continuat acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19. La nivel județean, 449 polițiștii, alături de polițiști locali, jandarmi, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului au continuat verificările pentru respectarea măsurilor de protecție impuse prin Legea 55/2020. Totodată, în același context au participat, în sistem integrat, 175 de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și limitării răspândirii virusului Sars-Cov-2 în cadrul unui număr de 38 de acțiuni punctuale organizate în tot județul.  

Au fost verificate peste 4400 de persoane aflate în izolare, carantină sau depistate în cadrul acțiunilor. Totodată, reprezentanţii agenților economici au fost instruiți cu privire la respectarea obligațiilor impuse, precum și a normelor destinate prevenirii răspândirii noului tip de coronavirus și în special cu privire la dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse și a instituirii unor măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale fiind verificate 209 societăți comerciale.

De asemenea, au fost oprite pentru control 332 autovehicule, iar conducătorilor auto li s-au reamintit principalele restricții și obligații prevăzute de Legea 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Pentru neregulile constatate în ultimele zile, polițiștii din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud, împreună cu cei de la Poliția Locală au aplicat 202 sancțiuni contravenționale, în valoare de 35.000 de lei. Din totalul acestora, 128 de sancțiuni, în valoarea de 10.000 de lei au fost aplicate pentru nepurtarea măștii sanitare de protecție, 66 de sancțiuni, în valoare de 5000 lei pentru nerespectarea interdicției privind deplasarea/libera circulație în intervalul orar 23:00-05:00. O sancțiune a fost aplicată pentru nerespectarea distanțării fizice.

Șapte persoane care nu au nerespectat măsura privind carantina, au fost depistate și sancționate de polițiști, potrivit Legii 55/2020 cu amenzi în cuantum de 20.000 lei. Totodată, cu privire la aceste cazuri, a fost informat Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bistrița-Năsăud pentru a dispune și alte măsuri complementare conform competenței.                                          

Începând cu data de 27 februarie a.c., ora 06.00, a fost instituită măsura carantinei pentru comuna Ciceu-Giurgeşti.

Astfel, este interzisă intrarea sau ieșirea din acestă comună prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice, iar persoanelor le este interzisă circulația și staționarea în spații publice, cu excepția unor motive bine justificate.

Forțe de ordine din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, şi Jandarmeriei Bistrița-Năsăud au fost mobilizate în misiuni de verificare a măsurilor de protecție dispuse. Polițiștii și jandarmii acționează, în sistem integrat, atât în filtre amplasate la intrarea în/ieșirea din localitățile carantinate, cât și prin verificări și controale în interiorul acestora, pentru a ne asigura că cetăţenii respectă toate măsurile de protecție sanitară.

Astfel, de la debut în zona carantinată au fost controlate peste 1100 de persoane, au fost verificate 820 autoturisme și au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale.

Pentru sănătatea dumneavoastră,  respectați măsurile de protecție individuală, evitați aglomerațiile și întâlnirile cu prietenii pentru a limita răspândirea infecțiilor și pentru evita îmbolnăvirile în rândul celor dragi.