IPJ: Acțiuni de control

Acțiuni desfășurate în perioada 4-7 MARTIE a.c.

În acest sfârșit de săptămână au fost totodată organizate și desfășurat acțiuni în scopul asigurării respectării normelor legale și menținerii unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică au desfășurat activități de verificare a modului de efectuare a serviciului de către personalul de pază din obiective. Astfel, au fost verificate 65 de obiective, 69 de agenți de securitate și au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7300 de lei. Majoritatea sancțiunilor aplicate, au fost pentru nerespectarea consemnului general și particular al postului de pază, portul necorespunzător al uniformei și pentru nerespectarea analizei de risc la securitate fizică. Totodată au fost constatate și un număr de 2 infracțiuni de instalare și întreținere a sistemelor de alarmă împotriva efracției sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licență de funcționare prevăzută de lege.

Au fost efectuate controale pentru verificarea modul de respectare a măsurilor dispuse prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, de către persoanele aflate în izolare/carantină. În acest sens, fiind verificate 13 persoane față de care a fost dispusă măsura izolării și 124 de persoane plasate în carantină la domiciliu.

De asemenea în cadrul acțiunilor desfășurate la nivelul județului au mai fost legitimate 233 de persoane, au fost oprite pentru verificări 166 de autovehicule și au fost efectuate controale și activități de informare la 32 de societăți comerciale.

Pentru neregulile constatate în cadrul acțiunilor punctuale desfășurate, au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 15.250 de lei, fiind totodată reținute un număr de 8 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au acționat pe principalele drumuri din județ pentru prevenirea accidentelor rutiere, prin depistarea conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație, conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

În acest context, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu cei ai Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au efectuat controale în trafic și au efectuat testări cu aparatele DrugTest și etilotest. Trei conducători auto au fost depistați cu nereguli și sunt bănuiți de comiterea unor infracțiuni la regimul circulației.

Astfel, în seara de 5 martie 2022, un conducător auto, în vârstă de 40 de ani, din Dumitra, a fost oprit în trafic de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, pe raza localității de domiciliu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că autoturismul pe care-l conducea era radiat din circulație din anul 2020. În cazul lui, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Totodată, în noaptea de 5/6 martie 2022, a fost depistat un tânăr de 22 de ani, din Florești care se afla la volanul unui autoturism. Acesta a fost oprit în trafic pe Drumul Județean 172, în localitatea Nimigea de Jos, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv pentru substanța Methamphetamină. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că cel în cauză are dreptul de a conduce suspendat. Tânărul a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice.

În aceeași noapte, în urma controalelor efectuate în trafic, a mai fost depistat un tânăr de 26 de ani, din Cepari, în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influența alcoolului. Rezultatul indicat de aparatul etilotest a fost 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta circula pe un drum comunal din Cepari și ajuns în intersecția cu Drumul Național 17C, a ieșit în decor, avariind autoturismul.