IPJ: Acțiuni de verificare

Acțiuni în sistem integrat, pentru prevenirea și limitarea infectărilor cu Sars-Cov-2 și a accidentelor rutiere

În ultimele 24 de ore, polițiștii secțiilor de poliție rurale, dar și cei ai structurilor județene au organizat și desfășurat acțiuni pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, de către agenți economici, organizatori de evenimente și cetățeni. Acțiunile au fost desfășurate și în scopul asigurării respectării normelor legale incidente domeniului și menținerii unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Astfel, au fost efectuate controale pentru verificarea modul de respectare a măsurilor dispuse prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, de către persoanele aflate în izolare/carantină. În acest sens, în cadrul acțiunilor punctuale au fost verificate 227 de persoane față de care a fost dispusă măsura izolării și 332 de persoane plasate în carantină la domiciliu.

De asemenea, au mai fost legitimate 182 de persoane, au fost oprite pentru verificări 118 autovehicule și au fost efectuate controale și activități de informare la 42 de societăți comerciale.

Pentru neregulile constatate în cadrul acțiunilor punctuale desfășurate, au fost aplicate 60 de sancțiuni, în valoare totală de aproape 8570 de lei. Din totalul acestora, 30 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020 în cuantum de 4.500 de lei, celelalte fiind pentru abateri la regimul rutier sau privind încălcarea unor norme de conviețuire socială.

La activitățile desfășurate au participat, alături de polițiști și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, polițiști locali, fiind folosite dispozitive pentru verificarea certificatelor electronice.

Activitățile polițiștilor vizează verificarea respectării prevederilor referitoare la portul măștii de protecție, respectarea interdicției de circulație, a programului de funcționare al operatorilor economici, restaurantelor, cafenelelor, precum și respectarea obligației persoanelor de a face dovada, în condițiile date, a dovezii de vaccinare sau trecere prin boală.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Exemplu:

În după-masa de 10 noiembrie a.c., în urma verificărilor persoanelor plasate în carantină la domiciliu de pe raza Secției 3 Poliție Rurală Lechința, s-a constatat că un tânăr de 26 ani, din Corvinești, întors recent din străinătate, nu se afla la adresa de domiciliu. Acesta a fost depistat de polițiști, în scurt timp, pe stradă, pe raza localității de domiciliu.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea măsurii carantinei,  conform Legii 55/2020, sancțiunea fiind în cuantum de 1.000 de lei. A fost înștiințat C.J.C.C.I. Bistrița-Năsăud cu privire la cele constatate.