IPJ: Acțiuni în context Covid

ACȚIUNILE DIN ULTIMELE 24 DE ORE ÎN CONTEXT COVID

Polițiștii bistrițeni, alături de jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și limitării răspândirii virusului Sars-Cov-2 au continuat acțiunile de informare, prevenire și verificare a respectării măsurilor impuse.

Ieri, 19 decembrie, la nivel județean, peste 200 de polițiști din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud, polițiști locali, jandarmi, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului au continuat verificările pentru respectarea măsurilor de protecție impuse prin Legea 55/2020. Totodată, în același context, au mai fost organizate în tot județul 15 acțiuni punctuale, la care au participat,  în sistem integrat, 72 de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și limitării răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Au fost verificate peste 2200 de persoane aflate în izolare, carantină sau depistate în cadrul controalelor efectuate. Totodată, au fost verificate 187 de societăți comerciale, iar în cadrul acţiunilor, reprezentanţii agenților economici au fost instruiți cu privire la respectarea obligațiilor impuse, precum și a normelor destinate prevenirii răspândirii noului tip de coronavirus, și în special cu privire la dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse și a instituirii unor măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

De asemenea, au fost oprite pentru control, 65 de mijloace de transport, iar conducătorilor autoturismelor verificate în trafic li s-au reamintit principalele restricții și obligații prevăzute de Legea 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Pentru neregulile constatate în ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud, împreună cu cei de la Poliția Locală au aplicat 105 sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.200 de lei. Din totalul acestora, 36 de sancțiuni, în valoare de 10.200 de lei, au fost aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, în cadrul acțiunilor desfășurate în intervalul orar 23.00-05.00, celelalte fiind aplicate pentru alte abateri prevăzute de Legea55/2020.

În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bistrița s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de  zădărnicirea combaterii bolilor. Ieri, în jurul orei 11.30, un bărbat din Bistrița a părăsit domiciliul, încălcând astfel măsura izolării, dispusă de către Direcția de Sănătate Publică. Bărbatul a fost depistat de polițiștii de la Poliția Locală care i-au explicat riscurile la care îi expune pe cei cu care intră în contact.

Tot ieri, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Beclean au sancționat contravențional, conform Legii 55/2020, un bărbat din Șintereag care, în urma verificărilor efectuate, nu a fost găsit la locuință, deși față de acesta era dispusă măsura carantinării la domiciliu. Cuantumul sancțiunii aplicate este de 1.000 de lei și a fost informat Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bistrița-Năsăud.

Reamintim faptul că, pentru siguranța tuturor au fost instituite următoarele măsuri, prevăzute de lege:

  • Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;
  • Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri in spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;
  • În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu unele excepții expres menționate de actul normativ; Pentru verificarea motivului deplasărilor, persoanele sunt obligate să prezinte, la cerere, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;
  • Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JDUEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD