IPJ: Acțiuni rutiere

PRIORITATEA NOASTRĂ ESTE SIGURANȚA DUMNEAVOASTRĂ

Acțiunile pentru siguranța traficului rutier, desfășurate de polițiștii din Bistrița-Năsăud în acest sfârșit de săptămână

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii bistrițeni au acționat pe principalele artere rutiere din județ, scopul controalelor fiind acela de a reduce riscul rutier și de a preveni evenimentele rutiere produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau sub influența  substanțelor susceptibile a avea efect psihotrop.

Polițiștii cu atribuții pe linie rutieră din tot județul au oprit în trafic, au verificat și testat cu aparatul etilotest mai mulți conducători auto, iar pentru infracțiunile constatate în flagrant, au întocmit mai multe dosare penale. Toți cei vizați riscă pedeapsa închisorii!

La data de 19 iunie a.c., un bărbat de 55 de ani de ani, din Șieu s-a ales cu dosar penal, după ce a fost depistat de polițiștii Secției 1, la ieșire din localitatea Ardan spre Șieu, pe Drumul Comunal 11, în timp ce conducea un autoturism, deși consumase alcool – aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în dimineața de 19 iunie, în jurul orei 03:30, un alt bărbat de 50 de ani, din Petriş, a fost depistat în localitatea Petriş, pe Drumul Județean 172G, conducând cu alcoolemie – valoarea indicată în cazul lui fiind de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeași dimineață, în jurul orei 02.30, polițiștii din Beclean l-au oprit în trafic pe un tânăr de 18 ani care conducea un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule, iar rezultatul testării a fost de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.În toate cazurile, polițiștii au întocmit dosare penale, iar cei vizați riscă pedeapsa închisorii.

În seara de 19 iunie a.c., în jurul orei 23.15, polițiștii din Beclean au intervenit la un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane.

Coliziunea a avut loc pe Drumul Național 17, în Beclean și au fost implicate două autoturisme. Unul dintre acestea, condus de un tânăr de 25 de ani, din Agrișu de Sus, celălalt, de un bărbat de 27 de ani, din Bistrița.

Cei doi conducători auto au fost răniți și transportați la spital. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ în cazul bistrițeanului și de 0,34mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celuilalt conducător auto. Acestuia din urmă i-au fost recoltate mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă de Poliția Orașului Beclean.

La data de 20 iunie a.c., în urma acțiunilor preventive desfășurate, au fost depistați, în flagrant, la volanul unor autoturisme, trei bărbați care conduceau, deși nu aveau acest drept. Este vorba despre un bărbat de 36 de ani, din Beclean, depistat pe raza localității Chiuza, un rodnean de 53 de ani, depistat pe raza localității de domiciliu și un bistrițean de 42 de ani. Cei trei riscă închisoarea de la 1 la 5 ani, fiind cercetați pentru infracțiunea de conducere fără permis.

La aceeași dată, polițiștii au depistat alți trei bărbați, în timp ce conduceau autoturisme și se aflau sub influența alcoolului. Unul dintre aceștia, în vârstă de 40 de ani, din Bistrița,  a fost depistat pe raza municipiului, iar valoarea indicată de etilotetst a fost 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Un altul, de 67 de ani, din Bistrița Bârgăului, a fost depistat pe raza localității Susenii Bârgăului, iar în cazul lui, valoarea indicată de etilotest a fost 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel de-al treilea, în vârstă de 32 de ani, din Parva, a fost depistat la ieșirea din localitatea de domiciliu, iar valoarea indicată de etilotest a fost 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta din urmă nu deține nici permis de conducere. Polițiștii continuă cercetările pentru tragerea la răspundere penală a celor trei.

La data de 21 iunie a.c., polițiștii din Prundu Bârgăului au depistat un bărbat de 30 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influența alcoolului (0.62 mg/l alcool pur în aerul expirat). Un altul, de 29 de ani, din Petriș, a fost depistat conducând un autoturism, deși avea dreptul de a conduce suspendat și consumase alcool (0.21 mg/l alcool pur în aerul expirat). Și în aceste cazuri au fost întocmite dosare penale, iar cei vizați riscă închisoarea.

Polițiștii atrag atenția: CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL ŞI ALCOOLUL SUNT INCOMPATIBILE!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce conducătorul auto a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!