IPJ: Acțiunile polițiștilor

ACȚIUNILE POLIȚIȘTILOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Acțiuni pe linie economică

În perioada 15-16 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu polițiști din cadrul serviciilor de Ordine Publică, Rutier și din cadrul Biroului de Poliție Transporturi Bistrița au continuat acțiunile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul transportului, depozitării şi comercializării cerealelor la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Astfel, polițiștii au acționat în piețele agroalimentare și de animale din orașele Năsăud și Beclean, precum și în filtre, în punctele feroviare Bistrița și Ilva Mică. În urma activităţilor desfăşurate, au fost verificate 18 mijloace de transport marfă, 9 societăți comerciale și 21 de persoane fizice care desfășoară activități în domeniu.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2950 lei, dintre care 3 sancțiuni în valoare de 1500 de lei pentru abateri la Legea 145/2014, 1 avertisment pentru nerespectarea Legii 252/2003, un alt avertisment pentru nerespectarea OUG 28/1999 și 13 pentru abateri la regimul rutier.

Acțiuni pentru prevenirea delictelor silvice

Video: https://www.youtube.com/watch?v=CtHujeLQjM4

Tot ieri, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice au acționat în vederea prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul exploatării, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Au fost efectuate controale în trafic pe Valea Bârgăului, dar și la un depozit de material lemnos de pe Valea Ilvei și o exploatație forestieră de pe Valea Sălăuței iar în urma activităților desfășurate, au fost constatate și aplicate 3 contravenții conform Legii nr. 171/2010, în valoare de 18.000 de lei, fiind totodată confiscat și material lemnos, respectiv 28,10 m.c. , în valoare totală de 13.513 de lei.                       

Siguranța școlară – obiectivul polițiștilor

La data de 16 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, însoțiți de polițiști ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, jandarmi din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean și specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, au verificat respectarea măsurilor luate de unitățile de învățământ pentru  prevenirea şi combaterea efectelor  pandemiei de SARS-CoV-2, respectiv portul măștilor sanitare de protecție, distanțare socială, reguli de acces în unitate și alte măsuri de protecție sanitaro-igienice, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

În urma activităților  au fost verificate un număr de  4 unități de învățământ, au fost instruiți un număr de  337 persoane, atât profesori cât și elevi, privind regulile de protecție sanitară, au fost legitimate un număr de 250  persoane.

Acțiuni similare vor fi desfășurate la nivelul județului și în perioada următoare pentru protejarea elevilor și cadrelor didactice, în vederea prevenirii reducerii efectelor pandemiei SARS-CoV-2.

Trei infracțiuni constatate în urma unui apel la 112

La data de 16 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au fost sesizați cu privire la faptul că un  bărbat de 67 de ani l-ar fi agresat fizic pe un altul de 70 de ani în localitatea Budacu de Jos.

În urma primelor verificări polițiștii au constatat faptul că bărbatul de 67 de ani din Budacu de Jos în timp ce se afla pe un motociclu pe Drumul Județean 173 în localitate, l-ar fi agresat pe fratele său, un bărbat de 70 de ani, acesta necesitând transportul la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior, polițiștii au constatat faptul că motociclul nu este înmatriculat și conducătorul acestuia nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0.40 mg/L alcool pur în aerul expirat, față de bărbat fiind aplicată măsura sancționării contravenționale conform prevederilor OUG 195/2002 în cuantum de 1305 de lei.

Polițiștii desfășoară în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de violență în familie, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Update: Prejudicii în valoare de 8000 de lei recuperate de polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința, în urma unei percheziții domiciliare

În urma percheziției domiciliare efectuate la locuința unui bărbat de 34 de ani din Lechința, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința, au luat măsura reținerii acestuia pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracțiunilor de furt calificat.

Bărbatul a fost prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă, propunere care a fost admisă, fața de acesta luându-se măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința.

Persoane care nu respectă măsura carantinei, depistate și sancționate de polițiști

La data de 16 septembrie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au verificat persoanele față de care a fost instituită măsura carantinei la domiciliu, pe raza localității Ciceu-Mihăiești.

Polițiștii au constatat că un tânăr de 26 de ani și o femeie de 32 de ani din aceeași localitate, au părăsit adresa declarată pentru carantină.

A fost luată măsura sancționării contravenționale a celor doi conform prevederilor Legii 55/2020 privind nerespectarea măsurilor privind carantinarea persoanelor, fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 2000 lei.

La aceeași dată, în urma verificărilor efectuate pe zona de competență, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au constatat că în Viile Tecii, un tânăr de 20 de ani nu respectă măsura carantinei, părăsind locația declarată.

Față de tânăr, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale conform prevederilor Legii 55/2020, în cuantum de 1000 de lei.

În toate cele trei cazuri, polițiștii au înștiințat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bistrița-Năsăud pentru a dispune și alte măsuri complementare, conform competenței.

Infracțiuni la regimul rutier constatate în flagrant de polițiști

La data de 16 septembrie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au oprit pentru control pe Drumul Județean 172G în localitatea Livezile un autoturism.

La volanul acestuia a fost identificat un bărbat de 56 de ani din Dorolea.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că șoferul identificat nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. La testarea cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit un dosar penal, urmând să documenteze infracțiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

Polițiștii Compartimentului Rutier al Poliției orașului Sângeroz-Băi au depistat în flagrant delict un șofer fără permis.

Un tânăr de 24 ani din comuna Lunca Ilvei, a fost depistat și oprit de către polițiști în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Național 17D prin Sângeorz Băi.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Tânărul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În continuare se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de către polițiștii Compartiment Rutier al Poliției orașului Sângeorz Băi, cu privire la infracţiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.