IPJ: An Nou în siguranță

I.P.J. BISTRIȚA-NĂSĂUD: MĂSURI DISPUSE PENTRU UN AN NOU ÎN SIGURANȚĂ

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ye0yYz3_CJI&ab_channel=I.P.J.BISTRI%C8%9AAN%C4%82S%C4%82UD

Principalele măsuri dispuse la nivelul Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud pentru ca întreaga comunitate să se bucure de un An Nou în siguranță:

La nivel județean, aproape 400 de polițiști vor acționa, la sfârșitul acestei săptămâni, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri județene ale Ministerului Afacerilor Interne.

Efectivele de poliție planificate în serviciu, în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie 2022, vor acționa pe cele două paliere principale: unul de prevenire și descurajare a fenomenului infracțional, cel de-al doilea de combatere a faptelor antisociale și impunerea fermă a legii.

Totodată, activitățile de prevenire a răspândirii și limitării a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate în continuare, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în acest domeniu. Acțiunile în acest context vor fi desfășurate în zone aglomerate, centre comerciale,piețe târguri, dar și în zonele de desfășurare a unor evenimente publice, în scopul protejării sănătății cetățenilor și limitării cazurilor de infectări.

În această perioadă, o atenție deosebită este acordată modului de comercializare și folosire a articolelor pirotehnice, având în vedere consecințele deosebit de grave pe care le poate avea folosirea improprie a acestora. Polițiștii recomandă ca astfel de obiecte de distracție să nu fie folosite decât în condițiile legii și în locurile permise. Atragem atenția cu privire la faptul că deținerea ilegală a articolelor pirotehnice nedestinate publicului larg se pedepsește, conform legii.

În acest sfârșit de săptămână, peste 220 de polițiști de la structurile de ordine publică, aproape 70 de polițiștii de la rutieră și 100 de polițiști de la celelalte structuri, precum: arme explozivi și substanțe periculoase, investigații criminale, investigarea criminalității, dar și luptători de la acțiuni speciale vor fi prezenți la datorie și vor desfășura acțiuni preventive specifice fiecărui domeniu de competență.

Polițiștii structurilor rutiere vor monitoriza traficul pe drumurile naționale și județene, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere. De asemenea, în perioada menționată, vor verifica modul de respectare al vitezei legale, vor acționa pentru prevenirea și combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive și vor efectua controale și testări în trafic cu aparatele etilotest și DrugTest.

Pentru ca Revelionul să fie petrecut în siguranță, polițiștii fac câteva recomandări, de care este bine să țineți cont:

În noaptea de Revelion, folosiți cu precauție articolele pirotehnice și manifestați atenție sporită pentru a preveni accidentele cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestora! Entuziasmul copiilor e de înțeles când vine vorba de focuri de artificii, dar asigurați-vă că acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor!

Achiziţionați obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate!

În locurile publice, la piaţă, în magazine aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei! De asemenea, nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

Fiți atenți când retrageți bani de la bancomate! Asigurați-vă că în apropierea dumneavoastră nu se află vreun răuvoitor care să vadă codul PIN sau care să vă sustragă suma de bani retrasă!

Pentru protecția autovehiculului, atunci când parcați, nu uitați să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi că l-aţi încuiat! Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi, la vedere, bunuri de valoare!

Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea, nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici măcar pentru câteva momente, pentru a face cumpărături mărunte sau când vă aflați în benzinării/stații de alimentare!

Conducătorilor auto le recomandăm să-și păstreze calmul în trafic, în special când se circulă în coloană şi să țină cont de politeţea rutieră! Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic și respectați indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren!

Solicităm tuturor cetățenilor să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică, să nu se expună la riscuri și să respecte toate normele legale în vigoare!

POLIŢIŞTII BISTRIŢENI VĂ UREAZĂ UN AN NOU CU SĂNĂTATE, BELŞUG ŞI BUCURIE ŞI FĂRĂ EVENIMENTE NEDORITE!