IPJ: Condiții de iarnă

ATENȚIE LA CONDUCEREA ÎN CONDIȚII DE IARNĂ!

Dacă urmează să călătoriți, informați-vă temeinic cu privire la fenomenele meteo prognozate pe itinerariul dumneavoastră de deplasare!

Conducătorii auto sunt sfătuiți să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să-și asigure o bună vizibilitate prin curățarea tuturor geamurilor autovehiculului și să reducă viteza.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă,
trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în
vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei
afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm
conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai
ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile
de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pentru nerespectarea acestor prevederi, conducătorii auto pot fi sancționați cu amendă de la 1305 lei la 2900 lei, iar ca măsură complementară se dispune reținerea cerificatului de înmatriculare.

Atenționăm faptul că folosirea bicicletelor pe partea carosabilă când aceasta este acoperită de gheață, polei sau zăpadă, este interzisă, iar bicicliștii pot fi sancționați cu amendă de la 580 lei la 725 lei pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile polițiștilor rutieri aflați în trafic şi să oprească/parcheze doar în locurile special amenajate pentru a nu afecta fluența traficului.

Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112!