IPJ: Buletin de presă

ATENȚIE! Conform Legii 295/2004, rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deține în mod legal arme ori muniții au obligații! Neîndeplinirea acestora atrage răspunderea penală

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase atrag atenția asupra faptului că rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deține în mod legal arme ori muniții au obligația ca, în cazul în care deținătorul a decedat sau este declarat dispărut, să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție și să depună armele și munițiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului ori, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de declarare a dispariției.

Totodată, conform art. 8 din Legea 295/2004, persoana care ia cunoștință despre existența unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a munițiilor deținute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligată să anunțe de îndată cel mai apropiat organ de poliție.

***

La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Cu ocazia activității de notificare a deținătorului legal cu privire la data expirării valabilității permisului de port armă, polițiștii au constatat faptul că o femeie de 44 de ani, din Bistrița ar fi deținut la domiciliu, fără drept, în perioada 29 iunie 2018-20 ianuarie 2020, o armă neletală. Arma, cu destinația tir sportiv i-a aparținut soțului, care a decedat în luna iunie 2018.

Polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase au ridicat arma în cauză și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Material lemnos în valoare de peste 30.000 de lei, confiscat de polițiști ca urmare a unor acțiuni pe linie silvică

La data de 20 ianuarie 2020, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 1 poliție Rurală Bistrița au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.

Cu această ocazie, pe drumul național 15A, în localitatea Herina, au oprit în trafic, pentru control, un ansamblu format din cap tractor și remorca care aparținea unei societăți comerciale din Mijlocenii-Bârgăului și care transporta cantitatea de 47,12mc cherestea.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că societatea ar fi efectuat două transporturi de material lemnos în baza aceluiași aviz. Ca urmare a celor constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 171/2010 , fiind aplicate sancțiuni în valoare totală de 13.000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea materialului lemnos în valoare de  30.109,68 lei.HH HHHHHH

Reținut în Arestul IPJ BN, după ce a încălcat ordinul de protecție emis împotriva sa

La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din Sânegeorz-Băi au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitate, cercetat pentru încălcarea ordinului de protecție și violență în familie.

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în seara de 19 ianuarie 2020, în timp ce se afla pe o stradă din oraș, ar fi agresat-o pe soția sa, o femeie în vârstă de 36 de ani, din aceeași localitate.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat faptul că împotriva bărbatului, Judecătoria Năsăud a dispus emiterea unui ordin de protecție pe o durată de 3 luni. Conform obligațiilor, acesta era obligat să păstreze o distanță de minim 30 de metri față de soția sa, față de reședința acesteia, precum și față de locul de muncă al acesteia, măsură care a fost încălcată.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și încălcarea ordinului de protecție. În cursul acestei zile, va fi prezentat magistraților, cu propunere de arestare preventivă.

A sustras bunuri dintr-un autobuz, dar a fost identificat de polițiști. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate

Ca urmarea a cercetărilor efectuate într-un dosar penal de furt calificat, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au identificat un tânăr de 26 de ani, din Năsăud, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de 9 ianuarie a.c., acesta ar fi pătruns într-un autobuz parcat pe raza comunei Șanț și ar fi sustras mai multe bunuri, printre care și o stație de emisie-recepție.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite păgubitului, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.