IPJ: Buletin de presă

ATENȚIE, PĂRINȚI!

La data de 15 februarie a.c., ora 16.04, o persoană necunoscută, a cărei voce părea de copil, a apelat numărul unic de urgență 112 și a solicitat ajutor, fără să ofere alte detalii, după care a închis, nemaiputându-se lua legătura cu acesta.

Întrucât exista posibilitatea ca cineva să aibă nevoie de ajutor, în urma apelului, s-a înregistrat un dosar penal privind infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal și s-au activat toate resursele avute la dispoziție pentru soluționarea cazului. S-a constituit o echipă operativă, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

Încă de la primirea apelului, pentru toți cei implicați a început o cursă contracronometru, care s-a finalizat ieri 17 februarie, când polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Bistrița-Năsăud și Sibiu au identificat ultima proprietară a telefonului, o femeie în vârstă de 30 de ani, care locuiește, fără forme legale pe strada Ineu din Bistrița. Totodată, au stabilit faptul că de la acea adresă, copiii femeii, în vârstă de 7 și 8 ani, în timp ce se aflau acasă, nesupravegheați, împreună cu un coleg în vârstă de 8 ani, au apelat în joacă numărul de urgență 112, iar în momentul în care au realizat gravitatea faptei, s-au speriat și au închis. Imediat după acest apel, bateria telefonului mobil s-a descărcat, iar telefonul respectiv nu a mai fost pus în funcțiune. Telefonul și cartela SIM de pe care a fost efectuat apelul au fost ridicate de polițiști.

Cercetările derulate au inclus verificări directe, în teren, dar și alte măsuri specifice și tehnice. Astfel, au fost implicați în activități 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Municipiului Bistrița, Secției 1 Poliție Bistrița, ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, ai Direcției Operațiuni Speciale, ai Biroului  de Analiză a Informațiilor Bistrița-Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelui Voievod”.

După identificarea minorilor, polițiștii au stabilit că niciunul dintre aceștia nu s-a aflat niciun moment în stare de pericol și nu au fost victima vreunei infracțiuni. Pentru verificări de specialitate, a fost informată Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

Cercetările continuă de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, pentru clarificarea cauzei sub toate aspectele, urmând ca la finalizarea acestora să fie formulate propunerile legale prin unitatea de parchet competentă teritorial.

Ocol silvic sancționat contravențional pentru nereguli privind documentele emise

La data de 17 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj au efectuat controale la un ocol silvic din județ. Verificările au urmărit modul de completare a documentelor cu regim special și introducerea datelor în sistemul informatic SUMAL.
Cu această ocazie, au fost sesizate nereguli cu privire la 7 avize de însoțire a materialului lemnos, emise de către ocolul silvic în perioada 12 noiembrie 2019-10 februarie 2020, pentru cantitatea totală de 15,20 mc material lemnos. 

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională, conform Legii 171/2010, cu amendă în cuantum de 3.000 lei, iar materialul lemnos, în valoare de 2.367 lei a fost ridicat în vederea confiscării.

Bănuit de furt, identificat de polițiști

La data de 17 februarie a.c., în cadrul cercetărilor efectuate, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au identificat un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Hodac, județul Mureș, bănui de comiterea unui furt.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate, a reieșit faptul că, la 14.02.2020, mureșeanul ar fi sustras 4 ovine care aparțin unui tânăr de 26 de ani, din Monor și care se aflau pe un câmp din apropierea locuinței lui.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal de furt pentru stabilirea cu exactitate a  împrejurărilor și recuperarea prejudiciului.

Dosare penale, întocmite de polițiștii de la Formațiunea Rutieră Năsăud, pentru infracțiuni flagrante, constatate cu ocazia acțiunilor preventive

La data de 17 februarie a.c., polițiștii rutieri din Năsăud au oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe drumul național 17C, pe raza localității Dumitra.

Polițiștii l-au legitimat pe șoferul autoturismului, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Dumitra care, conform verificărilor, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. La control, acesta a prezentat un permis de conducere eliberat de Ucraina, valabil până în anul 2049 și un pașaport, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că ar fi false. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

La data de 17 februarie a.c., pe drumul național 17D, polițiștii rutieri din Năsăud l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 62 ani, din Năsăud, care conducea un autoturism pe raza comunei Rebrișoara.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar valoarea indicată a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice care vor stabili alcoolemia.

Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii năsăudeni sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.