FRUMUSEȚEA MESERIEI DE POLIȚIST
Deznodământul unei plângeri de furt poate fi o bucurie făcută de polițiști, unei persoane în vârstă.
Ieri, 19 aprilie a.c., o femeie de 77 de ani, din Feldru a sesizat furtul sumei de 600 de lei, bani pe care îi avea în locuință.
La scurt timp după sesizare, polițiștii au identificat un bărbat de 52 de ani, din localitate, bănuit de comiterea faptei. Acesta și-a recunoscut fapta și a restituit banii pe care i-ar fi sustras în data de 12 aprilie a.c., cu ocazia efectuării unor lucrări la hornețul căsuței.
Impresionați de faptul de curând a rămas văduvă, dar se descurcă singură și, deși are tot ce-i trebuie, trăiește oarecum izolat, departe de centrul comunei, toți polițiștii de la Postul de Politie Feldru, împreună cu o elevă aflată în practică au mers în vizită, la căsuța în care locuiește. Au mers cu veștile bune, cu câteva daruri și dispuși sa asculte învățăminte și povețe adunate într-o viață de om.
ÎN STRADĂ, PENTRU SIGURANȚA OAMENILOR
În perioada 20-22 aprilie a.c., peste 350 de polițiști vor fi prezenți în stradă și vor acționa cu aproape 150 de autospeciale, astfel încât oamenii care participă la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Floriilor și de Paștele Catolic să fie în siguranță.
Printre prioritățile polițiștilor se numără prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunității, dar şi intervenția rapidă, la nevoie sau când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
În această perioadă, pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului, aproape 50 de polițiști din structurile de Rutieră vor fi prezenți pe principalele drumuri, precum și pe căile de acces către zonele unde au loc manifestări publice. Aceștia vor acționa cu aparatele radar, inclusiv cu echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).
Recomandăm cetățenilor să apeleze cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori să sune la 112 în caz de nevoie sau dacă au cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale.
De asemenea, recomandăm șoferilor să circule cu viteză legală și adaptată condiţiilor din trafic, în special când se deplasează în coloană.
VACANȚĂ DE PAȘTE ÎN SIGURANȚĂ!
Pentru polițiștii bistrițeni siguranța copiilor reprezintă o prioritate, atât pe durata cursurilor, cât și în vacanțe.
Așadar, în perioada premergătoare vacanței, polițiștii de la Prevenirea Criminalității au desfășurat activități în școli, menite să-i învețe pe copii cum să aibă grijă de ei atât la școală, cât și în timpul vacanțelor.
O astfel de activitate a avut loc și în Beclean, la Școala ”Grigore Silași”, unde polițiștii le-au explicat copiilor regulile de circulație, le-au proiectat filmulețe cu mesaje preventive și le-au spus cum să se ferească de rău-făcători.
Întrucât pe parcursul vacanței copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente care le pot afecta siguranța, polițiștii le-au atras atenția că trebuie să:
Nu deschidă niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă spun că sunt trimişi de părinţi! Uşa trebuie să fie mereu încuiată;
Nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet;
Nu spună persoanelor străine care sună la telefon că sunt singuri acasă;
Să sune sau să meargă la un vecin de încredere în cazul în care le este frică, se simt amenințați, ori au o urgență.
VACANȚĂ FRUMOASĂ!
Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul 112!
Acțiuni pentru prevenirea unor abateri care pot dăuna sănătății populației, desfășurate de polițiștii de la economic
La data de 19 aprilie a.c., în urma controalelor de specialitate efectuate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice și ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate și constatate 24 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 71.500 lei, majoritatea conform Legii 12/1990. De asemenea, a fost confiscat numerar în sumă de 148 lei.
Acțiunile de acest gen urmăresc prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum și stabilirea originii produselor comercializate, în special a celor din carne, a lactatelor, a ouălor și a legumelor/fructelor și a modului de manipulare al acestora, urmărindu-se astfel prevenirea unor abateri care pot dăuna sănătății populației.
În perioada sărbătorilor pascale, polițiștii cu atribuții pe această linie vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.
ATENȚIE!!! Aveți grijă la cei cărora le solicitați să vă ajute! Aveți grijă la cei pe care îi lăsați să intre în locuință!
Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au recuperat suma de 11.200 de lei, bani pe care patru persoane i-ar fi sustras și obținut de la o femeie, cu ocazia efectuării unor lucrări de reparație la acoperișul casei.
La data de 19 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au identificat 4 persoane cu vârste cuprinse între 22-50 de ani, toți din Fântâniţa, comuna Miceștii de Câmpie, bănuiți de comiterea unor infracțiuni.
Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că, la data de 12 aprilie a.c., în urma unei înțelegeri verbale, cei patru au efectuat lucrări de reparație la acoperișul locuinței unei femei din Mărișelu. Inițial au stabilit costul final al lucrărilor de 500 de lei, iar la final, inducând-o în eroare, i-au solicitat femeii să achite suma de 5.200 lei.
De asemenea, la data de 17 aprilie a.c., în timp ce se aflau în locuinţa femeii pentru a efectua lucrările de reparație, profitând de neatenţia acesteia i-au sustras din locuinţă suma de 6.000 lei.
Prejudiciului, în valoare totală de 11.200 de lei, a fost recuperat în totalitate de polițiști. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
Furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa proprietarilor care îşi lasă proprietatea nesupravegheată. Așadar, pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple, dar eficace, care vă pot feri de furturi.
ATENȚIE la necunoscuți!
Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora și nu le permiteți accesul în locuință și, în niciun caz, nu le permiteți să vadă locul în care păstrați banii!
ATENŢIE la persoanele care se prezintă la ușă!
Diverşi cerşetori sau persoane care solicită sume de bani în scopuri caritabile se deplasează prin cartiere, din uşă în uşă. Intră în locuinţe şi profitând de neatenţia proprietarului fură obiecte care le sunt la îndemână. De multe ori ei găsesc uşile descuiate, proprietarii fiind la vecini, pe scară, în beci s.a.
Nu uitaţi că hoţii au moduri ingenioase de a vă face să-i lăsaţi de bunăvoie în locuinţe: se dau drept instalatori, vă verifică apometrele, contoarele de gaz.
Fiţi precauţi cu persoanele pe care le lăsaţi în locuinţă şi supravegheaţi-le tot timpul.
Când plecaţi de acasă
spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;
atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;
obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă!