IPJ: Buletin de presă

Acțiuni pe linie silvică, desfășurate de polițiști pe valea Bârgăului și valea Someșului

La data de 29 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj au acționat în vederea prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul silvic.

Astfel, au fost desfășurate controale în trafic, pe raza mai multor comune de pe valea Bârgăului și valea Someșului, ocazie cu care au fost constatate și aplicate 3 sancțiuni contravenționale conform Legii 171/2010, în valoare de 8000 de lei și 2 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea O.U.G. 195/2002, în valoare de 870 lei. Tot cu ocazia acțiunilor, a fost confiscată cantitatea totală de 13,43 m.c. material lemnos, în valoare de 3.033 lei.

Dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori

La data de 28 februarie a.c., polițiștii Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru-Rareş l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Târlișua, în timp de transporta 5 arbori, pentru care nu a putut prezenta documente legale.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 27 februarie a.c., bărbatul i-ar fi tăiat, fără drept, dintr-o pădure de pe raza comunei. Materialul lemnos, respectiv cantitatea de 8,17 m.c., în valoare 3.857 lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de  tăiere fără drept de arbori.

5 minori, față de care a fost dispusă măsura căutării la nivel național, au fost găsiți de polițiști în urma activităților desfășurate

La data de 28 februarie 2020, a fost sesizată dispariția unui minor în vârstă de 15 ani, din Orheiu Bistriței. Acesta locuia împreună cu tatăl său, iar la data de 27 februarie a.c., a plecat voluntar de la domiciliu, nemaiputându-se lua legătura cu el.

A fost dispusă căutarea la nivel național a minorului, iar la data de 29 februarie, acesta a fost găsit pe raza municipiului Bistrița.

****

La data 29 februarie a.c., o femeie a sesizat faptul că fiica ei în vârstă de 14 ani, a plecat de acasă, din localitatea Mijlocenii Bârgăului, din data de 31.12.2019 și de atunci nu s-a  mai întors. Cele două au păstrat legătura, telefonic, până la data de 10 februarie a.c., după care nu a mai putut lua legătura cu ea.

În urma sesizării, polițiștii au demarat verificările și au dispus măsura căutării la nivel național a fetei. În urma activităților desfășurate, minora a fost găsită de polițiști la scurt timp, pe raza municipiului Bistrița.

****

La data de 1 martie a.c., în urma căutărilor desfășurate, polițiștii i-au depistat și încredințat Centrului pentru protecția Copilului Beclean, pe trei minori în vârstă de 12, 13 și 15 ani. Cei trei au plecat voluntar din centru, la data de 28 februarie a.c., fapt pentru care a fost dispusă căutarea la nivel național a acestora.

Infracțiuni la regimul rutier, constatate în flagrant, de polițiști.

Și în acest sfârșit de săptămână, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud şi cei ai structurilor de poliţie rutieră orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a neregulilor constatate pe linie rutieră, polițiștii au aplicat 366 de sancțiuni, în valoare de peste 158.000 lei și au dispus măsura reținerii permisului de conducere față de 66 de persoane, majoritatea pentru încălcarea prevederilor privind regimul legal de viteză. Totodată, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

Pentru abateri grave, constatate în flagrant, polițiștii rutieri au întocmit dosare penale.

Exemplificăm:

La data de 1 martie a.c., polițiștii din Sângeorz-Băi l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Ilva Mică, în timp ce conducea un autoturism.

Acesta a fost depistat pe drumul național 17D, pe raza localității Șanț, iar în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,64 mg./l alcool pur în aerul expirat.

A fost condus la spital pentru prelevarea de probe în vederea stabilirii alcoolemiei, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducere cu alcoolemie.

****

La data de 1 martie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința l-au depistat și oprit în trafic pe un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Țagu, care conducea un autoturism, deși avea permisul suspendat din data de 18 decembrie 2019.

Tânărul a fost oprit pentru control pe raza localității Țăgșoru, pe drumul județean 151. În urma celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având permisul de conducere reținut.

***

La data de 29 februarie a.c., pe raza localității Tureac a avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea ușoară a unui bărbat în vârstă de 30 de ani. La fața locului, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul conducea un autoturism pe direcția Vatra Dornei – Bistrița și a pierdut controlul acestuia într-o curbă, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un parapet de pe marginea drumului.

Conducătorul auto a  fost testat  cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.

Dosar penal pentru violență în familie și încălcarea unor măsuri dispuse prin ordin de protecție provizoriu

La data de 1 martie a.c., în jurul orei 16.30, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au întocmit doar penal pentru violență în familie, ca urmare a sesizării unei agresiuni, în localitatea Braniștea. Totodată, a fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitate.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că bărbatul, în timp ce se afla la domiciliu,  sub influența băuturilor alcoolice, ar fi fost violent cu fiul său în vârstă de 12 ani, soția și soacra acestuia.

Ulterior, în jurul orei 22.00, întrucât a fost depistat de polițiști în curtea locuinței, deși fusese emis un ordin de protecție împotriva sa, a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ”încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin  ordinul de protecție provizoriu”.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean.