IPJ: Buletin de presă

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu flori, produse ornamentale și accesorii

La data de 6 martie a.c., 26 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Poliției municipiului Bistrița au acționat, în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu flori, produse ornamentale și accesorii.

Astfel, pe raza municipiului Bistrița, au fost efectuate controale și verificări de specialitate la 30 de operatori economici ce își desfășoară activitatea în spații de interior, florării sau depozite de flori. De asemenea, au fost verificați  46 de operatori economici, ce își desfășoară activitatea, temporar,  prin intermediul comerțului stradal.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate un număr total de 59 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 136.000 lei (55 prevăzute și pedepsite de Legea 12/1990 și4prevăzute de O.U.G. cu nr. 28/1999, privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale). Totodată, ca măsură complementară, polițiștii au dispus confiscarea  de numerar, în sumă de 1.774 lei.

Mandat de executare a pedepsei închisorii, pus în aplicare de polițiști

La data de 6 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis, în aceeași zi, de către Judecătoria Cluj-Napoca.

Astfel, un tânăr de 25 de ani, din Bistrița, condamnat la pedeapsa de 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, a fost încarcerat de polițiști în penitenciarul Bistrița.

Arestat preventiv, în urma unor verificări efectuate de polițiștii de la Investigații Criminale

La data de 6 martie a.c., polițiștii de la Investigații Criminale, împreună cu cei din cadrul Poliției Orașului Năsăud și municipiului Bistrița au organizat și desfășurat acțiuni pentru verificarea persoanelor față de care a fost dispusă măsura arestului la domiciliu. Activitățile au fost desfășurate pe raza municipiului Bistrița și a orașului Năsăud.

Astfel, au fost verificate 18 persoane aflate în arest la domiciliu, ocazie cu care s-a constatat că, un tânăr de 17 ani, din Bistrița, a încălcat cu rea-credință măsura arestului la domiciliu, părăsind nejustificat imobilul stabilit pentru executarea măsurii.

Polițiștii au sesizat instanța, care a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive. Astfel, la data de 8 martie 2020, polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare mandatul de arestare preventivă, emis de Judecătoria Bistrița, pe o perioadă de 30 de zile. În prezent, acesta se află în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Bistrița-Năsăud.

Acțiuni preventive, pe linie rutieră

În perioada 5-6 martie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au acționat în trafic, pe raza întregului județ, pentru sporirea gradului de siguranță și prevenirea accidentelor rutiere.

În urma controalelor în trafic și a neregulilor constatate, au fost aplicate 484 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 107.270 lei, toate conform OUG 195/2002. De asemenea, a fost constatată, în flagrant, o infracțiune de conducere fără permis.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 176 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 7 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 3 pentru neacordarea de prioritate unor pietoni. 114 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru că nu purtau centura de siguranță. Totodată, au fost sancționați 21 de pietoni care au fost surprinși de polițiști în timp ce traversau neregulamentar. Celelalte sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri la regimul rutier, constatate de polițiști.

Ca măsuri complementare dispuse, au fost reținute 25 de permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Infracțiuni depistate, în flagrant, de polițiștii care supraveghează traficul rutier

La data de 7 martie a.c., în urma controalelor efectuate în trafic, polițiștii l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Rodna, în timp ce  conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, aflându-se sub influența alcoolului.

Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

***

La data de 7 martie a.c., pe drumul național 17,în localitatea Tureac, a fost oprit în trafic, pentru control, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Tureac, în timp ce conducea un autoturism, deși nu deținea permis de conducere. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În autoturism se afla șitatăl acestuia, un bărbat în vârstă de 67 ani, din aceeași localitate, care a recunoscut că i-a încredințat mașina fiului său, deși cunoștea faptul că nu deține permis.

În consecință, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul fără permis și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, unei persoane despre care știe că nu are acest drept.

***

La data de 7 martie a.c., pe drumul comunal numărul 33, în localitatea Tăure, polițiștii l-au depistat pe un tânăr în vârstă de 22 de ani, din localitate, în timp ce conducea un moped, deși nu deținea permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0.73 mg/l alcool în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice care să stabilească cu exactitate alcoolemia.

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.        

La aceeași dată, pe drumul comunal 2B, în Cormaia, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 48 de ani, din orașul Sângeorz-Băi, în timp ce conducea un autovehiculul care nu avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare. Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Rezultatul testării etilotetst a fost negativ.

În acest caz, se continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea a unui vehicul fără a deține permis de conducere.

***

La data de 8 martie a.c., pe drumul național, polițiștii rutieri au oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe raza localității Șieu-Sfântu. La volanul acestuia a fost identificat un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Bistrița. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

***

La aceeași dată, pe drumul comunal 43, în localitatea Salva, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit pentru control un ATV, condus de un barbat în vârstă de 30 de ani, din Salva.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce autovehicule pe drumul public suspendat, iar rezultatul testării etilotetst a fost de 0,21 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii deconducerea unui vehicul fără permis de conducere .

Polițiștii din Bistrița au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat care nu a oprit la semnalele polițiștilor și a  refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 8 martie a.c., un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a efectuat semnale regulamentare de oprire unui autoturism care circula pe strada Tărpiului, din municipiul Bistrița, însă șoferul acestuia a refuzat să oprească, continuându-și deplasarea. A fost urmărit de echipajul mixt, format din polițist și jandarm, până pe strada Mușcatei, din municipiu, unde a fost imobilizat de către aceștia. Totodată, a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 42 de ani, din Ocnița.

La fața locului au fost solicitați polițiștii Biroului Rutier, însă a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest și a fost condus la spital, unde a refuzat și prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Față conducătorul auto a fost dispusă reținerea pe o durată de 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii Biroului Rutier continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit pentru infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.