IPJ: Buletin de presă

Material lemnos în valoare de peste 75.000 de lei, confiscat de polițiști și specialiști ai Gărzii Forestiere, în urma unor controale la societăți de exploatare a materialului lemnos, de pe văile Sălăuței și Someșului
În perioada 9-10 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj au acționat în vederea prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul exploatării, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, pe raza comunelor de pe văile Someșului și Sălăuței.

Cu ocazia controalelor desfășurate, polițiștii și specialiștii Gărzii Forestiere au constatat nereguli privind modul de expediere a materialului lemnos trei societăți de exploatare a lemnului. Cele trei societăți au fost sancționate contravențional conform Legii 171/2010, cu amenzi în cuantum total de în valoare de 25.000 lei.

Totodată, ca măsură complementară, a fost dispusă confiscarea cantității de 351,67 m.c. material lemnos, în valoare totală de 75.885 de lei.

Trei mureșeni, depistați pe raza localității Dobric, au fost sancționați conform Legii 12/1990 și ordonanțelor militare în vigoare

La data de 10 aprilie a.c., pe drumul comunal 37, în localitatea Dobric, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, o autoutilitară  condusă de un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Hodac, județul Mureș. Acesta era însoțit de alți doi bărbați, din același județ, iar pentru că nu și-au putut justifica prezența în localitate, au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 2.000 lei fiecare, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare în vigoare.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că bărbatul de 44 de ani transporta cherestea pe care încerca să o comercializeze, motiv pentru care a fost sancționat conform Legii 12/1990, iar materialul lemnos, în valoare de 814 lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un tânăr de 27 de ani, din Dej, în timp ce conducea un autoturism pe drumul județean 172, pe raza localității Zagra.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta are permisul de conducere suspendat, motiv pentru care au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis.

La aceeași dată, polițiștii din Sângeorz-Băi l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Maieru, care conducea un autoturism pe raza comunei Șanț. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,66 mg./l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

De asemenea, ieri, 10 aprilie, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi l-au oprit pentru control pe un tânăr de 23 de ani, din Rodna care conducea pe raza localității de domiciliu un autoturism, deși nu avea permis de conducere. Și în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările.

Caz rezolvat cu operativitate de polițiștii Secției 3; o persoană bănuită de furt a fost identificată, iar prejudiciul a fost recuperat

La data de 9 aprilie a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au fost sesizați cu privire la comiterea unui furt pe raza localității Urmeniș. Astfel, proprietara unei case a sesizat faptul că, în perioada 20 martie-9 aprilie i s-au sustras din locuință și anexele acesteia mai multe bunuri, printre care un aparat pentru sudură și un fierăstrău.

Au fost declanșate verificările în acest caz, ocazie cu care a fost identificat și depistat un tânăr în vârstă de 19 ani, din Urmeniș, bănuit de comiterea faptei. Bunurile, în valoare de aproximativ 1100 de lei, au fost recuperate în totalitate și restituite păgubitei.

Întrucât nu a fost depistat la locuință, acesta a  fost sancționat contravențional. Cercetările în dosarul penal întocmit continuă de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința.

Bănuit de furt, identificat de polițiști. Prejudiciul, în valoare de 2500 de lei, recuperat în totalitate

În cadrul cercetărilor efectuate de polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița într-un dosar penal de furt, a fost identificat un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Budacu de Jos, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, a rezultat faptul că, în noaptea de 6/7 aprilie a.c., acesta ar fi sustras componente de pe un utilaj agricol care se afla pe raza localității Cetate. Valoarea prejudiciului a fost stabilită ca fiind aproximativ 2500 lei și a fost recuperat în totalitate de polițiști.

Totodată, acesta a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea restricțiilor de circulație prevăzute de ordonanțele militare.

Cercetările în acest caz sunt  continuate de către polițiștii din cadrul Postului de Poliție Budacu de Jos.

SIGURANȚA DUMNEAVOASTRĂ, PRIORITATEA NOASTRĂ!

Aproape 100 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari au acționat ieri, pe raza municipiului Bistrița și a cartierelor arondate, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și nu numai.

Astfel, la data de 10 aprilie a.c., au fost oprite în trafic, pentru control peste 1500 de autoturisme și verificate peste 2000 de persoane. Acțiunile forțelor de ordine au urmărit asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea restricțiilor stabilite prin ordonanțele militare în vigoare, în copul prevenirii răspândirii CoVid-19.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 170 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 175.000 lei. Dintre acestea, 15 au fost aplicate pentru nerespectarea OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, o sancțiune a fost aplicată pentru nerespectarea Legii 12/1990, iar celelalte pentru nerespectare prevederilor legale prevăzute de ordonanțele militare.

Tot cuocazia controalelor efectuate, polițiștii Biroului Supravegheri Judiciare l-au depistat pe o stradă din Bistrița, pe un tânăr în vârstă de 22 de ani, din localitate, cercetat întru-un dosar penal. Față de tânăr era dispusă măsura arestului la domiciliu.

Acesta a părăsit locuința, încălcând astfel cu rea-credință obligațiile stabilite, motiv pentru care a fost sesizată Judecătoria Bistrița pentru înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive. Totodată, a fost sancționat contravențional și pentru încălcarea restricțiilor privind circulația în afara locuinței.

La acțiuni au participat polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Rutier, Investigații Criminale, Investigare a Criminalității Economice, pentru Acțiuni Speciale, Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Poliției municipiului Bistrița, în colaborare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean ”Gelu Voievod” și militari ai Brigăzii 81 Mecanizată  ” General Grigore Bălan”.

POLIȚIȘTII BISTRIȚENI LA DATORIE PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ

Cu toții trecem printr-o încercare din care putem ieși cu bine doar dacă respectăm regulile și vom acționa împreună. Pentru credincioșii ortodocși urmează Floriile, iar pentru cei catolici sau din alte culte, Paștele, iar pentru a va proteja pe dumneavoastră, pentru a vă proteja familia, respectați Ordonanțele Militare și

ATENȚIE:

  • Păstrați distanțarea socială și evitați aglomerațiile. Nu transformați febra cumpărăturilor în alt fel de febră. Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța. Respectați orarul de deplasare și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră;
  • Anul acesta renunțați să aprindeți lumânări la cimitir, pentru cei dragi trecuți în neființă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea  numărului de 8 persoane.

Nerespectarea Ordonanțelor Militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei.

  • Bisericile vor transmite oficierea slujbelor prin intermediul mass-media, dar și on line. Rămâneți în casă și păstrați distanțarea socială.
  • Echipajele de poliție, jandarmerie și poliție locală se vor afla în proximitatea lăcașelor de cult.
  • Respectați Ordonanțele Militare pentru a vă putea bucura sănătoși de miracolul Învierii.

Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta grătarul îl facem acasă. Vă informăm că accesul este restricționat în zonele cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde, iar forțele de ordine vor supraveghea astfel de zone.

Pentru sănătatea tuturor, respectați Ordonanțele Militare!

Polițiștii, alături de jandarmi, polițiști locali și militari sunt în stradă pentru siguranța dumneavoastră!