IPJ: Buletin de presă

Continuă acțiunile pe linie economică și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de braconaj, în mai multe comune din județ.

La data de 22 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au continuat acțiunile pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, în contextul măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu virusul SARS CoV-2.

Astfel, au fost efectuate controale și verificări de specialitate pe raza orașului Sângeorz-Băi, Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi, Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, dar și a comunelor Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Miceștii de Câmpie, Silivașu de Câmpie, Teaca și Galații Bistriței.

Cu această ocazie, au fost verificați 31 de operatori economici, iar în urma neregulilor constatate au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 36.500 lei. Din totalul acestora, 13 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990, una pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 28/1999, iar celelalte 7 pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare. Totodată, a fost confiscat numerar suma de 240 lei.

De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la locuința unui bărbat din Rodna, gestionar în cadrul unei asociații cinegetice, au fost găsite 3 cartușe confecționate artizanal. De asemenea, s-a stabilit faptul că acesta ar fi deținut fără drept pulbere, pe care a folosit-o la confecționarea cartușelor de vânătoare. Cartușele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului materialelor explozive și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Pistol letal, găsit în localitatea Prundu Bârgăului

La data de 22 aprilie a.c., o femeie în vârstă de 59 de ani, din Prundu Bârgăului, a acționat conform prevederilor legale și a sesizat faptul că într-o boxă din scara blocului în care locuiește, a găsit o armă.

La fața locului, polițiștii au stabilit faptul că este vorba despre un pistol letal care nu este înregistrat în circuitul legal. Totodată, au ridicat în vederea continuării cercetărilor arma în cauză și au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

***

Atragem atenția că manevrarea unor astfel de obiecte, de către persoane neautorizate, poate avea consecinţe grave, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea unor persoane sau integritatea unor bunuri.

Rudele persoanelor care au deţinut arme sau materiale explozive sunt obligate ca, după decesul acestora, să anunţe Poliţia.

De asemenea, vă reamintim faptul că nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu închisoarea, astfel:

       Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni, precum circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, tentativa se pedepseşte .

       Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă;

       Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiuni privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepseşte cu închisoare la unu la 5 ani.

Condiţiile de păstrare şi port ale armelor letale:

       Titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.

       Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

       Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

       trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;

       să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;

         trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;

       să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

       deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

Atragem atenția că nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea penală sau contravențională!

Desfășura activități de taximetrie, deși nu avea acest drept

La data de 22 aprilie a.c., cu ocazia controalelor efectuate în trafic, polițiștii Biroului Rutier l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 32 de ani. Acesta conducea un autoturism în regim taxi, pe raza municipiului Bistrița.

La control, acesta a prezentat mai multe documente însă, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că nu este angajatul societății comerciale indicate și nu are dreptul să desfășoare astfel de activități întrucât avea expirat certificatul de atestare a pregătirii profesionale din noiembrie 2017. Bărbatul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul în regim taxi și a Ordonanțelor Militare, cuantumul total al amenzilor fiind de 2500 de lei.

Totodată, polițiștii au sancționat societatea în cauză pentru nerespectarea Legii 38/2003, cu amendă în cuantum de 1000 de lei, întrucât, în urma verificărilor a reieșit faptul că, în calitate de transportator autorizat l-ar fi utilizat drept conducător auto, deși avea certificatul de atestare expirat. De asemenea, polițiștii au solicitat instituției abilitate retragerea autorizației taxi pentru transportator.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.

Cercetări pentru clarificarea situației unui bistrițean care a prezentat polițiștilor un permis de conducere despre care există suspiciuni că ar fi fals

La data de 22 aprilie a.c., polițiștii l-au oprit pentru control pe un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism pe drumul național 17, pe raza localității Unirea.

Conform verificărilor, bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. La solicitarea polițiștilor, acesta a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie, care prezenta însă suspiciuni privind veridicitatea.

Documentul a fost ridicat în vederea stabilirii situației acestuia, iar polițiștii continuă cercetările, existând suspiciuni de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Nereguli silvice, sancționate de polițiști

La data de 22 aprilie a.c., pe raza localității Bistrița Bârgăului, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au oprit pentru control o autoutilitară care transporta material lemnos.

A fost identificat șoferul acesteia ca fiind un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Bistrița Bârgăului. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că volumul total înscris în avizul de însoțire a mărfii nu corespunde cu volumul încărcăturii, existând un plus de 2,16 mc material lemnos.

Polițiștii au dispus confiscarea materialul lemnos fără proveniență legală, iar pentru nerespectarea prevederilor legale au aplicat o sancțiune conform Legii 171/2010, de 3.000 lei.