IPJ: Buletin de presă

BULETIN DE PRESĂ

Acțiuni  și controale desfășurate de forțele de ordine pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea răspândirii epidemiei cu virusul SARS CoV-2

La data de 28 aprilie a.c., polițiștii au acționat pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, dar și pentru verificarea modului de respectare a măsurilor adoptate prin Ordonanțele Militare.

Astfel, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat verificări și controale de specialitate la 34 de operatori economici, persoane fizice și juridice din localitățile Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, Nușeni, Chiochiș, Chiuza, Nimigea, Șintereag, Rebra, Rebrișoara, Parva, Feldru.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 41.500 lei și a fost confiscat numerar în sumă de 274 lei. Dintre acestea, 17 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990, una pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, restul de 5 au fost aplicate pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare.

De asemenea, tot ieri, în intervalul orar 15.00-19.00, polițiștii și jandarmii au acționat pentru respectarea prevederilor Ordonanțelor Militare în scopul prevenirii răspândirii epidemiei cu virusul SARS CoV-2, pe raza comunei Teaca. La misiunile desfășurate în zonă, au participat și doi câini de serviciu.

Cu această ocazie, echipajele au legitimat aproape 100 de persoane și au controlat 43 de autoturisme oprite în trafic. Zece persoane care nu au respectat restricțiile de circulație impuse prin ordonanțele militare au fost sancționate contravențional. Cuantumul sancțiunilor este de 21.000 de lei.

La acțiunile de la Teaca au participat polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, în colaborare cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud.

S-a ales cu dosar penal, după ce a fost depistat de polițiști încălcând ordinul de protecție emis împotriva lui

La data de 28 aprilie a.c., ora 21.30,  polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița l-au depistat în apropierea domiciliului pe un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Budacu de Jos, deși îi era interzis. Împotriva acestuia, Judecătoria Bistrița a emis un ordin de protecție, a fost evacuat din locuință și avea obligația să păstreze o distanță de maxim 50 metri față de soția și fiul său.

Bărbatul a fost sancționat pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație. Totodată, polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări pentru încălcarea măsurilor prevăzute în ordinul de protecție.

Mobilizarea exemplară a polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale și ai Secției 2 a condus la identificarea cu rapiditate a unei femei care a solicitat ajutor prin 112, după care a închis

În seara de 28 aprilie a.c., în jurul orei 20.30, o persoană necunoscută, care vorbea cu dificultate limba română, a apelat serviciul de urgență 112, a solicitat ajutor, după care a închis. Apelul a fost efectuat de pe o cartelă prepay, iar ulterior nu s-a mai putut lua legătura cu apelantul.

Încă de la primirea apelului, pentru toți cei implicați a început o cursă contracronometru, fiind mobilizați de urgență polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului. În urma verificărilor directe, în teren, dar și a măsurilor specifice și tehnice, polițiștii implicați au reușit identificarea persoanei care a efectuat apelul în aproximativ o oră.

Este vorba despre o femeie în vârstă 45 ani, cetățean spaniol, care locuiește în Mureșenii Bârgăului împreună cu concubinul acesteia, un bărbat în vârstă de 42 de ani. Aceasta le-a declarat polițiștilor că nu are nevoie de acordarea de îngrijiri medicale. Totodată, în urma verificărilor efectuate la fața locului, polițiștii au constatat faptul că, din cauza unor neînțelegeri și a consumului de alcool, femeia ar fi fost agresată de concubin. Aceasta nu dorește efectuarea de cercetări sau emiterea unui ordin de protecție, însă polițiștii monitorizează situația conflictuală.