IPJ: Buletin de presă

Acțiuni de prevenire desfășurate de polițiștii de la investigarea criminalității economice în perioada premergătoare sărbătorilor pascale

Ieri, 24 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe raza întregului județ, pentru prevenirea şi combaterea cu fermitate a faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Acțiunile au avut ca scop principal prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și stabilirea originii produselor comercializate, în special a celor din carne, a lactatelor, a ouălor și a legumelor/fructelor și a modului de manipulare al acestora, urmărindu-se prevenirea unor abateri care pot dăuna sănătății populației.

Cu ocazia controalelor și a verificărilor de specialitate efectuate la 24 de operatori economici au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale conform Legii 12/1990 – privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, în valoare totală de 50 000 lei. Totodată a fost confiscat numerar în sumă de 200 lei.

În cadrul acțiunilor pe care le desfășoară, polițiștii țin cont de prevederile Legii nr. 270/2017 – legea prevenirii.

În perioada sărbătorilor pascale, polițiștii de la investigarea criminalității economice vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.

,,ÎMPREUNĂ PENTRU O COMUNITATE MAI SIGURĂ”

Este titlul campaniei de prevenire a criminalității în mediul rural, derulată de Poliția Română in perioada 4 aprilie – 7 iunie a.c. Prin activitățile derulate de către noi polițiștii bistrițeni, ne propunem să reducem riscul de victimizare pentru categoriile de persoane vulnerabile din zonele rurale (bătrâni, copii) .

În acest sens, de la începutul lunii aprilie am fost prezenți în școli, în contextul programelor specifice ,,Școala Altfel,, unde am organizat sesiuni de informare dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, pe teme ce vizează educația antivictimală și antiifracțională (siguranță pe stradă, prevenirea furturilor, a faptelor comise cu violență, dispariții de minori, siguranță rutieră) .

Materialele specifice campanie –  afișe, pliante, broșuri cu informații preventive – sunt diseminate în comunitatea bistrițeană cu ocazia prezenței în școli, a acțiunilor de informare stradale organizate de polițiștii de la prevenire, ordine publică și cei de la posturile de poliție, dar și în contextul unor manifestări sau evenimente religioase, culturale.

Deoarece mai sunt doar câteva zile până la Sărbătoarea Paștelui Ortodox, care se leagă în acest an de minivacanța de 1 Mai, efective mărite de polițiști de prevenire a criminalității, sprijiniți de polițiștii din cadrul Poliției Oraș Năsăud și de cei de la Secția 6 de Poliție Rurală au fost prezenți azi, 25 aprilie a.c. la târgul săptămânal din orașul Năsăud, pentru a discuta cu cetățeni de pe Valea Sălăuței și Valea Someșului aspecte care țin de siguranța acestora, a bunurilor personale, pentru a le oferi materiale informative  care să nu ii aducă, cu ocazia zilelor de sărbătoare, în atenția polițiștilor, în calitate de victime sau autori de fapte penale.

Pentru ca Sărbătorile Pascale să vă fie liniștite și în siguranță, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița- Năsăud vă reamintește:

• spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru petrecerea minivacanţei;

• rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

• închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

• nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi;

• lăsaţi o lumină aprinsă, eventual un bec cu senzor de mişcare, sau un radio pornit în locuinţă, acestea pot deruta eventuali musafiri nepoftiţi.

Pe perioada sejurului:                                           

• când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel;

• evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare;

• nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu îi lăsaţi să meargă singuri la cumpărături;

• banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului;

• dacă mergeţi la plajă sau la picnic, nu vă lăsaţi bunurile nesupravegheate;

• nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau celor cunoscuţi ocazional;

• deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocări;

• evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.

În situaţia deplasării în minivacanţă cu autoturismul:

• atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile;

• obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, lap-top-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi;

• nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante;

• parcaţi pe cât posibil în locuri special amenajate şi iluminate;

• manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.

RECOMANDĂRI PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ

Pentru a petrece în linişte şi siguranţă minivacanța prilejuită de sărbătorirea Paștelui, respectiv a Zilei de 1 Mai, Poliţia Bistriţeană recomandă să aveţi în vedere câteva măsuri de autoprotecţie:

Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră când vă aflaţi în mulţime!

Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!

Fiți  prudenți în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!

Nu acceptaţi băutură, ţigări sau alimente de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii ori pe care le-aţi întâlnit de puţin timp!

Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele!

Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera!

Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, verificaţi starea acestuia, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră!

Nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor!

Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Învăţaţi-i pe cei mici cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora!

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud vă urează Sărbători liniștite și în siguranță!