IPJ: Buletin de presă

A încălcat restricțiile și obligațiile impuse de Judecătoria Bistrița, dar și prin Ordonanțele Militare

La data de 1 mai a.c., ora 14.00,cu ocazia acțiunilor pentru asigurarea unui climat de ordine publică organizate la nivelul Poliției Municipiului Bistrița, a fost depistat un tânăr de 22 de ani, din Bistrița, față de care era dispusă măsura arestului la domiciliu.

Acesta se afla pe o stradă din municipiu, încălcând astfel cu rea-credință obligațiile impuse încă din data de 01.02.2020, de către Judecătoria Bistrița.

Polițiști au înaintat Judecătoriei Bistrița o propunere motivată pentru înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu arestul preventiv.

A procedat corect

La data de 1 mai a.c., un bărbat în vârstă de 58 de ani, din Rebrișoara a sesizatpolițiștii cu privire la faptul că, în timp ce efectua lucrări de renovare la casa părintească din localitatea Nimigea de Jos, a descoperit 9 cartușe cu glonț.

La fața locului, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au ridicat pentru efectuarea de verificări amănunțite cartușele în cauză, care cel mai probabil provin din perioada interbelică. Totodată, continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit pentru infracțiunea de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Vă reamintim faptul că, manevrarea unor astfel de obiecte, de către persoane neautorizate, poate avea consecinţe grave, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea unor persoane sau integritatea unor bunuri. Rudele persoanelor care au deţinut arme sau materiale explozive sunt obligate ca, după decesul acestora, să anunţe Poliţia.

De asemenea,  vă reamintim faptul că nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu închisoarea.

Polițiștii au recuperat bunurile sustrase și au întocmit dosar penal

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au identificat  un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Sângeorzu Nou, pe care-l bănuiesc de comiterea unui furt din locuință.

La data de 29 aprilie, la nivelul Secției 3 a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării formulate de o femeie în vârstă de 62 de ani, din Sângeorzu Nou. Acesteia, i-a dispărut din locuință o borsetă în care a avea mai multe documente personale, dar și cheile de la o mașină.

Polițiștii au recuperat bunurile pe care le-au înapoiat păgubitei și au întocmit un dosar penal pentru furt calificat în cadrul căruia continuă cercetările.

Căutări pentru găsirea unor persoane dispărute, desfășurate de polițiști, jandarmi și voluntari

Aproape 20 de polițiști și jandarmi, însoțiți de doi câine de urmă au desfășurat activități de căutarea a unei femei în vârstă de 80 de ani, dispărută de acasă. La căutări au participat și voluntari.

La data de 2 mai a.c., în jurul orei 12.00, o femeie din Târlișua a alertat polițiștii cu privire la faptul că mama ei, în vârstă de 80 de ani, cu probleme de sănătate, a dispărut de acasă. Polițiștii au demarat de îndată verificările, fiind dispusă și măsura căutării la nivel național.

După aproximativ 6 ore de căutări, femeia a fost găsită la aproximativ 5 km distanță de locuință, traversând o zonă deluroasă și împădurită. Aceasta a fost încredințată fiicei ei, nefiind victima vreunei infracțiuni.

***

La data de 2 mai a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat o tânără de 17 ani care figura ca fiind căutată la nivel național. Aceasta era dispărută din data de 17 martie a.c. dintr-o casă de  tip familial din localitatea Teaca.

Polițiștii au revocat măsura căutării și au încredințat-o responsabililor centrului.

OPRIȚI DE POLIȚIȘTI ÎNAINTE SĂ PRODUCĂ TRAGEDII

Avea motiv justificat pentru deplasare, dar totuși NU AVEA VOIE SĂ CONDUCĂ!

La data de 2 mai a.c., ora 18.20, polițiștii au oprit în trafic pentru control, un autoturism care circula pe raza municipiului Bistrița.

A fost identificat conducătorul auto ca fiind un bărbat în vârstă de 34 ani, din municipiu. Acesta avea documentele necesare pentru justificarea deplasării însă, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost pozitiv, mai exact 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Polițiștii Biroului Rutier au întocmit dosar penal privind infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Nu avea nici motiv, nici permis de conducere

La data de 3 mai a.c., ora 01.40, pe drumul județean 151, polițiștii l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Chiraleș-Herina.

Întrucât nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis. De asemenea, bărbatul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare.

***

La data de 3 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Mureș, care circula pe o stradă din Bistrița.

Polițiștii l-au identificat pe conducătorul auto ca fiind un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Bistrița, iar în urma verificărilor efectuate, au constatat faptul că are permisul de conducere suspendat. Totodată, acesta nu deținea documente care să justifice motivul deplasării și a fost sancționat contravențional.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De-a dreptul inconștient: 1,06 mg/l în etilotest

La data de 2 mai a.c., ora 16.41, polițiștii au fost sesizați despre faptul că în Zoreni, pe drumul județean 151, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale.

La fața locului, polițiștii au constatat faptul că, deși nu era vinovat de producerea accidentului, unul dintre conducătorii auto implicați, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Bistrița, se afla sub influența alcoolului. Cu ocazia testării a rezultat valoarea de 1,06  mg/l  alcool pur în aerul expirat, s-a recoltat probe biologice.

Tot cu ocazia verificărilor, polițiștii au constatat faptul că nu are nici motiv pentru a-și  justifica deplasarea. Au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Femeie agresată de soț

La data de 2 mai a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au intervenit pentru aplanarea unui scandal izbucnit la locuința unor soți din localitatea Feldru.

O femeie în vârstă de 72 de ani, din localitate, a fost agresată de soțul ei, un bărbat în vârstă de 72 de ani, din cauza unor neînțelegeri și a consumului de alcool.

Femeia a fost transportată la spitalul din Năsăud pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar cercetările continuă de către polițiști din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

ACȚIONĂM PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII

În acest sfârșit de săptămână, 560 de poliţişti din Bistrița-Năsăud au fost la datorie, în misiunile pentru menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Totodată, polițiștii bistrițeni au acționat pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto.

Polițiștii au verificat și respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină și a celor impuse, pe timpul Stării de Urgență, unităților comerciale, efectuând totodată controale pentru combaterea criminalității economice.

În misiunile lor, polițiștii au fost sprijiniți de polițiști locali, alăturându-se, în activitățile în sistem integrant, jandarmi și efective ale M.Ap.N.

În perioada 1-3 mai, au fost legitimate peste 2644 de persoane și 1566 de autovehicule au fost oprite și controlate în trafic cu ocazia acțiunilor desfășurate, iar pentru nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare au sancționate 249 de persoane.

49 de conducători auto care nu au respectat prevederile privind regimul legal de viteză au rămas fără permis.

În perioada menționată, poliţiştii Serviciului Rutier și de la structurile de profil teritoriale au acționat pentru descurajarea celor care nu respectă regimul legal de viteză. În urma acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, pentru nerespectarea OUG 195/2002 au fost constatate și aplicate 95 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 79.445 de lei și au fost reținute 49 de permise și 3 certificate de înmatriculare.

235 pachete țigarete despre care există suspiciunea că ar proveni din contrabandă, confiscate de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice.

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au acționat în special pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, ocazie cu care au efectuat verificări și controale de specialitate la 62 de operatori economici, persoane fizice și juridice din tot județul.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 95.000 lei, toate pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990. Ca măsură complementară, polițiștii au confiscat 235 pachete țigarete (4700 țigarete) în valoare de 4.700 lei și suma de 254 de lei.

Reamintim că dispozitivul de ordine și siguranță publică acționează pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului Coronavirus (COVID 19), dar și pentru a preveni și combate ilegalitățile de orice fel.

Apelați 112 – Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă –  numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.