IPJ: Buletin de presă

Reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 14 mai a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat în vârstă de 47 de ani, din Lechința, cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier.

Acesta a fost oprit în trafic, pentru control, pe drumul județean 151, în Sânmihaiu de Câmpie, în timp ce conducea un autoturism. Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că bărbat are permisul de conducere reținut, fiind cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier. Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările pentru conducere fără permis și conducere cu alcoolemie. În cursul zilei de astăzi va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean, în vederea luării unei măsuri preventive.

Dosar penal întocmit de polițiștii Biroului Rutier

La data de 15 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier au întocmit un dosar penal în cadrul căruia desfășoară cercetări pentru infracțiuni la regimul rutier.

În noaptea de 14/15 mai 2020, pe raza localității Viișoara, un tânăr de 29 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism a acroșat un alt autoturism care era parcat regulamentar. Acesta a fost testat la fața locului cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că tânărul nu deține permis de conducere, iar autovehiculul nu este înmatriculat.

Tot cu ocazia cercetărilor, polițiștii rutieri au constatat faptul că, proprietarul autoturismului, un bărbat în vârstă de 42 ani, din Viișoara, l-ar fi înmânat spre a-l conduce tânărului de 29 de ani, deși ar fi știut faptul că nu deține permis și se că află sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de  conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul neînmatriculat și încredințarea unui  vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pe drumurile publice unei persoane despre care știa că nu deține permis de conducere auto și se află sub influența băuturilor alcoolice.

Armă deținută după expirarea permisului, ridicată de polițiști

La data de 14 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări într-un dosar penal de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Conform primelor verificări, un bărbat în vârstă de 69 ani, din București, ar deținut fără drept, o armă letală și două cartușe calibru 16, după expirarea valabilității permisului de armă, respectiv din iunie 2015.

Arma și muniția au fost ridicate de polițiști în vederea cercetărilor dintr-un imobil din orașul Năsăud, deținut de către bărbatul de 69 de ani.

ARMĂ LETALĂ, DEȚINUTĂ ILEGAL, GĂSITĂ DE POLIȚIȘTI.

Arma letală cu glonț, despre care polițiștii aveau indicii că ar fi deținută ilegal de bărbatul de 45 de ani, din Tureac, a fost descoperită și ridicată de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

La data de 14 mai 2020, cu ocazia activităților efectuate în baza ordonanței de delegare, emisă de procurorul criminalist, în dosarul penal constituit pentru infracțiuni la regimurile armelor, substanțelor periculoase, fiscal, rutier și contra libertății persoanei, a fost găsită arma letală cu privire la care polițiștii aveau indicii că ar fi fost deținută, ilegal, de bărbatul de 45 de ani, din Tureac.

Acesta le-a indicat polițiștilor locurile unde a ascuns componentele armei, respectiv într-o pădure din zona locuinței sale, pe o rază de mai bine de 3 km.

Arma a fost ridicată de către polițiștii criminaliști în vederea continuării cercetărilor.

***

Reamintim faptul că în noaptea de 8/9 mai a.c., bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru comiterea infracțiunilor de: nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare și deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Dosarul a fost preluat în anchetă, la data de 10 mai a.c., de către procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.