IPJ: Buletin de presă

Doi bărbați bănuiți de comiterea unor infracțiuni la regimul armelor și munițiilor au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore

La data de 1 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi bărbați de 28 de ani, respectiv 38 de ani, ambii din Târlișua, cercetați pentru braconaj, uz de armă fără drept și transportul vânatului dobândit prin braconaj.

Astfel, în urma unor controale efectuate de polițiști din cadrul  Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Acțiuni Speciale și Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș, cu privire la modul de păstrare a armamentului și muniției, la locuința unui bărbat de 28 de ani, din Târlișua, polițiștii au găsit un mistreț eviscerat și tranșat.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că animalul ar fi fost împușcat cu una dintre armele letale cu destinația vânătoare, deținute legal de către bărbatul de 28 de ani, cu ocazia unei acțiuni de braconaj, la care ar fi participat și un alt bărbat, de 38 de ani, din Târlișua. Ulterior, vânatul ar fi fost transportat la locuința tânărului de 28 de ani.

Carnea de mistreț, 3 arme letale de vânătoare și 31 cartușe, deținute legal de către bărbatul de 28 ani, au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

Cei doi urmează să fie prezentați procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Cercetările sunt continuate de către poliţişti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean, pentru stabilirea întregii activități infracționale și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Acțiuni preventive desfășurate de polițiști, în baruri și discoteci

În noaptea de 29/30 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Serviciului de Acțiuni Speciale au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor săvârșite cu violență, contra patrimoniului și a celor din domeniul economic.

Astfel, polițiștii au efectuat controale în 4 discoteci de pe raza municipiului Bistrița, Valea Bârgăului și Valea Someșului, fiind legitimate mai multe persoane și verificați operatorii economici. Ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2000 lei.

De asemenea, polițiștii specializați în investigații criminale au desfășurat acțiuni în scopul verificării respectării obligațiilor impuse persoanelor supravegheate prin măsurile preventive instituite față de acestea. Ca urmare a încălcării obligației de a nu părăsi domiciliul, polițiștii au propus înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv pentru una dintre persoanele verificate.

A sustras un telefon mobil, dar a fost depistat de polițiști

La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 07.15, Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că în 28 aprilie a.c., din locuința unei femei de 49 de ani, din Beclean a fost sustras un telefon mobil.

În urma activităților desfășurate pe raza orașului Beclean, în jurul orei 12.30, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 59 de ani din Dolhești, județul Iași, bănuit de comiterea faptei. În urma controlului corporal, asupra bărbatului a fost găsit telefonul, care a fost restituit păgubitei.

În continuare, polițiștii din Beclean efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de furt.

Condamnat la închisoare pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.

La data de 30 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Beclean, împotriva unui bărbat de 28 de ani, din  Căianu Mic

Acesta a fost condamnat la 1 an de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.

În prezent, bărbatul se află încarcerat în Penitenciarul Bistrița.

ACȚIUNI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

Acțiuni ale polițiștilor pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere: excesul de viteză și conducerea vehiculelor sub influența alcoolului.

În perioada 29 aprilie-1 mai a.c., polițiștii de la ordine publică și rutieră au acționat pe raza întregului județ, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și creșterea gradului de siguranță rutieră în trafic.

Acțiunile au vizat combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere: excesul de viteză și conducerea vehiculelor sub influența alcoolului. Recordul de viteză înregistrat de aparatul radar a fost de 208km/h, iar șoferul, un tânăr de 23 de ani, din Coldău a fost depistat și oprit la timp, înainte să producă o tragedie, pe DN 17, între localitățile Șieu Măgheruș și Podirei.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost constatate și aplicate 350 de sancțiuni contravenționale, conform OUG 195/2002 – privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de 92.000 lei.

Totodată, față de 27 de conducători auto a fost luată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

Ca urmare a acțiunilor și controalelor efectuate în trafic, polițiștii au constatat, în flagrant, mai multe infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, fiind întocmite dosare penale.

Exemple:

La data de 1 mai a.c., pe raza municipiului Bistrița, polițiștii Biroului de Ordine Publică au oprit în trafic, pentru control, pe un tânăr de 29 de ani care conducea un autoturism. Fiind efectuate verificări, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de  permis de conducere. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Conducea un autoturism, deși avea permisul suspendat.

La data de 29 aprilie a.c., pe DJ 151, pe raza comunei Lechința, polițiștii de la Secția 3 l-au depistat, în trafic, pe un tânăr de 27 de ani, din Sângeorzu Nou, în timp ce conducea un autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Tânărul s-a ales cu dosar penal pentru conducere fără permis.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

La data de 30 aprilie a.c., în timp ce desfășurau activități de supraveghere a traficului rutier, agenții de poliție din cadrul Secției 5 Poliţie Rurală Petru Rareş au oprit pentru control un autoturism care circula pe DJ171, pe raza localității Agrieș.

Șoferul, un bărbat de 30 de ani, din Ciceu Mihăiești, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de peste 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital în vederea recoltării de mostre biologice, însă a refuzat prelevarea de mostre biologice.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Un tânăr din Telciu este cercetat de polițiști pentru trei infracțiuni la regimul rutier

La data de 30 aprilie a.c., în timp ce desfășurau activități de supraveghere a circulației, pe raza localității Telciu, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au oprit în trafic, pentru control, pe un tânăr de 20 de ani, din Telciu, care conducea un autoturism care avea aplicate plăcuțe cu numere străine.

În urma verificărilor, s-a constat faptul că autoturismul este radiat din evidentele autorităților germane din data de 16 noiembrie 2018, iar plăcutele cu numerele de înmatriculare aplicate pe autovehicul sunt false, fiind atribuite unui alt autoturism. Tot în urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că tânărul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule. Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 0.40 mg/l alcool în aerul expirat.

Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere si conducerea unui vehicul  sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Două infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice

La data de 1 mai a.c., pe raza localității Telcișor, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au oprit pentru control pe un bărbat de 33 de ani, din localitate, care conducea un moped.

În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 0,45   mg/l alcool în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere si conducerea unui vehicul  sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.

Moped neîmatriculat, șofer fără permis

La data de 1 mai a.c., polițiștii de la Secția 2 l-au depistat și oprit în trafic, pe un bărbat de 33 de ani, din Rusu Bârgăului, în timp ce conducea pe raza localității un moped fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și fără ca vehiculul să fie înmatriculat sau înregistrat.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Nu a oprit la semnalele polițiștilor

La data de 1 mai a.c., pe D.J. 172B, pe raza localității Rebra,  un bărbat de 48 de ani, din Rebra, care conducea un ATV, nu a oprit la semnalele polițiștilor, motiv pentru care a fost urmărit de polițiști.

Ajuns în centrul localității Rebra, bărbatul de 48 de ania pierdut controlul vehiculului și s-a răsturnat într-un șanț, rănindu-se ușor.

În urma verificărilor, a reieșit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar cu ocazia testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de aproape 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.