IPJ: Buletin de presă

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER, CONSTATATE ÎN FLAGRANT

Conducere cu alcoolemie cercetată în cadrul unui dosar penal.

La data de 5 iunie a.c., polițiștii au întocmit un dosar penal în cadrul căruia efectuează cercetări pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.

Astfel, în jurul orei 00.35, o femeie de 31de ani, din Bistrița, a condus un autoturism pe strada Mihail Kogălniceanu înspre strada Ecaterina Teodoroiu, iar la un moment dat, într-o curbă, a pierdut controlul direcției de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism care era parcat, după care, autoturismul condus de femeie a fost proiectat în doi stâlpi ornamentali.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cercetările continuă de polițiștii Biroului Rutier, fiind întocmit dosar penal pentru conducere cu alcoolemie.

Fără permis, conducea un motoscuter neînmatriculat.     

La data de 4 iunie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit în trafic, pentru control, un motoscuter care circula pe drumul județean 172, prin localitatea Nimigea. În urma verificărilor, a rezultat faptul că acesta nu este înregistrat.

La volan a fost identificat un tânăr de 17 ani care nu deține permis de conducere. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Reamintim faptul că sunt infracțiuni care pun în pericol siguranța pe drumurile publice și se pedepsesc cu închisoarea:

  • Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Art. 336. –   (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 

   (3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. 

  • Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Art. 337. –   Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

Acțiuni preventive pe raza Poliției Orașului Sângeorz-Băi și Secției 7.

Ieri, 4 iunie a.c., polițiștii din Sângeorz-Băi, cei ai Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi, sprijiniți de jandarmi au desfășurat acțiuni preventive pe raza de competență. Astfel, în localitățile Sângeorz-Băi, Maieru, Măgura Ilvei, Rodna și Ilva Mică polițiștii au oprit în trafic și au verificat 70 de autoturisme și au legitimat 74 de persoane.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 20 sancțiuni contravenționale. Din totalul acestora, 19 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea O.U.G. 195/2002, în valoare de  4785 lei și una pentru nerespectarea Legii 61/1991, în valoare de 400 lei. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare a fost retras.

Riscă arestul preventiv întrucât a încălcat obligațiile impuse prin măsura arestului la domiciliu.

La data de 4 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au propus Judecătoriei Bistrița înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a arestării preventive, pentru un tânăr de 21 de ani, din Budacu de Jos.

Față de acesta, magistrații au dispus măsura arestului la domiciliu, însă a fost depistat ieri, de polițiștii Secției 1 Poliție Bistrița, pe drumul județean 173C, pe raza localității de domiciliu. Întrucât a încălcat cu rea-credință obligațiile impuse, polițiștii au formulat propunere de înlocuire a măsurii dispuse.