IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

ACȚIUNI PENTRU PROTEJAREA POPULAȚIEI

Polițiștii au desfășurat, în acest sfârșit de săptămână, controale și verificări pentru protejarea populației împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, pe raza județului.

În perioada 24-26 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din domeniul comerțului și prestărilor de servicii către populație, precum și pentru verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse prin instituirea stării de alertă pentru prevenirea răspândirii virului SARS-Cov2.

Acțiunile au fost desfășurate în special la operatorii economici care desfășoară activități de tip club, discotecă, divertisment, de pe raza municipiului Bistriță, dar și din stațiunea Colibița, Pasul Tihuța și stațiunea Figa.

Astfel, în acest sfârșit de săptămână, în zonele menționate au fost desfășurate verificări și controale de specialitate la 71 de localuri de alimentație publică și aproape 100 de persoane au fost legitimate și verificate.

Pentru neregulile constatate, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.750 de lei. Din totalul acestora, 19 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite și 2 pentru nerespectarea Legii 61/1991. Totodată, alte 6 persoane au fost sancționate pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La acțiuni au participat și polițiști din cadrul Poliției Municipiului Bistrița – Biroul de Investigații Criminale, precum și cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bistrița-Năsăud.

Fără victime, dar cu dosare penale

La data de 24 iulie 2020, în jurul orei 02.00, un tânăr de 18 ani, din Leșu, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Bistrița, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de mers înapoi și a acroșat un autoturism care era parcat regulamentar.

Proprietarul autoturismului parcat a sesizat Poliția cu privire la cele întâmplate, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că tânărul din Leșu nu deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În urma celor constatate, polițiștii Biroului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările.

***

La data de 25 iulie, cu ocazia activităților preventive desfășurate, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au sesizat faptul că pe drumul național 173C, pe raza localității Buduș, a avut loc un accident soldat doar cu pagube materiale, însă conducătorul auto pare a fi sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorul auto a pierdut controlul direcției de deplasare și a ajuns în șanțul de pe marginea drumului.

La fața locului, polițiștii de la Rutieră l-au identificat pe conducătorul auto ca fiind un bărbat de 48 de ani, din Bistrița, iar în urma testării  cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,78 mg/l alcool în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Serviciului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.  

Atenție! Atunci când vă deplasați pe bicicletă este OBLIGATORIU să respectați regulile de circulație!

La data de 26 iulie a.c., un bărbat de 53 de ani, din Năsăud, în timp ce se deplasa pe bicicletă, pe drumul județean 173B, pe direcția Mintiu spre Cepari, ajuns într-o curbă deosebit de periculoasă a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu parapetul metalic de pe marginea drumului.

Bărbatul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Totodată, a testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năsăud.

Furt soluționat de polițiști, prejudiciu recuperat

În urma cercetărilor efectuate într-un dosar penal de furt, polițiștii Postului de Poliție Braniștea au identificat un bărbat de 50 de ani, din Figa, bănuit de comiterea faptei. Totodată, au recuperat prejudiciul cauzat pe care urmează să-l restituie păgubitului.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în noaptea de 17/18 iulie 2020, bărbatul de 50 de ani ar fi sustras o motocositoare în valoare de 600 de lei, dintr-o anexă situată în localitatea Braniștea. Prejudiciul a fost recuperat și urmează a fi înapoiat păgubitului, un bărbat de 47 de ani, din Beclean.

Continuă cercetările în acest caz polițiștii de la Postul de Poliție Braniștea.

Conducere cu alcoolemie cercetată de polițiștii Secției 2

La data de 26 iulie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat de 51 de ani, din Bistrița Bârgăului care conducea un autoturism pe drumul național 17, prin localitatea Prundu Bârgăului.

În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului auto,  rezultatul a fost de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat și s-au recoltat probe biologice. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

A încercat să scape, dar a fost prins de polițiști

La data de 25 iulie a.c., pe drumul județean 172D, în Măgura Ilvei, polițiștii au depistat în trafic un autoturism care nu avea aplicate plăcuțe de înmatriculare.

Au fost efectuate semnalele regulamentare, însă conducătorul auto a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor, fapt pentru care a fost urmărit. La un moment dat, conducătorul auto a abandonat autoturismul pe o stradă din localitate și a fugit.

Cu ocazia controlului autoturismului, polițiștii au descoperit mai multe documente, precum și un telefon mobil, toate aparținând conducătorului auto. Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul în cauză este radiat din circulație. Totodată, la scurt timp l-au depistat și identificat pe șofer ca fiind un bărbat de 52 ani, din Măgura Ilvei, iar rezultatul în urma testării cu aparatul etilotest a fost de 0,55 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

În urma celor constatate a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, cercetările fiind efectuate în continuare de către Poliția Orașului Sângeorz-Băi.

Ordine de protecție emise de polițiști pentru protejarea unor victime ale violenței domestice

La data de 26 iulie 2020, o tânără de 18 ani, din Tureac a solicita ajutorul polițiștilor, fiind agresată și amenințată de concubin.

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului l-au identificat pe bărbat ca fiind în vârstă de 22 de ani, din aceeași localitate cu femeia, iar în urma completării formularului de evaluare a riscului au emis un ordin de protecție provizoriu pentru protejarea tinerei.

Totodată, au întocmit un dosar penal în cadrul căruia efectuează cercetări pentru amenințare și violență în familie și monitorizează starea conflictuală.

***

La aceeași dată, polițiștii au intervenit ca urmare a sesizării unei agresiuni în localitatea Piatra, de către mama unui minor.

Ajunși la fața locului, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au constatat faptul că, un minor de 12 ani ar fi fost agresat de tatăl său, un bărbat de 40 de ani, din Mogoșeni. Cei doi se aflau în curtea imobilului în care locuiește minorul, în localitatea Piatra.

În urma celor constatate, pentru protejarea minorului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal de violență în familie, cercetările fiind continuate, iar cazul rămâne în atenția polițiștilor care îl monitorizează.

Pentru a nu ajunge în situații care pot scăpa de sub control și deveni adevărate tragedii, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud vă oferă detalii legate de prevederile legale și pașii de urmat în astfel de situații:

În cazul conflictelor familiale, Poliţia poate acţiona în urma unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale, aunei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate.

Aveți în vedere faptul că acţiunea penală în cazul infracţiunilor sancţionabile la plângerea prealabilă a persoanei vătămate rămâne însă guvernată de principiul disponibilităţii: partea poate decide retragerea plângerii sau împăcarea cu făptuitorul, situaţie care stinge acţiunea penală începută în prealabil, chiar dacă aceasta a fost pornită din oficiu.

În ceea ce privește atribuţiile Poliţiei privind aplicarea ordinului de protecţie, potrivit prevederilor art. 23 din Legea nr. 217/2003 republicată și actualizată pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Pe lângă oricare dintre măsurile enumerate mai sus, instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

INFRACŢIUNI:   

Conform Codului Penal, dacă faptele prevăzute pentru anumite fapte (ex. lovirea sau alte violențe) sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime. În cazul unor  infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează de către echipa mobilă alcătuită din reprezentanţi ai serviciului public de asistenţă socială – SPAS, sau, după caz, de către reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – DGASPC.

ÎN CAZUL ÎN CARE IZBUCNEȘTE UN EPISOD CU VIOLENȚE FIZICE, RECOMANDĂM:

 • Sună imediat la 112  când ești în pericol!
 • Dacă nu poți să fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon și să suni la poliție! Dacă nu ai avut timp să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare pentru a putea fi auzită de către vecini sau deschide geamul și cere ajutor!
 • Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt cuțite și alte obiecte cu care agresorul te poate răni!
 • Dacă nu ai reușit să scapi de el, încearcă să-ți protejezi  de lovituri cele mai sensibile părți ale corpului-fața și capul.
 • Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere pentru a cere ajutor.
 • Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul încă  mai este în casă sau bănuiești că se întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur până ajunge poliția!
 • Dacă nu poți să ieși imediat din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliție, sună la 112 și vei fi ajutată de urgență!
 • În cazul în care ești rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical. Spune-le doctorilor ce ai pățit. Leziunile interne se pot agrava, dacă nu te tratezi și îți pui viața în pericol!
 • Până cercetează poliția locul unde ai fost agresată, nu atinge niciun obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.
 • Adresează-te instanței de judecată, pentru emiterea unui ordin de protecție!

Alte aspecte  importante de avut în vedere pentru victimele sau martorii unor situații specifice violenței domestice:

 • Prezentați-vă la Serviciul Județean de Medicină Legală pentru eliberarea unui certificat medico-legal care să probeze agresiunea.
 • Dacă sunt implicați copii, adresați-vă Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.
 • Aveți în vedere solicitarea unui Ordin de Protecție Provizoriu, ce poate fi emis de polițistul prezent la fața locului sau/ și a unui Ordin de Protecție emis de instanță.