IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Condamnat la închisoare, încarcerat de polițiști în penitenciar

La data de 7 august a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Năsăud, împotriva unui tânăr de 24 de ani, din Dumitrița.

Acesta a fost condamnat la 2 ani, 3 luni și 20 de zile de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis, sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

Polițiștii l-au încarcerat în penitenciarul Bistrița.

Fără permis, conducea un vehicul neînmatriculat

La data de 7 august a.c., polițiștii Postului de Poliție Galații Bistriței l-au depistat și oprit în trafic pe tânăr de 20 de ani, din localitate, care conducea un moped pe raza localității Dipșa, fără să dețină permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

Totodată, în urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că mopedul este neînregistrat. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Continuă cercetările în acest caz polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul neînmatriculat.       

Băut la volan, a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri din Năsăud

La data de 7 august 2020, polițiștii rutieri din Năsăud au oprit în trafic, pentru control, un autoturism care era condus de un bărbat de 36 de ani, din Feldru. Autoturismul circula pe raza orașului Năsăud, iar în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă de către Poliția Orașului Năsăud – Compartimentul Poliție Rutieră, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Fără permis, sub influența alcoolului, a fost depistat de polițiștii care monitorizau traficul rutier pe raza de competență a Secției 6 Poliție Rurală Năsăud

La data de 7 august a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat de 29 de ani, din Zagra care conducea un autoturism, deși nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule.

Acesta a fost oprit pe drumul județean 172, pe raza localității Poienile Zagrei și a fost testat la fața locului cu aparatul etilotest, valoarea indicată fiind de 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările continuă de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Cercetări în cadrul unui dosar penal de conducere a unui vehicul neînmatriculat și cu număr fals

La data de 8 august a.c., a fost sesizat prin 112 faptul că, în localitatea Dumitra, în apropierea unui imobil, un autoturism cu numere de Mureș a ajuns într-un șanț.

În urma verificărilor, polițiștii au identificat la fața locului doi bărbați de 32 și 22 de ani, ambii din Rebrișoara, care nu aveau nevoie de îngrijiri medicale. Cei doi au declarat faptul că au fost pasageri, iar autoturismul a fost condus de un tânăr de 22 de ani, din Cepari care a plecat de la fața locului.

 Totodată, autoturismul nu prezenta avarii însă, în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că nu este înmatriculat, iar plăcuțele de înmatriculare aplicate aparțin altui autoturism.

Polițiștii de la Secția 6 Poliție Rurală Năsăud au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare. 

Alcoolul și urmările lui

La data de 8 august a.c., polițiștii Serviciului Rutier au intervenit ca urmare a producerii unui accident rutier, soldat doar cu avarii. La fața locului, în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că, un bărbat de 52 de ani, din Lechința, în timp ce conducea un autoturism pe drumul județean 151, prin Lechința, a acroșat un autoturism care era parcat regulamentar.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea indicată fiind 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus spital,  unde i s-au relevat mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier.

Zeci de polițiști și polițiști locali au desfășurat acțiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii răspândirii COVID

Verificările echipelor constituite au vizat prevenirea și limitarea răspândiriivirusului SARS-Cov2 prin respectare a măsurilor dispuse în contextul actual. O atenție deosebită a fost acordată informării și verificării în legătură cu portul corect al măștilor sanitare de protecție în spațiile aglomerate, dar și în locațiile agenților economici care prestează activități comerciale de servire. Totodată, s-a acționat pentru asigurarea respectării măsurilor în cazul preparării, comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor.

Astfel, sâmbătă, 8 august, forțele de ordine au efectuat controale și verificări de specialitate în piața auto din Livezile, fiind verificați 12 operatori economici, dar și aproape 50 de persoane fizice. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 1500 de lei, 5 dintre acestea fiind pentru abateri la Legea 12/1990, 11 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală – Legea55/2020 și una pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991.

Totodată, în municipiul Bistrița, polițiștii Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere, fiind oprite în trafic, pentru control, mai multe autoturisme, fiind constatate și aplicate 14 sancțiuni în valoare de 8480 lei. Dintre acestea, 7 au fost pentru abateri rutiere, 3 de natură economică, restul fiind aplicate pentru încălcarea Legii 55/2020 și a HG 984/2005.

La acțiuni au participat polițiștii din cadrul structurilor de Ordine Publică, Investigarea Criminalității Economice, Investigații Criminale, dar și jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni

La data de 9 august a.c., polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 44 de ani, din Mureșenii Bârgăului pe care-l cercetează pentru: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe, distrugere și amenințare.

În fapt, polițiștii au stabilit că ieri, în jurul orei 12.30, bărbatul de 44 de ani, în timp ce conducea un autoturism de teren pe drumul județean 172D, prin localitatea Prundu Bârgăului, ar fi avut unele neînțelegeri în trafic cu un alt bărbat în vârstă de 47 de ani, din Nimigea care conducea un alt autoturism. Astfel, bărbatul de 44 de ani l-ar fi urmărit și, la un moment dat, i-ar fi blocat calea celuilalt, după care ar fi lovit cu piciorul autoturismul și l-ar fi agresat pe bărbatul din Nimigea.

Evenimentul a fost sesizat prin 112 de către soția bărbatului de 47 de ani, pasageră în autoturism, intervenind inițial un echipaj din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi. Persoanele implicate au fost conduse la sediul Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului, iar cazul a fost preluat de polițiști, în vederea efectuării cercetărilor și tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. 

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul bărbatului de 44 de ani și a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În prezent, acesta se află în arestul I.P.J. Bistrița-Năsăud, iar în cursul acestei zile va fi prezentat magistraților în vederea dispunerii unei măsuri preventive. Cercetările continuă.

Neînțelegeri între frați, soluționate cu ordin de protecție și dosar penal             

La data de 9 august a.c., o femeie de 39 de ani, din Năsăud a sesizat prin 112 faptul că este amenințată de fratele mai mare, în vârstă de 40 de ani, cu care aceasta locuiește.

În urma evaluării efectuate de polițiști la fața locului, a rezultat faptul că, din cauza unor neînțelegeri și a consumului de alcool, bărbatul ar fi amenințat-o pe femeie cu un topor și ar fi provocat unele distrugeri în locuință.

A fost emis un ordin de protecție provizoriu și, totodată, polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal și monitorizează starea conflictuală.