IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale și cei ai Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au soluționat un caz de înșelăciune și au recuperat prejudiciul

La data de 2 septembrie a.c., o femeie de 28 de ani, din Feldru, s-a prezentat la sediul Poliției unde a solicitat sprijinul polițiștilor, sesizând faptul că a fost înșelată. Astfel, în timp ce se afla în municipiul Bistrița, pe drumul național 17C,  zona Dealul Dumitrei femeia ar fi fost acostată de un bărbat care, sub pretextul că nu mai are bani de motorină, i-ar fi oferit un inel, prezentat ca fiind din aur, în schimbul sumei de 300 de lei. Când a ajuns la o casă de amanet, femeia a constatat că a fost înșelată, inelul fiind metalic, fără valoare.

Au fost demarate investigațiile și, în scurt timp, în localitatea Uriu, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au depistat și oprit în trafic un autoturism înmatriculat în Bulgaria,în care se afla bărbatul bănuit de comiterea faptei.

Acesta a fost identificat ca fiind un bărbat de 28 de ani, din Urlați județul Prahova și  a fost condus la sediul Poliției Municipiului Bistrița de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale. Prejudiciul a fost recuperat, iar polițiștii continuă cercetările pentru infracțiunea de înșelăciune.

Pentru prevenirea unei înșelăciuni, polițiștii specializați în investigarea criminalității vă recomandă:

  • Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.
  • Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată.
  • Să fiţi sceptici atunci când  sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani sau atunci când  sunteţi anunţaţi că o rudă are nevoie de ajutorul dumneavoastră!
  • Să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe pentru a intra în posesia așa-zisului premiu.
  • Dacă totuşi plătiţi, păstraţi actele doveditoare ale plăţilor efectuate pentru a ajuta poliţia în anchetă.
  • Verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune că sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani;

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Intervenții la cazuri de violență și ordine de protecție emise pentru protejarea victimelor

La data de 2 septembrie a.c., polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de amenințare și au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat de 49 de ani, din Susenii-Bârgăului.

Acesta este bănuit că, în timp ce se afla la locuința concubinei, o femeie de 45 de ani, din aceeași localitate, din cauza unor neînțelegeri și pe fondul consumului de alcool, ar fi amenințat-o cu acte de violență.

Polițiștii Secției 2 monitorizează starea conflictuală și continuă cercetările în acest caz.

****

În noaptea de1/2 septembrie a.c., polițiștii din Beclean au intervenit la un caz de violență, sesizat prin 112, iar în urma celor constatate au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe, amenințare și violare de domiciliu.

La fața locului a fost identificat un bărbat de 33 de ani, din oraș, care ar pătruns în locuința fostei concubine, pe care ar fi agresat-o și amenințat-o. Polițiștii monitorizează cazul și continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit.

Conducere fără permis, constatată în flagrant de polițiștii Secției 2

La data de 3 septembrie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au depistat pe raza localității Livezile un bărbat de 33 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism fără să dețină permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiuni de conducerea unui vehicul  fără permis de conducere și continuă cercetările.        

Bănuit de furt, identificat de polițiști

La data de 3 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliției Rurală Beclean au identificat un bărbat de 31 de ani, din Beclean, bănuit de comiterea unui furt.

Acesta ar fi sustras în noaptea de 02/03.09. 2020, din extravilanul localității Cociu, 9 baloți de fân care aparțineau unei societăți comerciale cu punct de lucru în Șieu-Odorhei.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat ca fiind 900 de lei și a fost recuperat în totalitate, iar polițiștii continuă cercetările pentru furt calificat.