IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Depistați la scurt timp după comiterea unui furt

La data de 4 septembrie a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au surprins în flagrant doi frați de 17 și 14 ani, ambii din Beclean, bănuiți că ar fi forțat portiera și ar fi sustras bunuri dintr-un taximetru care era parcat pe o stradă din Bistrița. După comiterea faptei, cei doi au fugit de la fața locului, fiind depistați în scurt timp de polițiști.

Cei doi au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Bistrița, iar în urma audierilor, tânărul de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. După expirarea reținerii, față de acesta nu a fost dispusă o altă măsură preventivă.

Cercetările continuă de către poliţiştii Biroului de Investigații Criminale pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestuia.

Surprins în flagrant, imediat după comiterea unui furt, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile

În noaptea de 4/5 septembrie, în jurul orei 03.30, polițiștii Biroului de Investigații Criminale l-au depistat pe bulevardul Republicii din municipiu pe un tânăr de 20 de ani, din Viișoara, la scurt timp după comiterea unui furt.

Acesta avea asupra sa mai multe bunuri (2 bormașini cu percuție și o rolă prelungitor) pe care le-ar fi sustras dintr-o autoutilitară, după ce ar fi spart unul dintre geamurile acesteia. Astfel, polițiștii au recuperat bunurile în valoare de aproximativ 5.200 de lei și le-au restituit păgubitului.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale l-au reținut pe tânăr pentru 24 de ore, iar ulterior a fost prezentat Judecătoriei Bistrița, față de acesta fiind luată măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestuia.

Reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru distrugere

La data de 4 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 74 de ani, din Orheiu Bistriței, cercetat pentru comiterea infracțiunii de distrugere. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a dispus plasarea sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 05.09.2020.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent, a reieșit faptul că în dimineața de 4 septembrie, în timp ce se afla la domiciliul său din localitatea Orheiu Bistriței, din cauza unor neînțelegeri cu concubina sa care se află în Spania, ar fi incendiat fânul depozitat în podul unei anexe, după care ar fi aplecat de la fața locului. Incendiul nu s-a extins la alte imobile, fiind stins de vecini, însă ar fi ars aproximativ 200 kg de fân.

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița continuă cercetările în acest caz.

Bănuiți de comiterea unei tâlhării, reținuți de polițiștii de la Investigații Criminale Bistrița

La data de 6 septembrie a.c., în urma investigațiilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bistrița au identificat, depistat și reținut pentru 24 de ore doi bărbați, bănuiți de comiterea unei tentative la infracțiunea de furt calificat și tâlhărie calificată.

Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în seara de 21 august a.c., un bărbat în vârstă de 40 ani, din Fizeşu Gherlii, împreună cu un altul în vârstă de 37 ani, din Sigmir ar fi pătruns în locuința unei femei în vârstă de 92 de ani, din Bistrița cu intenția de a sustrage bunuri. Ulterior, după aproximativ o jumătate de oră, cei doi au revenit și, prin amenințare, ar fi determinat-o pe femeie să le înmâneze o sumă de bani.

Cei doi bărbați reținuți au fost prezentați astăzi, 7 septembrie, Judecătoriei Bistriţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani

La data de 5 septembrie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au depistat în trafic, pe un drum comunal din Prundu Bârgăului, pe un bărbat de 67 de ani care conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Fiindu-i solicitat, a refuzat să se deplaseze la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă de polițiștii Secției 2, sub aspectul comiterii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, infracțiune prevăzută la articolul 337 din Codul Penal și pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani.

***

1,46 mg/l alcool pur în aerul expirat este rezultatul indicat de aparatul etilotest în urma testării unui bărbat de 54 de ani, din Spermezeu. Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemie.

Bărbatul a fost oprit în trafic, pentru control, aseară, 6 septembrie, pe drumul județean 171, pe raza localității Spermezeu.

S-a întocmit dosar penal și cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Reamintim faptul că, în conformitate cu cele prevăzute de Codul Penal:

ART. 336 

    Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    ART. 337  Jurisprudență

    Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

    Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Trei infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii năsăudeni în flagrant

În noaptea de  5/6 septembrie a.c., ora 01.10, pe strada George Coșbuc din Năsăud, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, o autoutilitară cu număr de înmatriculare emis de autoritățile bulgare.

A fost identificat conducătorul auto ca fiind un bărbat de 31 ani, din Dumitra, iar în urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de autovehicule. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,34  mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, plăcuțele cu numărul de înmatriculare aplicate aparțin altui autoturism, iar autoutilitara în cauză este neînmatriculată.

Cercetările continuă de către polițiștii năsăudeni, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis, conducerea unui vehicul neînmatriculatșiconducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.

ALCOOL ȘI…ACCIDENTE RUTIERE, soldate cu victime, pagube   materiale și dosare penale

0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat este valoarea indicată de aparatul etilotest în  cazul unui bărbat oprit de polițiștii Biroului Rutier în trafic, pentru control.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, din Bistrița, conducea un autoturism pe strada Piața Centrală din Bistrița și, întrucât rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost pozitiv, i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și sunt continuate cercetările în acest sens.

***

La data de 5 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier au intervenit ca urmare a producerii unui accident rutier, în Bistrița. Astfel, au constatat faptul că, un bărbat de 29 de ani, din Bistrița, în timp ce conducea o autoutilitară, în parcarea unui supermarket din Bistrița, ar fi acroșat un alt autovehicul care era parcat.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă de Biroul Rutier, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

***

1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost valoarea indicată cu ocazia testării unui conducător auto. Bărbatul, în vârstă de 55 ani, din Bistrița Bârgăului, în timp ce conducea o autoutilitară pe drumul județean 172D, pe raza localității Colibița, a acroșat un autoturism parcat pe partea dreaptă a șoselei.

Polițiștii care au intervenit la fața locului au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și continuă cercetările.

***

În seara de 6 septembrie a.c., un bărbat de 71 de ani, din Sita, în timp ce conducea un tractor pe raza localității de domiciliu, ar fi efectuat o manevră de întoarcere și a căzut cu utilajul într-o râpă de aproximativ 10 metri.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,05 mg alcool pur în aerul expirat și a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale și recoltarea de probe biologice care vor stabili alcoolemia.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

****

În noaptea de 6/7 septembrie a.c., polițiștii l-au depistat în trafic pe un tânăr de 21 de ani, din Rodna, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Rodna, deși nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și cu alcoolemie.