IPJ: Buletin de presă

INSPECTROATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Acțiuni pe linia securității valorilor operatorilor sălilor de jocuri de noroc

La data de 24 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul Sisteme de Securitate au organizat și desfășurat o acțiune pe linia  securității valorilor operatorilor sălilor de jocuri de noroc.

Astfel, au fost efectuate controale la mai multe sălile de jocuri de noroc din municipiul Bistrița, iar în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, conform H.G. 301/2012, în valoare de 5.000 lei.

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea structurii minime de securitate și pentru nesoluționarea în termen a măsurilor stabilite prin procesele-verbale de control anterioare.

Arestat preventiv pentru următoarele 30 de zile, cercetat de polițiștii bistrițeni pentru tâlhărie

La data de 24 septembrie a.c., tânărul de 23 de ani, din Piatra Neamț a fost prezentat Judecătoriei Bistrița cu propunere de arestare preventivă, pentru comiterea a două infracțiuni de tâlhărie.

Propunerea a fost însușită, astfel că tânărul va rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Bistrița.

A fost reținut pentru 24 de ore tânărul cercetat pentru conducere sub influența unor substanțe psihoactive

La data de 24 septembrie a.c., în cadrul cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului Rutier au dispus reținerea pentru 24 de ore a tânărului de 29 de ani, din Bistrița, depistat în timp ce conducea un autoturism, deși se afla sub influența unor substanțe psihoactive.

În cursul zilei de astăzi, va fi prezentat de polițiști Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa în vederea dispunerii, în continuare, a unei măsuri preventive.

Tânărul se află în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, iar cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier.

Trei tineri au fost depistați de polițiștii Secției 1 Poliției Rurală Bistrița, la scurt timp după comiterea unui furt

La data de 24 septembrie a.c., un bărbat din Pinticu a sesizat faptul că i s-a sustras porumb de pe un teren agricol care-i aparține și care este situat în extravilanul localității de domiciliu, în locul numit ”Valea Mazării”.

Polițiștii care au intervenit ca urmare a sesizării au depistat și identificat trei persoane bănuite de comiterea faptei, respectiv un tânăr de 17 ani, din Viile Tecii și două tinere de 15 și 16 ani, din Pinticu. Cei trei transportau cu ajutorul unui atelaj cantitatea de 200 kg porumb știulete.

Porumbul sustras a fost recuperat și restituit păgubitului, iar cercetările continuă de către polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Bistrița, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru infracţiunea de furt calificat.

Având în vedere  faptul că a început campania de recoltare a culturilor de toamnă, prevenirea furturilor de produse de pe câmp sunt în această perioadă o prioritate a poliţiştilor, mai ales în mediul rural.

Poliţiștii desfăşoară activităţi specifice de patrulare în zonele cu terenuri agricole sau acţiuni în flagrant pentru prinderea şi descurajarea hoţilor.

Produsele specifice judeţului nostru, vizate de hoţi sunt cerealele – în special porumbul şi fructele.  De obicei autorii furturilor de acest tip  sunt  persoane fără surse licite de venit, care iniţial sunt angajate ca şi zilieri de către agricultori şi care cunosc dacă terenurile de pe care recoltează produsele sunt sau nu păzite.

Pe timpul nopţii sau în zilele libere şi profitând de această stare de fapt, aceştia se deplasează cu atelaje în locaţiile respective şi fură produsele care sunt deja recoltate şi depozitate temporar. Acestea sunt folosite atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare. Existenţa la nivelul judeţului a unor centre de colectare pentru fructele de sezon, merele în special îi determină pe hoţi să găsească foarte uşor şi modalităţi de a valorifica bunurile furate. Există şi situaţii în care hoţii îşi găsesc cumpărători ocazionali sau care cunosc sau bănuiesc faptul că produsele achiziţionate la preţuri mult mai mici decât preţul pieţei, provin din furturi.

Reamintim faptul că, Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prevede faptul că pentru paza în mediul rural „conducătorii unităţilor care deţin, cu orice titlu, terenuri agricole sunt obligaţi sa organizeze paza de câmp prin una dintre formele de paza prevăzute de lege.”

Recomandăm fermierilor sau posesorilor de terenuri agricole din zonele rurale să organizeze patrule de pază, pentru a nu lăsa culturile nesupravegheate şi la îndemâna hoţilor. O altă modalitate de supraveghere eficientă este şi folosirea unor câini de pază, care să sporească siguranţa unor astfel de măsuri.