IPJ: Buletin de presă

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Acțiuni ale polițiștilor rutieri din Sângeorz-Băi pentru depistarea conducătorilor care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe

Ieri, în intervalul orar 16.00-18.00, polițiștii de la Formațiunea Rutieră Sângeorz-Băi au organizat și desfășurat o acțiune de monitorizare a traficului rutier, pe valea Ilvelor. Polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și depistarea conducătorilor care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Au fost opriți în trafic și testați cu aparatul etilotest mai mulți conducători auto, iar pentru doi dintre aceștia rezultatul a fost pozitiv. Cei doi au fost depistați pe drumul județean 172D, în localitatea Măgura Ilvei.

Este vorba despre un bărbat de 42 de ani, din Măgura Ilvei în cazul căruia, valoarea indicată a fost de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatului i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru 90 de zile și a fost sancționat contravențional cu amendă.

În cazul celui de-al doilea, în vârstă de 33 de ani, din Lunca Ilvei, aparatul etilotest a indicat valoarea de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în urma verificărilor, a reieșit faptul că are dreptul de a conduce suspendat. A fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, iar polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis și cu alcoolemie. Fiind constatate nereguli privind valabilitatea inspecției tehnice periodice și asigurării autoturismului condus, bărbatul din Lunca Ilvei a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3900 de lei și i s-au reținut certificatul și plăcuțele de înmatriculare.

Material lemnos, fără documente legale, în valoare de peste 130.000 de lei, confiscat de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere

În data de 13 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice și specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.

Astfel, au fost efectuate controale și verificări la o societate comercială din Șieu Măgheruș, iar ca urmare a neregulilor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională conform Legii 171/2010, în valoare de 6.000 lei și a fost confiscat valoric 183,87  m.c. de cherestea, în valoare totală de 132.202,53 lei, fără proveniență legală.

Totodată, la data de14 octombrie a.c., în urma verificărilor efectuate, polițiștii din cadrul Postului de Politie Comunal Zagra, împreună reprezentanți ai ocolului silvic Someș Țibleș au identificat două persoane de 44 de ani, respectiv 19 ani, din Zagra, bănuite de comiterea unor delicte silvice.

Cei doi au fost sancționați contravențional, conform Legii 171/2010 pentru faptul că, la data de 26 august 2020, ar fi sustras fără drept, dintr-o pădure proprietatea comunei Zagra, 15 arbori de diverse specii. Materialul lemnos, în valoare de 2841,71 lei, a fost confiscat valoric.

UPDATE: Cei doi tineri, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, conducerea unui vehicul neînmatriculat și furt calificat au fost plasați sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Parchetul de pe Lângă Judecătoria Bistrița a dispus prin ordonanță, emisă la data de 14 octombrie a.c., luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu aceeași dată, față de cei doi tineri de 18 și 20 de ani, din  Ghinda, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis, conducere a unui vehicul neînmatriculat și furt calificat.

Măsurile de supraveghere judiciară dispuse au fost puse în aplicare, iar polițiștii Biroului Supravegheri Judiciare vor efectua verificări în vederea respectării lor. Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița continuă cercetările în acest caz.