IPJ: Buletin de presă

Cazuri de dispariție, rezolvate de polițiști

La data de 6 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat, pe raza municipiului Bistrița, o tânără de 14 ani, din localitate, dispărută de acasă și căutată la nivel național.

Dispariția tinerei a fost sesizată în cursul aceleiași zile, însă fata ar fi plecat de acasă din data de 31 octombrie 2020. La scurt timp după sesizare, polițiștii au depistat-o pe tânără. Aceasta a fost consiliată de către asistentul social din cadrul D.G.A.S.P.C. Bistrița-Năsăud și reîncredințată familiei. De asemenea, s-a dispus revocarea măsurii căutării minorei.

***

La data de 6 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat, pe raza localității Viișoara, o tânără de 18 ani, plecată voluntar, din data de 5 noiembrie, din Casa de tip familial Teaca.

Tânăra a plecat în repetate rânduri din centrul pentru protecție copilului și, întrucât este majoră, aceasta a declarat că dorește să rămână la locuința concubinului ei, în localitatea Viișoara. A fost revocată măsura căutării la nivel național a acesteia.

Două femei bănuite de furtul sumei de 2000 de lei au fost reținute pentru 24 de ore, de polițiștii din Beclean. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit păgubitului

La data de 6 noiembrie a.c., în urma cercetărilor și investigațiilor efectuate,  polițiștii din Beclean au dispus reținerea pentru 24 de ore a două femei de 36 și 18 ani, ambele din Reteag, bănuite de comiterea unui furt.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii de la Compartimentul de Investigații Criminale Beclean au stabilit faptul că, la data de 5 noiembrie a.c., cele ar fi pătruns în locuința unui bătrân de 86 de ani, din Beclean, sub pretextul că îl vor ajuta la curățenie și astfel, i-ar fi sustras suma de 2000 de lei.

Polițiștii Poliției Orașului Beclean au recuperat în totalitate prejudiciul și l-au restituit păgubitului și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa proprietarilor care îşi lasă proprietatea nesupravegheată. Pentru a vă feri de astfel de situații, polițiștii recomandă câteva măsuri simple, dar eficace care să-l descurajeze pe infractor şi, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

  • Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
  • Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
  • Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
  • Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
  • Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.
  • Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

Infracțiuni rutiere flagrante, dosare penale întocmite de polițiști

Ladata de 6 noiembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au depistat și oprit în trafic, pentru control, un autoturism al cărui conducător auto a fost identificat ca fiind un tânăr de 27 de ani, din Crainimăt.

Acesta a fost oprit pe drumul comunal 31B, pe raza localității de domiciliu, iar în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că nu deține permis de conducere  pentru nicio categorie de autovehicule. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și cercetările sunt continuate de Secția 4 Poliție Rurală Beclean.

***

În după-masa de sâmbătă, 7 noiembrie, polițiștii Biroului Rutier l-au depistat, în municipiul Bistrița,  pe un bărbat de 43 de ani, din localitatea Dupuș, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în județul Mureș.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul are permisul de conducere retras din cauze medicale. Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost sancționat contravențional. Cercetările continuă de către polițiștii Biroului Rutier Bistrița, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

***

Sâmbătă, 7 noiembrie, polițiștii din Năsăud au oprit o autoutilitară care tracta o remorcă și al cărei conducător auto a efectuat o manevră neregulamentară de depășire. Conducătorul auto, un bărbat de 46 de ani, din Bistrița a fost sancționat contravențional pentru faptul că, în timp ce circula pe drumul național 17C, prin localitatea Dumitra, a depășit două autovehicule pe trecerea pentru pietoni și pe marcajul longitudinal continuu.

Tot în urma verificărilor, a reieșit faptul că, masa totală maximă autorizată a ansamblului de vehicule condus de către acesta este de 6000 kg, iar bărbatul nu deține permis corespunzător pentru a conduce ansamblul respectiv. S-a întocmit dosar penal, iar cercetările în acest caz sunt continuate de către Poliția Orașului Năsăud.

***

La data de 7 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năsăud și cei ai Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat și oprit în trafic pe un tânăr de 23 de ani, din Maieru, în timp ce conducea un autoturism cu numere de Maramureș.

Autoturismul a fost depistat pe drumul național 17C, în localitatea Telciu, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. De asemenea, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii Compartimentului  Rutier Năsăud au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

În după-masa de 7 noiembrie, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit pentru control un autoturism care circula pe strada Gării din localitatea Feldru. La volan a fost identificat un bărbat de 46 de ani, din localitate, care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv (0,44mg/l alcool pur în aerul expirat) și a fost condus la spital pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările continuă de Secția 6 Poliție Rurală Năsăud, fiind întocmit dosar penal pentruconducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

***

Sâmbătă seara, în cadrul acțiunilor preventive și de monitorizarea a traficului rutier, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud l-au depistat pe un bărbat de 48 de ani, din Rebra, în timp ce conducea un autoturism pe un drum comunal din localitate.

Valoarea rezultată în urma testării cu aparatul etilotest a fost 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă de Secția 6 Poliție Rurală Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe .

***

În seara de 8 noiembrie a.c., în urma controalelor efectuate în trafic, polițiștii de la Acțiuni Speciale l-au depistat pe un bărbat de 28 de ani, din Rebra, la volanul unui autoturism, deși consumase alcool. Acesta a fost oprit pe o stradă din municipiul Bistrița.

Valoarea indicată în momentul testării cu aparatul etilotest a fost de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Biroului Rutier au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere cu alcoolemie.

Intervenții ale polițiștilor pentru aplanarea unor scandaluri în familie și ordine de protecție emise pentru protejarea victimelor

Sâmbătă, 7 noiembrie, în urma unei intervenții la un apel 112, polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție împotriva unui bărbat de 30 de ani, din Crainimăt, cercetat pentru violență în familie.

Bărbatul, concubin al unei femei de 33 de ani, din Sărata, ar fi agresat-o atât pe femeie, cât și fiica ei de 12 ani. Împotriva lui, polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru violență în familie. Starea conflictuală este în continuare monitorizată de polițiști.

****

În după-masa de 8 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție provizoriu pentru protejarea unei femei de 57 de ani, din Bistrița și a fiicei ei de 30 de ani, agresate.

Agresorul, în vârstă de 61 de ani, din Bistrița și soțul femeii de 57 de ani, le-ar fi lovit în timp ce se aflau la domiciliul comun. În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu. De asemenea, au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  violență în familie

***

Duminică, 8 noiembrie, în urma unei intervenții la un scandal în familie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au sancționat contravențional, conform Legii 61/1991, un bărbat de 32 de ani, din Cetate, care și-ar fi agresat soția.

Femeia, în vârstă de 32 de ani, din aceeași localitate, s-a opus emiterii unui ordin de protecție, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violența în familie și continuă cercetările în acest sens.

****

Începând cu data de 8 noiembrie a.c., în localitatea Cristeștii Ciceului, un bărbat de 53 de ani este monitorizat de polițiști după ce și-ar fi agresat soția în vârstă de 38 de ani, în incita locuinței lor.

Împotriva agresorului, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru violență în familie în cadrul căruia sunt continuate cercetările.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.

  • Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie: 

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

  • Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie (OP cu o durată de maxim 6 luni).

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD