IPJ: Buletin de presă

În această perioadă, poliţiştii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de la Ordine Publică desfășoară activități preventive și de informare în cadrul campaniei naționale ”CU PETARDE NU TE JOCI!”

Ieri, 16 decembrie, polițiștii au fost prezenți în zona marilor magazine, unde au fost diseminate materiale preventive și explicate prevederile legislative în vigoare în ceea ce privește materialele pirotehnice. Totodată, tinerilor le-au fost reamintite pericolele la care se expun atunci când folosesc articole pirotehnice de natură artizanală, din categorii de risc ridicat, sau când nu luate toate măsurile de siguranță.

CELE MAI IMPORTANTE PREVEDERI LEGALE ÎN DOMENIU:

Legea care reglementează activitatea cu articole pirotehnice este Legea nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliţi etc.;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

IMPORTANT: ESTE INTERZISĂ FOLOSIREA ARTICOLELOR PIROTEHNICE ÎN URMĂTOARELE SITUAŢII:

  • Între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • La o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • La o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • La o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

!ATENȚIE: Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Mandat de arestare preventivă, pus în aplicare de polițiștii de la Investigații Criminale

La data de 16 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă, împotriva unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din Șintereag.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și perturbarea funcționării sistemelor informatice.

Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Bistrița-Năsăud.

1, 20 mg/l alcool pur în aerul expirat – valoarea indicată în cazul testării unui conducător auto

În seara de 16 decembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat, în flagrant, un bărbat care conducea un autoturism, deși consumase alcool. A fost condus la spital pentru a-i fi prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și a fost întocmit dosar penal pe conducere cu alcoolemie.

Bărbatul a fost depistat pe Drumul Județean 173, prin localitatea Ocnița și a fost identificat ca fiind în vârstă de 43 de ani, din localitate. În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost 1, 20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările în acest caz sun continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii deconducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Conducere cu alcoolemie, cercetată de polițiștii Secției 2

La data de 16 decembrie a.c., în jurul orei 23.50, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au oprit pentru control un autoturism care circula pe un drum comunal din localitatea Tureac.

La volan a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din Colibița, iar în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

 În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD