IPJ: Buletin de presă

ACȚIUNILE POLIȚIȘTILOR DE LA ARME, EXPLOZIVI ȘI SUBSTANȚE PERICULOASE

În ajunul Anului Nou, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, polițiștii specializați în investigarea infracțiunilor din domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase au intensificat acțiunile specifice. La activități au acționat în sprijin polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și cei ai Serviciului de Investigarea Criminalității Economice.

Astfel, au fost efectuate controale și verificări, iar pentru neregulile constatate, au fost întocmite dosare penale pentru contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și operațiuni cu articole pirotehnice.

Tot în cadrul acțiunilor, au fost ridicate în vederea confiscării 6 arme letale cu destinația vânătoare și 50 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F2, care ar fi fost deținute fără drept și oferite spre comercializare.

Două dosare penale pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor:

În urma verificărilor efectuate, a fost identificat un bărbat de 32 de ani care, în perioada 25-29 iulie 2020, ar procurat trei arme letale cu destinația vânătoare, din Spania și le-ar fi introdus ilegal în România. Ulterior, le-ar fi deținut fără drept, la domiciliul său din localitatea Tureac.

Totodată, un alt bărbat de 46 de ani, din Năsăud, este bănuit că ar fi deținut ilegal, la domiciliul său, trei arme letale cu destinația vânătoare, iar din investigațiile efectuate, a reieșit faptul că bărbatul le-ar fi procurat din Spania și le-ar fi introdus ilegal în România, în cursul lunii octombrie 2020.

Cele șase arme au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor:

50 de kilograme de articole pirotehnice, care ar fi fost deținute fără drept, ridicate în vederea indisponibilizării

Tot în ajunul Anului Nou, în cadrul acțiunilor de verificare desfășurate, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 42 de ani, din Bistrița, care ar fi comercializat, în parcarea unui supermarket din municipiu, articole pirotehnice, fără să fie autorizat în acest sens.

Aproximativ 50 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F2 au fost descoperite în portbagajul autoturismului său, întreaga cantitate fiind ridicată în vederea confiscării.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, fiind întocmit dosar penal pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.  

Conducător auto implicat într-un accident rutier, depistat de polițiști în urma investigațiilor efectuate

În dimineața de 1 ianuarie a.c., în urma cercetărilor efectuate, polițiștii Serviciului Rutier l-au identificat și depistat pe un tânăr de 26 d ani, din Budacu de Sus, pe care-l bănuiesc că ar fi condus un autoturism implicat într-un accident rutier.

Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 0,35 mg/l, alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital, unde i s-au prelevat două mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Totodată, în urma verificărilor, a reieșit faptul că nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule.

Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie, în jurul orei 00.30, pe Drumul Comunal 11, în localitatea Ardan. La fața locului s-a constatat faptul că autoturismul condus de tânărul de 26 de ani a intrat în coliziune cu un cap de pod. Imediat după producerea accidentului, autovehiculul ar fi fost abandonat, iar conducătorul auto și 3 pasageri au plecat de la fața locului. După aproximativ o oră, doi dintre pasageri, ambii din Budacu de Sus au fost transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Cercetările în acest caz sunt continuate pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis, părăsirea locului accidentului și vătămare corporală din culpă.

Depistat fără permis, a refuzat inițial să oprească

În după-masa de 31 decembrie 2020, în cadrul acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au efectuat semnalele de oprire unui autoturism care circula pe raza localității Ghemeș, comuna Milaș.

Conducătorul auto a refuzat să se conformeze, motiv pentru care a fost urmărit și oprit după aproximativ 10 km, în localitatea Hirean. A fost identificat conducătorul auto în persoana unui tânăr de 21 de ani, din Milaș, iar în urma verificărilor a reieșit că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Șase dosare penale pentru conducere cu alcoolemie – Recordul negativ al primelor 2 zile din anul 2021 a fost 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat

Pentru siguranța traficului rutier, în perioada sărbătorilor, polițiștii de la Rutieră au intensificat acțiunile pe linia lor de muncă, acordând o atenție deosebită depistării celor care conduc sub influența alcoolului și pun astfel în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Astfel, în primele 2 zile ale acestui an, au fost constatate, în flagrant, mai multe infracțiuni de conducere cu alcoolemie, pentru care au fost întocmite dosare penale.

Exemplificăm:

În această dimineață, polițiștii din Năsăud l-au depistat conducând sub influența alcoolului, pe un tânăr de 26 de ani, din Feldru. Acesta a fost oprit pe raza localității de domiciliu, iar rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 1.08 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

***

În după-masa de 1 ianuarie a.c., polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 36 de ani, din Urmeniș, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Județean162, pe raza localității Șopteriu, aflându-se sub influența alcoolului. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost transportat la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal pentru conducere cu alcoolemie.

***

În seara de 31 decembrie 2020, pe Drumul Județean 173, un autoturism la volanul căruia a fost identificat un tânăr de 28 de ani, din Budacu de Sus, a ieșit în afara părții carosabile și s-a răsturnat. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, dar rezultatul testării cu aparatul etilotest a conducătorului auto a fost 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. A fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

***

La data de31 decembrie 2020, polițiștii l-au depistat în trafic pe un tânăr de 20 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Național 17, prin localitatea Susenii Bârgăului. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital în vederea recoltării de mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Cercetările continuă de polițiștii Secției 2, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

În dimineața de 1 ianuarie a.c., pe Drumul Județean 172D, în localitatea Colibița, a fost oprit în trafic un autoturism înmatriculat în Anglia, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Bistrița Bârgăului. Rezultatul testării cu aparatul etilotetst a fost 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemie. S-a întocmit dosar penal.

***

În seara de 31 decembrie 2020, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 48 de ani, din  Mititei, în timp ce conducea un autovehicul pe Drumul Județean 172, prin localitatea Mocod. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii de la Rutieră Năsăud.

Două dosare penale de furt în scop de folosință și conducere fără permis; conducătorii auto – depistați de polițiști în flagrant

La data de 31 decembrie 2020, polițiștii au oprit pentru control un bărbat de 33 de ani, din Lechința care se afla la volanul unui autoturism ce nu-i aparținea. Acesta a fost depistat pe Drumul Județean 151, în localitatea Vermeș, iar în urma verificărilor, a reieșit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Totodată, bărbatul ar fi luat autoturismul dintr-o spălătorie din Lechința, fără acordul proprietarului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetările continuă de polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința, fiind întocmit dosar penal pentru conducere fără permis de conducere și furt în scop de folosință. 

***

În noaptea de 1/2 ianuarie a.c., polițiștii au depistat un tânăr de 17 ani, din Tiha Bârgăului, în timp ce conducea pe Drumul Județean 172D, prin localitatea Prundu Bârgăului, un autoturism înmatriculat în Germania.

În urma verificărilor, a reieșit faptul că nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul aparține familiei și a fost luat fără consimțământ.  Totodată, rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.

Intervenții ale polițiștilor bistrițeni în două cazuri de violență în familie

La data de 1 ianuarie a.c., o femeie de 41 de ani, din Bistrița, a solicitat sprijinul polițiștilor, fiind lovită de soț, în timp ce se aflau în locuința comună. La fața locului, polițiștii l-au identificat pe agresor ca fiind un bărbat de 50 de ani, din Bistrița și împotriva lui au emis un ordin de protecție provizoriu. Totodată, au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie și continuă cercetările în acest sens.

La aceeași dată, polițiștii din Bistrița au intervenit pentru protejarea unei tinere de 25 de ani, din localitate, care a sesizat faptul că a fost lovită și amenințată de soțul ei, un tânăr de 28 de ani. Și în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie și au emis ordin de protecție provizoriu.

În ambele cazuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bistrița monitorizează starea conflictuală.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD