IPJ: Buletin de presă

ACȚIUNI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Substanțe periculoase indisponibilizate de polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în urma unor acțiuni pentru siguranța și protecția mediului 

Polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Acțiuni Speciale au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite la regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive, armelor și munițiilor și domeniul vamal.

Astfel, la data de 22 mai a.c., au fost efectuate controale și verificări la agenți economici din mai multe localități din județ, ocazie cu care au fost constatate 19 infracțiuni. Din totalul acestora, 10 sunt pentru încălcarea legislației privind protecția mediului, 5 la regimul deșeurilor și 4 pentru nerespectarea regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive și armelor.

De asemenea, au fost descoperite și indisponibilizate 1352 kg și 150 litri substanțe periculoase/deșeuri, o armă neletală din categoria celor supuse regimului autorizării, precum și 10 articole pirotehnice din categoria F2. Tot cu ocazia controalelor efectuate, au fost constatate și aplicate 3 sancțiuni contravenționale conform Ordonanței Guvernului nr. 4/1995, privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale constituite, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița. 

Exemple:         

La data de 22 mai a.c., în Viile Tecii, în urma controalelor desfășurate, polițiștii au descoperit mai multe plicuri cu produse de protecție a plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat, devenind astfel deșeuri periculoase care trebuie eliminate. Acestea erau păstrate sub tejgheaua de servire, deși agentul economic nu este autorizat să efectueze operațiuni cu acest gen de produse. Cu aceeași ocazie au fost identificate 10 bucăți de articole pirotehnice din categoria F2 deținute fără drept, în condițiile în care societatea nu este autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive.

Bunurile deținute contrar prevederilor legale au fost ridicate, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni la protecția mediului, la regimul deșeurilor și la regimul materiilor explozive.

***

Tot cu ocazia controalelor, polițiștii au descoperit pe raza comunei Teaca, într-o hală nesupravegheată și care a aparținut unei ferme zootehnice 4 butoaie cu produse de protecția plantelor care au devenit deșeuri periculoase și care nu au fost eliminate.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru infracțiuni la protecția mediului și la regimul deșeurilor.

***

În cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost identificat un bărbat de 59 de ani, care deținea, fără să fie autorizat în acest sens, o pușca cu aer comprimat din categoria armelor neletale, supuse regimului autorizării.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că acesta ar fi procurat arma din Spania și ar fi introdus-o ilegal pe teritoriul României.

S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

***

Începând cu data de 1 aprilie a.c. și până în prezent, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite la regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive, armelor și munițiilor și vamal. 

 Până la această dată, au fost verificați 31 de agenți economici din Bistrița-Năsăud, fiind constatate 24 de infracțiuni, dintre care 2 infracțiuni de trafic cu produse sau substanțe toxice, 12 conform OUG 195/2005, 6 conform Legii 211/2011 și 4 la alte acte normative. De asemenea, ca urmare a  neregulilor constatate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei, majoritatea conform OG nr.4/1995.

Aveți grijă vă unde păstrați banii…chiar și atunci când sunteți la nuntă!

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 38 de ani, din Bistrița, bănuit de comiterea unui furt sesizat la data de 16 mai a.c., de către o femeie.

Ca urmare a verificărilor, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 mai a.c., în timp ce se afla la o nuntă, în municipiul Bistrița, bărbatul ar fi sustras dintr-o poșetă, un plic în care se afla suma de 1000 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii de la Investigații Criminale în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Dosar penal pentru furt, după ce au sustras mai multe bunuri dintr-un supermarket din Bistrița

Polițiștii din Bistrița fac cercetări într-un dosar penal deschis pentru săvârșirea infracțiunii de furt, comis la data de 24 mai a.c.

Polițiștii i-au depistat pe doi tineri, o femeie și un bărbat, de 24 de ani, respectiv 20 de ani, ambii din Năsăud și au stabilit faptul că, împreună cu o minoră de 14 ani ar fi sustras mai multe bunuri, dintr-un supermarket din Bistrița.

Prejudiciul, în valoare de 817 lei, a fost recuperat în totalitate, iar cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bistrița.

Tânăr cercetat pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare

La data de 23 mai a.c., un tânăr de 18 ani, din Figa, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că, în timp ce se deplasa cu bicicleta spre domiciliu, a fost oprit de o persoană necunoscută care l-a agresat și care i-a sustras telefonul, suma de 780 de lei, carduri și documentul de identitate.

Polițiștii din Beclean au deschis un dosar penal, iar în urma primelor verificări efectuate, a reieșit faptul că sesizarea tânărului este nereală. Au fost găsite o parte din bunuri, la un loc indicat de acesta, iar ulterior, acesta a recunoscut faptul că ar fi cheltuit banii.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare.

***

Art. 268 din Codul Penal pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sesizarea penală, prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând ca aceasta este nereală. 

Depistat de polițiști în timp ce transporta material lemnos fără documente legale 

La data de 24 mai a.c., în Zagra, polițiștii Secției 6 poliție Rurală Năsăud aflați în serviciul de patrulare au oprit în trafic, pentru control, o autoutilitară condusă de un bărbat de 53 de ani, din Poienile Zagrei.

Fiind efectuate verificări, a rezultat faptul că acesta transporta, fără documente legale, cantitatea de 2,5 mc. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu avertisment, iar materialul lemnos a fost reținut și predat în custodie Ocolului Silvic.

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER PENTRU CARE POLIȚIȘTII AU ÎNTOCMIT DOSARE PENALE

Conducea un autoturism, deși se afla sub influența alcoolului

La data de 24 mai a.c., în cadrul activităților preventive desfășurate, polițiștii din Beclean l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 33 de ani, din Tărpiu. Acesta conducea un autoturism pe DN17, prin orașul Beclean.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat şi i s-au recoltat mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul nu este posesor de permis de conducere și nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere.

La volan, fără permis de conducere

La data de 24 mai a.c., polițiștii l-au depistat pe un tânăr de 18 ani, din Năsăud, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Telcișor, fără a deține permis de conducere.

Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.