IPJ: Buletin de presă

Două mandate de executare a pedepsei închisorii au fost puse în aplicare de polițiști 

La data de 29 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul Urmăriri, au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii.

Primul a fost emis la data de 28 mai a.c., de către Judecătoria Năsăud, împotriva unui bărbat de 28 de ani, din Sângeorz-Băi care a fost condamnat la 3 ani și 7 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Cel de-al doilea mandat a fost emis la data de 29 mai a.c., de către Judecătoria Bistrița, împotriva unui bărbat de 36 de ani, din Tureac, condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

Cei doi au fost încarcerați în Penitenciarul Bistrița. 

NU CONDUCEȚI DUPĂ CE AȚI CONSUMAT ALCOOL! 

La data de 30 mai a.c., ora 01.20, agenții de poliție din cadrul Biroului Rutier împreună cu echipajul de la Acțiuni Speciale au oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe raza municipiului Bistrița.

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 22 de ani, din Albeștii Bistriței. Acesta a fost cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de peste 0,70  mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge care vor stabili alcoolemia.

S-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Vă reamintim că reprezintă infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și se pedepsesc cu închisoarea:

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe 

   Art. 336. –   (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

 Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice 

Art. 337. –    Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.