IPJ: Buletin de presă

Identificat de polițiști, cercetat pentru tăiere ilegală de arbori

La data de 14 aprilie a.c., în urma cercetărilor efectuate în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală de arbori, polițiștii au identificat un bărbat de 42 de ani, din Poiana Ilvei, bănuit de comiterea faptei.

În urma investigațiilor efectuate a reieșit faptul că, la data de 23 decembrie 2020, cel în cauză ar fi tăiat ilegal 34 de arbori. Materialul lemnos a fost găsit la fața locului, iar prejudiciul a fost estimat la 2380 de lei.

Polițiștii din cadrul postului de poliție comunal Poiana-Ilvei, continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală de arbori.

Arădean cercetat pentru înșelăciune

La data de 14 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și efectuează cercetări în cadrul dosarului penal întocmit.

În fapt, un tânăr de 24 de ani, din Negrilești, a sesizat că, la data de 23 martie a.c., a  achitat suma de 490 de lei, avans pentru o piesă auto ce urma să-i fie livrată într-un termen de 5-7 zile, însă ulterior nu a mai putut lua legătura cu reprezentantul societății comerciale. Avansul l-a depus în contul unei firme de dezmembrări din județul Arad, în urma unui anunț postat pe un site de vânzări online.

A fost identificat reprezentantul acesteia, un bărbat de 65 de ani, din Arad, iar polițiștii specializați în investigarea criminalității economice continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit pentru înșelăciune.

Pentru a nu deveni victimele acestor fraudele comise în  mediul online polițiștii recomandă să:

Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul.

 Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

 Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification”(Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

 Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.

 Efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.

 Evitaţi achiziţia de mărfuri oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reacționați precipitat la astfel de ,,oferte”, nu uitați faptul că expresia ,,prea bun ca să fie adevărat” se aplică în unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate ,,concretiza”  într-o pagubă semnificativă.

Pentru a achiziționa bunuri cu o valoare ridicată, folosiți plăți prin ordin de plată cu confirmare, modalitate prin care banca reține suma de bani aferentă tranzacției pe care ulterior o deblochează și transmite vânzătorului ulterior unei confirmări primite de la cumpărător.

 Efectuați un minim de verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa e e-mail de pe care s-a transmis corespondența și nu efectuaţi tranzacţii bancare până nu obţineţi de la unitatea dumneavoastră bancară toate datele corespondente titularului contului bancar.

 Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

 Nu în ultimul rând verificaţi ca persoana cu care interacționați în mediul online să fie reală, si să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.

Fără permis, depistat de polițiștii Biroului Rutier

La data de14 aprilie a.c., pe Drumul Național 17, în Unirea, polițiștii Biroului Rutier l-au depistat și oprit în trafic pe un bărbat de 47 de ani, din Prundu Bârgăului, care conducea un autoturism pe direcția de deplasare către localitatea Livezile.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările continuă, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducere fără permis.

ATENȚIE! Reamintim conducătorilor auto faptul că pe Drumul Județean 172D- ”Drumul Blajului” masa maximă admisă este de 3,5 tone!

Ieri, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu-Bârgăului, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine publică, dar și pe linia prevenirii și combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Astfel, , pe valea Bârgăului au fost oprite pentru control mai multe autovehicule și au fost efectuate testări cu aparatul etilotest, nefiind depistați conducători auto sub influența alcoolului.

În urma neregulilor constatate în cadrul acțiunii au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4680 de lei. Din totalul acestora, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, conform OUG 195/2002 și 2 pentru nerespectarea Legii 61/1991. În ceea ce privește sancțiunile pe linie rutieră, 3 dintre acestea au fost aplicate pentru nerespectarea restricției privind tonajul pe Drumul Județean 172D-”Drumul Blajului”.

Reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru conducere fără permis

În cercetărilor efectuate într-un dosar penal aflat în instrumentarea polițiștilor Secției 4 Poliție Rurală Beclean, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr 28 de ani, din Crainimăt, cercetat pentru conducere fără permis.

Ieri, în jurul orei 11.30, cel în cauză a fost depistat și oprit în trafic, pe un drum comunal din localitatea Șieu-Măgheruș, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Șieu-Măgheruș către Crainimăt, deși nu deține permis de conducere.

Bărbatul se află în arestul Inspectoratului Județean Bistrița-Năsăud, iar cercetările continuă de polițiștii Postului de Poliție Șieu-Măgheruș pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În cursul acestei zile va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Ordin de protecție emis de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud

La data de 14 aprilie a.c., în urma unei intervenții, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit un dosar penal pentru violență în familie.

Conform primelor verificări, ieri, în jurul orei 12.00, o femeie de 75 de ani, din Telcișor ar fi fost agresată de fiul ei, un bărbat de 44 de ani, din aceeași localitate. Femeii i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.

În cauză a fost emis un ordin de protecție provizoriu, iar cercetările continuă de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. Starea conflictuală este monitorizată în continuare monitorizată.