IPJ: Buletin de presă

Siguranța școlară și rutieră – priorități ale polițiștilor bistrițeni

În perioada 19-25 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, cei ai Serviciului Rutier, Biroului Rutier,polițiilor orășenești și secțiilor de poliție rurală au efectuat controale în domeniul transportului școlar de elevi și public de persoane.

Activitățile au vizat traseele aflate în proximitatea unităților de învățământ sau care deservesc această categorie de unități, iar scopul acestora a fost prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea tuturor condițiilor necesare asigurării siguranței și sănătății elevilor.

În acest context, în perioada menționată, au fost verificate 146 de microbuze școlare și 40 de mijloace de transport în comun, iar conducătorilor auto li s-a atras atenția și li s-a pus în vedere să  respecte normele rutiere.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.535 lei. Din totalul acestora, 6 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 12 pentru abateri de natură rutieră și una pentru nerespectarea prevederilor Legii 333/2003. Totodată, au mai fost aplicate 26 de sancțiuni pentru nerespectarea normelor de protecție sanitară, conform Legii 55/2020.

(*** foto atașate)

         Prejudiciu unui furt din locuință, recuperat de polițiști. Recomandări pentru protejarea locuinţei

În urma verificărilor și cercetărilor efectuate într-un dosar penal de furt din locuință, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au identificat un tânăr de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei.

În urma investigațiilor, polițiștii au constatat faptul că, în noaptea de 28/29 martie a.c., acesta ar fi pătruns în anexa unei locuințe din Nimigea de Jos, de unde ar fi sustras unelte (motoferăstrău, ciocan rotopercutor electric, ferăstrău vertical), estimate de proprietar ca fiind în valoare de 800 de lei.

Toate bunurile au fost recuperate și restituite păgubitului, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit.                       

Recomandări pentru protejarea locuinţei

 • DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:
 • poliţiştii vă recomandă montarea unor sisteme supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei şi a sistemelor de iluminare cu senzori de mişcare. 
 • Montaţi gratii la gurile de aerisire şi la ferestrele de la subsol;
 • Asiguraţi intrarea în subsolul clădirilor şi uşile anexelor cu încuietori rezistente!
 • DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
 • montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil; 
 • asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
 • la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare; 
 • instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video; 
 • montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
 • dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. 

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.