IPJ: Buletin de presă

Polițiștii de la Investigații Criminale au pus în executare două mandate de arestare preventivă 

Două mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, emise la data de 11 iunie a.c. de către Judecătoria Bistrița, au fost puse în aplicare, în aceeași zi, de către polițiștii de la Urmăriri. Mandatele au fost emise pe numele a doi tineri, de 21, respectiv 26 de ani, ambii din Viile Tecii, cercetați pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală. Cei doi au fost încarcerați în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Bistrița-Năsăud.

În fapt, la data de 12 ianuarie a.c., un bărbat de 42 de ani, din Șieu Măgheruș, a sesizat faptul că, în timp ce se afla în localitatea Viile Tecii, a fost lovit de persoane necunoscute.

În cadrul cercetărilor efectuate, au fost identificați trei tineri de 16, 21, respectiv 26 de ani, toți din Viile Tecii, bănuiți de comiterea faptei. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, iar ulterior, ca urmare a expertizelor medico-legale, a fost schimbată încadrarea juridică în vătămare corporală. Cercetările sunt continuate în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați.

UPDATE: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri/trei-tineri-banuiti-de-comiterea-unor-furturi-din-case-de-vacante-au-fost-retinuti-de-politistii-sectiei-2-bunurile-reclamate-ca-fiind-sustrase-au-fost-recuperate-si-restituite-pagubitilor

La data de 11 iunie a.c., Judecătoria Bistrița a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile față de bărbatul de 29 de ani, bănuit de comiterea unor furturi. Față de tânărul de 16 ani a fost dispusă măsura arestării preventive, întrucât acesta era cercetat, împreună cu alte două persoane, pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală, comisă la data de 12 ianuarie a.c., asupra unui bărbat de 42 de ani, din Șieu Măgheruș. Cel de-al treilea bărbat este cercetat în continuare, în stare de libertate.

EXPERIENȚE DE TIP ,,CARTE VIE,, OFERITE DE POLIȚIȘTI TINERILOR LICEENI- FINAL DE PROIECT 

În  perioada martie – iunie, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița – Năsăud a derulat proiectul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor ”Dincolo de aparențe”- experiențe de tip ”carte vie”. 

Concret, în perioada de derulare a proiectului, elevi din liceele județului Bistrița – Năsăud au participat la întâlniri organizate de instituțiile implicate în proiect – Poliția, Penitenciarul Bistrița, Serviciul de Probațiune, ONG-uri ( Afi Pro Familia, Onisim, Moralia, POV 21), care au adus în fața lor persoane – fie cu trecut infracțional – autori de fapte penale, fie victime ale unor infracțiuni, dispuse să își împărtășească sincer și deschis propria experiență de viață. Tinerii au ascultat fiecare invitat, au pus  întrebări, au interacționat cu aceștia, beneficiind astfel de experiențe inedite și eficiente de învățare. Au înțeles de fiecare dată că viața pe care o au înainte este compusă dintr-o mulțime de tentații și că, odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, nici un tânăr nu poate invoca necunoașterea legii. ,,Cine greșește plătește,,

Majoritatea activităților s-au derulat cu sprijinul și găzduirea Penitenciarului Bistrița, dar polițiștii au organizat și activități în medii nonformale, cât mai confortabile auditoriului tânăr. Astfel, doar în ultima săptămână, în data de 6 iunie a.c., pentru a marca finalul proiectului, partenerii s-au întâlnit la o masă rotundă cu tema ”Bune practici în domeniul prevenirii criminalității și reintegrării sociale”, prilej cu care au discutat aspecte din activitățile derulate și au fost de acord cu reluarea proiectului odată cu începerea anului școlar următor.

Luni, 10 iunie, 50 de elevi ai Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Maieru au fost invitați de polițiști la ”Cafeneaua Prevenirii” unde au avut un invitat – surpriză, un fost toxicoman care a fost de acord să le povestească experiența grea pe care a  avut-o și să le ceară ”dacă nu au consumat niciodată droguri, să nu o mai facă, dacă au încercat, să nu mai repete experiența”.

Polițiștii vor încerca să le ofere tinerilor din liceele de pe raza județului Bistrița – Năsăud astfel de ”lecții de viață” și în anul școlar următor, având în vederea abordarea tuturor palierelor infracționale (trafic și consum de droguri, furturi, tâlhării, fapte comise cu violență, violență domestică).

,,STOP bullyingului în școlile bistrițene!”.

În 13 iunie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița Năsăud prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității organizează manifestările subsumate finalului de proiect  ,,STOP bullyingului în școlile bistrițene!”.

Scopul proiectului îl reprezintă creșterea gradului de informare a elevilor cu privire la fenomenul de bullying din școli și, implicit, diminuarea riscului infracţional şi victimal al acestora, prioritate a Poliției Române și în acest an.

Partenerii instituționali inițiali ai proiectului sunt : Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud, Instituția Prefectului- Județul Bistrița Năsăud, Consiliul Județean BN prin A.T.O.P., C.J.R.A.E. BN, Asociația Tășuleasa Social , la care s-au adăugat, în acțiuni  punctuale, Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, D.S.P. BN și Asociația  ,,Micul prinț” Bistrița – de conștientizare a autismului. Proiectul județean beneficiază de finanțare din fondurile Consiliului Județean BN prin ATOP.

Activitățile organizate în data de 13  iunie se vor desfășura după următorul calendar:

CROSUL ,,EXPRIMĂ-TE PRIN SPORT, NU PRIN VIOLENȚĂ!” 

13 iunie : orele 10.00 – 12.00  – organizat în colaborare cu ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, are ca scop încurajarea elevilor de a practica sportul în mod susținut, în detrimentul activităților din sfera delincvenței juvenile. Sloganul ,,Fii prieten, ia atitudine!” pune accentul pe fair-play în relațiile inter-umane  iar în contextul bullyingului școlar, încurajează martorii să arate fair-play, susținând victima și reducând astfel fenomenul ( pe modelul scandinav KiVa) .  

LOCAȚIE : pădurea parc Schulerwald Bistrița

La cros vor participa elevi ai școlilor implicate în proiect, care vor purta tricouri personalizate  cu mesaje anti-bullying, create chiar de ei înșiși în activitățile din proiect. Vor participa de asemenea și polițiști ai I.P.J. BN cu performanțe sportive în atletism și profesori școlari. 

SPECTACOLUL ,,EXPRIMĂ-TE PRIN SPORT, NU PRIN VIOLENȚĂ!”

13 iunie orele 16.00 – 18.00 : organizat de I.P.J. BN  cu același scop: de a încuraja, și, mai mult, de a premia elevii din comunitate care deja fac sport  în cadrul unor cluburi/școli de sport și au rezultate deosebite, premii și recunoașteri în domeniul sportiv.

LOCAȚIA : Centrul cultural DACIA, sala VALERIA PETER PREDESCU

Vor performa pe scenă elevi din două  școli  de dans (balet și dans popular) și un club de luptă (karate), care vor fi premiați de poliție. Diplomele vor fi înmânate de colegii polițiști aflați în misiune și de ambasadorul proiectului, Tiberiu Ușeriu. La final va cânta Trupa Reea.