IPJ: Buletin de presă

Acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul transportului, depozitării şi comercializării cerealelor

În perioada 28-29 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, inspectori din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea, ai Direcției Agricole Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier și din cadrul Biroului de Poliție Transporturi Bistrița au continuat acțiunile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul transportului, depozitării şi comercializării cerealelor la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Astfel, au fost efectuate controale la operatorii economici autorizați să exploateze spații de depozitare cereale, iar polițiștii din cadrul Biroului Poliție Transporturi Bistrița au acționat în filtru fix în punctele feroviare din județ. Au fost verificate 19 mijloace de transport marfă, 8 societăți comerciale și 18 de persoane fizice care desfășoară activități în domeniu.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de  4450 lei. Dintre acestea, 2 sancțiuni în valoare de 3000 de lei au fost aplicate conform O.U.G.28/1999 republicată privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea sumei de 1327 de lei. Au mai fost aplicate 8 sancțiuni pentru abateri la regimul rutier, în cuantum de 1450 de lei, 4 avertismente pentru nerespectarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 și un avertisment pentru nerespectarea prevederilor OUG 12/2006.

Ordin de protecție emis de polițiștii din Bistrița

Ieri, în urma evaluării situaţiei de fapt și întocmirii formularului de evaluare a riscului, polițiștii Biroului de Ordine Publică Bistrița au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat de 66 de ani, din municipiu.

Din primele verificări efectuate a reieșit faptul că bărbatul, fostul soț al unei femei de 65 de ani, ar fi amenințat-o pe aceasta cu acte de violență. Polițiștii monitorizează starea conflictuală, respectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și continuă cercetările în cadrul unui dosar penal de violență în familie.

Reamintim faptul că ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului. Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ordinul de protecţie provizoriu cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulaţie și depistarea autovehiculelor care circulă pe drumurile publice cu defecţiuni tehnice

Ieri, 28 septembrie, în intervalul orar 10.00-12.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița și reprezentanți ai Registrului Auto Român Bistriţa-Năsăud au desfășurat o acțiune pe Drumul Județean 173, în localitatea Jelna.

Scopul acțiunii a fost prevenirea accidentelor de circulaţie și depistarea autovehiculelor care circulă pe drumurile publice cu defecţiuni tehnice.

Astfel, au fost oprite și verificate mai multe autovehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002 în valoare de 2.030 lei și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.