IPJ: Buletin de presă

Prejudiciu recuperat de polițiștii de la investigații criminale Bistrița 

La data de 12 iunie a.c., în urma cercetărilor efectuate cu privire la o infracțiune de însușirea bun­ului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, polițiștii Biroului de Investigații Criminale l-au identificat pe un bărbat de 50 de ani, din Bistrița, bănuit de comiterea faptei.

Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 16 ianuarie a.c., la un bancomat din Bistrița, un bărbat de 60 de ani, din municipiu, a efectuat o tranzacție pentru a retrage suma de 500 de lei. Întrucât suma solicitată nu a fost emisă imediat, bărbatul a intrat în sediul agenției bancare pentru a verifica dacă s-a efectuat tranzacția, iar bărbatul de 50 de ani a ridicat banii.

Valoarea prejudiciului cauzat este de 500 lei și a fost recuperat în totalitate. Cercetările continuă de către polițiștii de investigații criminale.

Două mandate au fost puse în aplicare de polițiștii de la Urmăriri 

La data de 13 iunie a.c., în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, au fost puse în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii.

Unul dintre acestea a fost emis de Judecătoria Beclean, împotriva unui bărbat de 31 de ani, din Bața, care a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

Cel de-al doilea a fost emis de Judecătoria Năsăud, împotriva unui bărbat de 35 de ani, din Feldru, condamnat la 3 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Cei doi bărbați au fost încarcerați în Penitenciarul Bistrița.

Prejudiciul unei infracțiuni de înșelăciune, recuperat de polițiști și restituit păgubitului

La data de 13 iunie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat un tânăr de 24 de ani, din Cristur Șieu, bănuit de comiterea unei înșelăciuni.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, la data de 31 mai a.c., tânărul l-ar fi indus în eroare și i-ar fi vândut unui bărbat din Bistrița, contra sumei de 700 de lei, un telefon mobil second-hand, pe care l-a prezentat ca fiind o anumită marcă. Ajuns acasă, cumpărătorul a constatat faptul că a fost înșelat, iar telefonul este doar o replică de o calitate îndoielnică.

Prejudiciul, în valoare de 700 de lei, a fost recuperat în totalitate. Cercetările continuă de către lucrători din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor

La data de 13 iunie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 76 de ani, din Bistrița, nu a respectat normele legale în vigoare și nu depus la un armurier autorizat arma neletală de autoapărare, în termen de 10 zile de la expirarea valabilități permisului de armă.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

EXPRIMĂ-TE PRIN SPORT, NU PRIN VIOLENȚĂ! 

Este sloganul cu care polițiștii de la Prevenirea Criminalității au încheiat activitățile desfășurate în cadrul proiectului de prevenire ”STOP BULLYINGULUI ÎN ȘCOLILE BISTRIȚENE”. 

La data de 13 iunie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița Năsăud prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității a organizat evenimentele subsumate finalului de proiect  ,,STOP bullyingului în școlile bistrițene!”.

Astfel, începând cu ora 10.00, în pădurea-parc Schulerwald din Bistrița a avut loc crosul ,,Exprimă-te prin sport, nu prin violență!”. Câteva zeci de elevi și profesori ai școlilor implicate în proiect, dar și polițiști din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și inspectoratelor județene de Poliție Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Suceava, Sibiu au luat startul alături de ultra maratonistul TIBERIU UȘERIU. La final, toți participanții au fost răsplătiți cu diplome.

De asemenea, la Centrul Cultural DACIA, a avut loc un spectacol susținut de trupa REEA, prin intermediul căruia a fost retransmis elevilor invitați la concert mesajul campaniei antibullying. Totodată, pe scenă au fost invitate să ofere alternative la violență trei cluburi de copii: Ansamblul de dans popular ”Flori Dumitrene”, CS KARATE Bistrița și Școala de balet ”Ovidiu Danci”.

Proiectul ”STOP BULLYINGULUI ÎN ȘCOLILE BISTRIȚENE” s-a derulat pe parcursul anului școlar 2018-2019 și a avut ca beneficiari peste 10.000 de elevi din școlile bistrițene. Prezenta polițiștilor la clase a fost interactivă, ei folosind jocuri de rol pentru a evidenția efectele violenței psihologice. Personaje precum ”Maricica” sau ”Dyno” le-au arătat copiilor cum să acționeze atunci când sunt victime sau ce trebuie să facă în calitate de martori.

De asemenea, polițiștii au realizat un sondaj de opinie în școli, iar din studiu au aflat valențele și dimensiunile fenomenului de bullying în școli, dar și pe ce paliere să intervină pentru reducerea lui.

Scopul acestui proiect a fost creșterea gradului de informare a elevilor cu privire la fenomenul de bullying din școli și, implicit, diminuarea riscului infracţional şi victimal al acestora, prioritate a Poliției Române și în acest an.

Partenerii instituționali inițiali ai proiectului sunt: Instituția Prefectului Județul Bistrița Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud și Asociația Tășuleasa Social.