IPJ: Buletin de presă

Maramureșeancă suspectată că ar fi falsificat un document, în vederea eliberării pașaportului electronic pentru fiul ei 

La data de 28 iunie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale au fost sesizați cu privire la faptul că la un ghișeu al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Bistrița-Năsăud s-a prezentat o femeie, de 39 de ani, din județul Maramureș, împreună cu fiul ei, în vârstă de 12 ani,  în vederea depunerii actelor pentru eliberarea paşaportului electronic pentru minorul în cauză.

Întrucât împuternicirea notarială prezentată de către maramureșeancă nu îndeplinea condiţiile de fond şi formă, există suspiciunea că aceasta ar putea fi falsificată.

În cauză a fost întocmit dosar penal, în care sunt efectuate cercetări pentru comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Persoană urmărită la nivel național, condamnată la închisoare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, depistată de polițiștii și jandarmii bistrițeni

La data de 28 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Beclean, cu sprijinul unei patrule de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița Năsăud, au depistat un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din județul Maramureș, care figura ca persoană urmărită la nivel național.

În fapt, împotriva acestuia Judecătoria Baia Mare a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care a fost condamnat la 1 an de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Persoana depistată a fost predată polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, pentru a fi depusă în Penitenciarul Bistrița în vederea executării mandatului. 

Controale și verificări pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în zonele cu potențial turistic ale județului Bistrița-Năsăud 

La data de 29 iunie a.c., polițiștii  din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat controale şi verificări de specialitate în zonele și locurile de cazare, de vânzare a alimentelor sau de alimentație publică în zonele cu potențial turistic ale județului Bistrița-Năsăud, precum: Băile Figa, Colibița, Tihuța, respectiv Beclean și Josenii Bârgăului (acestea din urmă sărbătorind zilele orașului/localității), având ca scop prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prin constatarea și sancționarea ilegalităților în domeniul comerțului și prestărilor de servicii destinate turiștilor.

În urma activităţilor desfăşurate au fost verificați 52 de operatori economici și au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 104000 de lei, dintre care 32 prevăzute și pedepsite de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, 3 la O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și o sancțiune prevăzută și pedepsită de Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control.

Totodată, a fost confiscat numerar în sumă de 605,28 lei.

Peste 200 de sancţiuni, în valoare de 78299 de lei, aplicate în urma acțiunilor desfășurate de polițiștii de la rutieră, în acest sfârșit de săptămână 

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere, pe raza județului, în special pentru depistarea și sancționarea celor care depășesc viteza legală sau se află sub influența băuturilor alcoolice, punând, astfel, în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

De altfel, în ultimele trei zile, la nivelul întregii țări, Poliția Română a scos toate radarele pe șosele, a folosit echipamente video de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospeciale, cinemometre portabile, model TruCAM, precum și aparatele etilotest.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale poliţiştii au aplicat peste 200 de sancţiuni, a căror valoare se ridică la 78299 de lei, iar ca măsuri complementare au fost reținute 38 de permise de conducere și retrase 6 certificate de înmatriculare.

În cadrul activităților desfășurate polițiștii au depistat mai mulți conducători auto care au încălcat grav regulile de circulație, au pus în pericol siguranța rutieră și s-au ales cu dosar penal.

Exemple:

La data de  30 iunie a.c., un tânăr, de 19 ani, din comuna Șieu, a fost depistat de polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița în timp ce conducea un autoturism pe DJ 154, în localitatea Șieu, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 29 iunie a.c., în urma unui control efectuat în trafic, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au depistat un bărbat, din comuna Zagra, care conducea un autoturism pe DJ 17, pe raza localității Poienile Zagrei.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că acesta nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, s-a constat faptul că sora conducătorului auto, care deține permisul de conducere valabil, i-ar fi încredințat acestuia conducerea autoturismului, deși cunoștea faptul că nu deține permis de conducere valabil și nu are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii de către bărbat a infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și de încredințare a unui vehicul unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere, faptă reținută în sarcina femeii.

***

La data de 1 iulie a.c, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au depistat în trafic pe DN 16, în Silivașu de Câmpie, un tânăr, în vârstă de 29 ani, din comuna Urmeniș, care conducea un autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de peste 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii de către bărbat a infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

La data de 30 iunie a.c., pe DC 31A, în comuna Șieu Măgheruș, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Beclean au identificat, într-un șanț, un autoturism avariat, în apropierea căruia se afla un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din Sigmir.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că tânărul nu posedă permis de conducere.

Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv, motiv pentru care s-a luat măsura conducerii acestuia la Spitalul Orășenesc Beclean, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 30 iunie a.c., în comuna Dumitra, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat, de 43 de ani, din comună, stabilind în urma verificărilor efectuate faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Polițiștii au procedat  la testarea alcoolscopică a acestuia, rezultând o concentrație de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.