IPJ: Buletin de presă

Verificări în domeniul sistemelor de securitate. Sancțiuni, în cuantum de peste 10.000 de lei, aplicate de polițiștii de la Compartimentul Sisteme de Securitate, pentru neregulile constatate

La data de 14 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică –  Compartimentul Sisteme de Securitate, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Sângeorz-Băi și Secției 7 de Poliție Rurală Sângeorz-Băi au efectuat verificări în domeniul sistemelor de securitate, pe raza de competență.

Activitățile au vizat obiective care operează cu valori, respectiv unităţi şi instituţii de interes public, societăţi care au ca obiect de activitate schimbul valutar, case de amanet și unităţi profilate pe activităţi cu bijuterii, unități poștale, staţii de comercializare a carburanţilor, spaţii comerciale, săli de jocuri de noroc, prestatori de servicii de pază şi în sisteme tehnice, dar și alte categorii de unităţi.

În urma controalelor efectuate, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, toate conform Legii 333/2003, respectiv H.G. 301/2012, în cuantum total de 10.600 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea structurii minime de securitate, nepunerea în aplicare a măsurilor stabilite prin analiza de risc la securitate fizică și neîndeplinirea sarcinilor trasate la control anterioare.

Poliţiştii vor continua și în perioada următoare acţiunile pentru verificarea legalităţii funcţionării prestatorilor de servicii de securitate.

Acțiuni pentru protejarea fondului forestier, desfășurate de Serviciului de Ordine Publică, inspectori din cadrul Gărzii Forestiere Cluj şi lucrători ai ocoalelor silvice.

 Material lemnos fără documente legale, în valoare de peste 13.000 de lei, confiscat

În perioada 13-14 aprilie a.c., polițiștii din Bistrița-Năsăud, în colaborare cu inspectori din cadrul Gărzii Forestiere Cluj şi lucrători ai ocoalelor silvice au acționat pentru combaterea activităților ilicite în domeniile economice specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și combaterea braconajului piscicol.

Astfel, au fost efectuate verificări la un depozit de material lemnos și au fost oprite și controlate, în trafic, 27 de autovehicule, dintre care 18 care transportau material lemnos. Totodată, au fost legitimate peste 30 de persoane.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 19 sancțiuni în valoare de 15.770 lei, dintre care 6 pentru abateri de natură silvică, conform Legii 171/2010, în cuantum de 12.000 lei. Suplimentar, a fost ridicat în vederea confiscării material lemnos în valoare de 13.225 de lei, respectiv 16,2 metri cubi, fără documente legale.

De asemenea, pentru abaterile la regimul rutier constatate în cadrul acțiunii, polițiștii au mai aplicat 13 sancțiuni conform O.U.G. 195/2002, în cuantum de 3.770 lei și au reținut 2 permise de conducere.

Un bărbat din Dumitra, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, a fost reținut pentru 24 de ore, de polițiștii de la Protecția Animalelor

La data de 14 aprilie a.c., în urma cercetărilor și probatoriului administrat într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pentru 24 de ore, a unui bărbat de 43 de ani, din Nimigea de Jos, bănuit de comiterea faptei.

În fapt, la data de 12 aprilie a.c., polițiștii s-au sesizat din oficiu, în urma unor imagini apărute pe o rețea de socializare. Din cercetările efectuate până la această dată, a reieșit faptul că bărbatului i-ar fi fost încredințat un câine care aparținea unei femei de 78 de ani, din Dumitra. La data de 10 aprilie a.c., bărbatul de 43 de ani, aflându-se în stare de ebrietate, ar fi lovit și trântit câinele, pe care ulterior l-ar fi abandonat.

În prezent, bărbatul se află în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, iar cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în vederea documentării faptei și tragerii la răspundere a persoanei vinovate.