IPJ: Buletin de presă

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea absenteismului și abandonului școlar, desfășurate de polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară și cei ai Secției 1 Poliție Rurală Bistrița

La data de 19 mai a.c.,  polițiștii Biroului Siguranță Școlară împreună cu polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii absenteismului și abandonului școlar, pe raza comunei Teaca.

Activitățile au avut drept scop menținerea unui nivel ridicat de prezență a elevilor în unitățile de învățământ, prevenirea şi combaterea delincvenței juvenile și abandonului școlar. De asemenea, au mai urmărit informarea și conștientizarea elevilor/părinților cu privire la obligativitatea frecventării cursurilor școlare, dar și cu privire la măsurile care pot fi luate în cazul neîndeplinirii obligațiilor legale ce le revin.

Astfel, polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive și de consiliere a părinților, dar și elevilor care au înregistrat un număr mare de absențe, aflați în potențiale situații de risc de abandon școlar.

Polițiștii de la Siguranță Școlară le-au explicat părinților care sunt obligațiile pe care le au, precum și prevederile legislative referitoare la dreptul la educație, conform Legii educației naționale nr. 1/2011 și Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Totodată, le-au fost explicate riscurile și consecințele absenteismului și abandonului școlar.

În cadrul acțiunii de ieri, au fost verificate 3 unități de învățământ din localitățile Teaca, Viile Tecii și Pinticu și legitimate 46 de persoane. Totodată, 16 elevi au fost consiliați și alți 40 de părinți și tutori legali au fost instruiți cu privire la prevederile legale privind învățământul obligatoriu și obligațiile ce le revin.

În ceea ce privește măsurile dispuse, polițiștii au întocmit 4 informări către instituții cu atribuții în protejarea copiilor și au aplicat o sancțiune contravențională conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanei.

La datorie pentru siguranța traficului rutier și prevenirea evenimentelor rutiere

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 01.00, un echipaj din cadrul Biroului de Ordine Publică Bistrița a depistat și oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe

strada Petru Maior din Bistrița.

La volan a fost identificat un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Budacu de Sus, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că acesta consumase alcool.

Polițiștii Rutieri l-au testat  la cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice în vederea determinării cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bistrița.