IPJ: Buletin de presă

Rulotă căutată în vederea confiscării, de către autoritățile din Germania, depistată în țara noastră

La data de 10 iunie a.c., reprezentanții R.A.R. Bistrița-Năsăud au sesizat polițiștii cu privire la faptul că, în urma activităților specifice desfășurate, au identificat o rulotă urmărită internațional. În fapt, o femeie de 45 de ani, din Reghin a efectuat demersurile pentru eliberarea certificatului de autenticitate și cărții de identitate pentru o rulotă pe care o deținea.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat faptul că rulota figurează ca fiind bun căutat în vederea confiscării, de către autoritățile din Germania.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de tăinuire și continuă cercetările în vederea stabilirii împrejurărilor în care vehiculul a ajuns pe teritoriul României.

Trei condamnați la închisoare, duși în penitenciar de polițiștii de la Compartimentul Urmăriri

La data de 10 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au pus în aplicare 3 mandate de executare a pedepsei închisorii.

Astfel, un tânăr de 21 de ani, din Prundu Bârgăului, condamnat la 4 ani și 2 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat a fost depistat și dus în penitenciar de polițiști.

Cel de-al doilea mandat a fost emis de către Tribunalul Cluj, împotriva unui bărbat de 36 de ani, din Reteag, condamnat la 3 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

Cel de-al treilea mandat a fost emis de către Judecătoria Beclean, împotriva unui bărbat de 34 de ani, din Șintereag Gară, fiind condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Cei trei au fost duși de polițiștii de la Urmăriri în penitenciar, pentru ispășirea pedepselor.

Acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, la întoarcerea din minivacanța de Rusalii

Ieri, 13 iunie, în intervalul 16.00-20.00, polițiștii de la structurile de poliție rutieră au fost prezenți pe principalele drumuri naționale din județ pentru ca întoarcerea din minivacanța de Rusalii să fie în siguranță.

Astfel, polițiștii au organizat și desfășurat acțiuni punctuale, în special pe Drumul Național 17, unde au oprit pentru control aproape 90 de autovehicule, au legitimat 120 de persoane și au efectuat zeci de testări de aparatul etilotest.

De asemenea, în cadrul acțiunilor, au fost constatate în flagrant delict, 5 infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 13.400 de lei, iar ca măsuri complementare, au fost reținute 6 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Nu vă riscați libertatea, sănătatea sau chiar viața! Nerespectarea regulilor de circulație poate avea consecințele cele mai grave!

În acest sfârșit de săptămână, în contextul sărbătoririi Rusaliilor și al organizării unor evenimente publice, la care au participat numeroase persoane, polițiștii din Bistrița-Năsăud au intensificat acțiunile preventive pe linie rutieră, dar și pentru preîntâmpinarea unor fapte antisociale. Astfel, au fost efectuate controalele în trafic, fiind utilizate aparatele radar, etilotest și DrugTest.

Activitățile au avut drept scop depistarea celor care conduc sub influența alcoolului, a unor substanțe, cu viteză peste limita legală, a celor care nu respectă regulile și pun în pericol siguranța traficului rutier. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat mai multe infracțiuni flagrante:

  • Două dosare de conducere sub influența unor substanțe psihoactive, întocmite de polițiștii rutieri, în urma controalelor și testărilor efectuate în trafic

În seara de 10 iunie a.c., polițiștii rutieri din Năsăud au depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, din Nepos, în timp ce conducea un autoturism, deși consumase substanțe psihoactive. De asemenea, în urma primelor verificări efectuate, polițiștii au constatat faptul că are permisul de conducere anulat.

Acesta a fost oprit pe drumul Național 17C, în orașul Năsăud, iar în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost negativ. Bărbatul a fost testat și cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv și a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea continuării cercetărilor 3 plicuri cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv și o bancnotă cu urme de astfel de substanțe.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

***

La data de 12 iunie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au depistat și oprit pentru control un autoturism care circula pe raza localității Spermezeu. La volan a fost identificat un tânăr de 25 de ani, din Târlișua, care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv și a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. De asemenea, în urma controlului efectuat asupra autoturismului a fost descoperit un pliculeț care conținea o substanță susceptibilă a fi psihoactivă.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

  • Nouă conducători auto aflați sub influența alcoolului, depistați de polițiști s-au ales cu dosare penale și riscă închisoarea

În noaptea de 11 iunie a.c., în cadrul activităților de control desfășurate, polițiștii Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud au depistat, în flagrant delict, doi conducători care conduceau autovehicule, deși se aflau sub influența alcoolului.

Unul dintre aceștia, un bărbat de 51 de ani, din Josenii Bârgăului, a fost depistat pe o stradă din Bistrița, iar în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul indicat a fost 1,61 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei.

Un alt bărbat, în vârstă de 63 de ani, din Bistrița, a fost oprit pe o stradă din Bistrița, iar rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice.

La data de 13 iunie a.c., în cadrul controalelor efectuate în trafic, polițiștii au întocmit 7 dosare penale ca urmare a depistării în trafic a unor conducători auto care se aflau sub influența alcoolului.

Astfel, doi bărbați de 52 de ani, ambii din Leșu, au fost depistați în timp ce conduceau autoturisme pe raza localității Lunca Leșului. Rezultatele testării cu aparatul etilotest au fost de 0,47 mg./l, respectiv 0,49 mg./l alcool pur în aerul expirat și au fost conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei.

De asemenea, pe strada Liviu Rebreanu din Beclean, a fost depistat, în flagrant delict, un bărbat de 55 de ani, din Braniștea care conducea o autoutilitară, deși consumase alcool. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevare de mostre biologice.

Totodată, în municipiul Bistrița, polițiștii Biroului Rutier au depistat și oprit pentru verificări un tânăr de 26 de ani, din județul Constanța care a efectuat o depășire neregulamentară. În urma testării cu aparatul etilometru, valoarea indicată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice.

Alți doi bărbați, de 54 de ani, respectiv 19 ani, ambii din Sebiș, a fost opriți pentru verificări pe Drumul Județean 154C, fiind depistați sub influența alcoolului. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul bărbatului de 54 de ani și de 0,44 mg/ l alcool pur în aerul expirat, în cazul tânărului. Celor doi le-au fost recoltate probe biologice în vederea determinării alcoolemiei.

La aceeași dată, 13 iunie a.c., un bărbat de 35 de ani, din Feldru, conducător al unui autoturism,a fost oprit pe Drumul Național 17D, în Feldru și testat cu aparatul etilotest. Rezultatul indicat a fost 0,61 mg/l alcool în aerul expirat și a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea determinării alcoolemiei.

În toate cazurile au fost întocmite dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe, infracțiune prevăzută de art. 336 din Codul Penal și pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă.

  • Patru dosare penale au fost întocmite de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autoturism neînmatriculat

La data de 10 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au oprit în trafic, pentru control, un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, din Cepari. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că autoturismul în cauză are numerele de înmatriculare expirate. Tânărul nu consumase alcool, fiind testat în acest sens.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334 din Codul Penal.

La data de 10 iunie a.c., pe Drumul Județean 172G, în localitatea Petriș, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au oprit în trafic 2 autoturisme, iar în urma verificărilor efectuate, au constatat faptul că figurează ca fiind neînmatriculate. În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale, vizați fiind o tânără de 22 de ani, respectiv un bărbat de 31 de ani, ambii din localitatea Petriș.

La data de 11 iunie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat în trafic, pe Drumul Județean 173, prin Jelna, un autoturism care figura ca fiind neînmatriculat. La volan a fost identificat un tânăr de 21 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

  • Un conducător a fost depistat de două ori, la volanul unui autoturism, deși avea dreptul de a conduce suspendat

În seara de 10 iunie a.c., în jurul orei 23.30, pe Drumul Județean 171, în localitatea Spermezeu, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au oprit pentru control un autoturism, iar la volan l-au identificat pe un tânăr de 23 de ani care avea dreptul de a conduce suspendat. În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. 

Ulterior, în dimineața de 12 iunie a.c., în jurul orei 09.30,  pe raza localității Dobric, pe Drumul Județean 171, același tânăr a fost observat de polițiști conducând un autoturism pe direcția Dobric-Căianu Mic. Acesta a fost urmărit și oprit în localitatea Căianu Mic, iar polițiștii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.