IPJ: Buletin de presă

LA DATORIE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR 

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul comerțului cu bunuri cu produse agroalimentare și de origine animală, desfășurate în acest sfârșit de săptămână 

În perioada 12-14 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul comerțului cu bunuri, produse agroalimentare și de origine animală și subsecvent pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul evaziunii fiscale și a comerțului ilicit cu bunuri și produse.

Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate controale și verificări de specialitate în municipiul Bistrița, dar și pe raza comunelor  Livezile, Lunca Ilvei, Telciu, Rebra și Maieru.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost verificate peste 60 de persoane juridice și fizice, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 121.500 de lei, și a fost confiscat numerar în cuantum de 507,4 lei.

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice și a activităților ilegale privind comerțul cu produse de origine animală

La data de 13 iulie a.c., în intervalul orar 04.00-10.00, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu personal din cadrul Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud au acționat pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice și a activităților ilegale privind comerțul stradal cu produse de origine animală, pe Valea Bârgăului.

Astfel, au  fost verificate 15 autoturisme, dintre care 6 transporturi de material lemnos, iar cu ocazia celor constatate, polițiștii au aplicat 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.000 lei, dintre care 4 conform OUG 195/2002, 5 la Legea 12/1990 și una conform O.G. 23/2008.

Acțiuni pentru siguranța circulației pe drumurile publice 

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, Biroului Rutier, dar și cei cu atribuții pe această linie din cadrul Polițiilor Orășenești și secțiilor arondate au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere și combaterea principalelor cauze generatoare.

La nivel județean, ca urmare a acțiunilor desfășurate, au fost aplicate 521 de sancţiuni contravenționale, majoritatea ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Valoarea totală a sancțiunilor este de 146.840 de lei. Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, au fost reținute 40 de permise de conducere și au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.

De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate pe raza județului, polițiștii au constatat mai multe infracțiuni la regimul rutier, dintre care exemplificăm:

La data de 12 iulie a.c., polițiștii din Beclean l-au depistat în trafic pe un bărbat în vârstă de 60 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe raza orașului, aflându-se sub influența alcoolului. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de  peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat două mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă de polițiștii din Beclean sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

***

La data de 12 iulie a.c., un tânăr de 20 ani, din Rebrișoara, care conducea un autoturism pe raza localității, din cauza neadaptării vitezei într-o curbă la stânga, a pierdut controlul volanului și a părăsit partea carosabilă, întrând în coliziune cu gardul, iar apoi zidul unui imobil.

În urma accidentului nu au fost înregistrate victime, dar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar numerele de înmatriculare aplicate pe autovehicul figurează ca aparținând un alt autovehicul, înmatriculat în Bulgaria.

Rebrișoreanul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

***

La data de 12 iulie a.c., polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe raza  localității Parva, fără a deţine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de autovehicule. De asemenea, în urma verificărilor a rezultat faptul că autovehiculul este radiat din circulaţie din anul 2017.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. 

***

La data de 13 iulie a.c., pe o stradă din Bistrița, polițiștii l-au depistat pe un tânăr de 25 de ani, din Livezile, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Belgia, fără a deține permis de conducere.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat că autoturismul figurează ca fiind radiat din circulație. Cercetările continuă de Biroul Rutier, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat și  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

****

La data de 14 iulie a.c., polițiștii din Sângeorz-Băi l-au depistat, în trafic, pe un tânăr de 20 de ani, din Lunca Leșului, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de aproape  0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate două probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările continuă, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Autoturismul nu se împrumută unei persoane care nu deține permis de conducere!

La data de 14 iulie a.c., un bărbat de 34 de ani, din Lechința i-a încredințat autoturismul, proprietate personală, unui consătean în vârstă de 30 de ani. Acesta din urmă, conducea autoturismul în cauză, pe DJ 151, prin localitatea Chiraleș și aflându-se sub influența alcoolului, a pierdut controlul direcției de deplasare și a ieșit în afara părții carosabile,oprindu-se într-un șanț.

A fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de peste 1.35 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost la condus la spital pentru stabilirea alcoolemiei. Fiind efectuate verificări, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 30 de ani are permisul de conducere anulat.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunilor de  conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu posedă permis de conducere.