IPJ: Buletin de presă

La data de 2 august a.c., în jurul orei 05.00, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice l-au depistat pe un bărbat de 50 de ani, din Bistrița Bârgăului, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 5,1 mc cherestea de esență rășinoasă.

La solicitarea polițiștilor, acesta nu a putut prezenta documentele legale de transport, fiind luată măsura sancționării contravenționale, conform Legii 171/2010, cu amendă de 5.000 de lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea materialului lemnos, în valoare de aproximativ 3.400 de lei.

Prejudiciul unei înșelăciuni a fost recuperat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale.

O femeie din Columbia este bănuită că ar fi înșelat-o pe angajata unei case de amanet din Bistrița, sustrăgând peste 3600 de dolari. 

La data de 4 august a.c., în vama Giurgiu, a fost depistată de către polițiștii de frontieră o tânără de 29 de ani, cetățean columbian. Aceasta a fost dată în consemn de către polițiștii din Bistrița, fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune.

Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că la data de 22 iulie a.c., în timp ce se afla într-o casă de amanet din Bistrița, femeia de 29 de ani i-ar fi solicitat angajatei să-i schimbe suma de 5000 de dolari, după care, i-ar fi cerut să efectueze alte tranzacții, cu scopul de a-i distrage atenția, moment în care ar fi sustras suma de 3600 de dolari.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au recuperat prejudiciul creat în urma înșelăciunii și l-au restituit persoanei păgubite, iar cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acesteia.

Acțiuni pe raza municipiului Bistrița

La data de 2 august a.c., începând cu ora 06.00, polițiștii de la Ordine Publică și Investigații Criminale din cadrul Politiei Municipiului Bistriţa, împreună cu poliţişti locali au organizat și desfășurat acțiuni preventive în zona Zăvoaie, din municipiul Bistrița.

Acțiunile au avut drept scop prevenirea săvârşirii de fapte antisociale, depistarea unor persoane dispărute și respectarea prevederilor OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată depistării minorilor care locuiesc în condiţii improprii de igienă, ori sunt determinaţi să practice acte de cerşetorie.

În acest sens, au fost legitimate 28 de persoane, iar 11 au conduse la sediul Poliției, în vederea lămuririi unor aspecte în legătură cu documentele de identitate.

Acțiuni pe raza localității Coșbuc

La data de 2 august a.c., polițiștii  Secției 6 Politie Rurală Năsăud, respectiv ai Postului de Poliție Comunal Coșbuc au desfășurat o acțiune pe linie rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică.

Cu această ocazie au fost legitimate 43 de persoane, iar ca urmarea a neregulilor constatate au fost aplicate 45 de sacțiuni contravenționale, în valoare de 16.600 lei, dintre care 18 conform O.U.G.195/2002, 25 conform Legii 61/1991 și 2 conform O.U.G. 97/2005.

Acțiuni pentru depistarea persoanelor dispărute, față de care a fost dispusă căutarea la nivel național 

La data de 2 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale au acţionat pe raza municipiului Bistriţa, pentru identificarea persoanelor dispărute de la domiciliu şi pentru care s-a dispus măsura căutării la nivel naţional.

În urma activităţilor desfăşurate au fost depistate două minore de 13, respectiv 16 ani, acestea fiind predate Centrului pentru Protecția Copilului Bistriţa. De asemenea, în cadrul activităţilor, a fost depistat, pe raza localității Hăşmaşul Ciceului, comuna Uriu un bărbat de 48 de ani, faţă de care a fost dispusă căutarea la nivel naţional din data de 13.11.2017, fiind persoană dispărută.

Acțiuni pe raza orașului Năsăud 

La data de 3 august a.c., în intervalul orar 09.00-16.00, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe raza orașului Năsăud, în vederea prevenirii și combaterii comerţului ilicit, mai ales cu produse agroalimentare și de origine animală.

Acțiunile au urmărit prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a fraudelor vamale, a celor la regimul produselor accizabile, dar și pentru prevenirea și combaterea schimbului ilegal de valută.

În urma activităților desfășurate, au fost verificate 19 persoane fizice și juridice, ocazie cu care au fost constatate și aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 31.500 lei, dintre care 11 în valoare de 30.000 lei, prevăzute și pedepsite de Legea 12/1990 și una conform O.U.G.28/1999, în valoare de 1.500 lei. Ca măsură complementară, a fost dispusă confiscarea în numerar a sumei de 157 lei.

Băuți, la volan 

La data de 3 august a.c., pe B-dul Independenței din Bistrița, polițiștii Birului Rutier l-au depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism, pe un bărbat e 55 de ani, din Bistrița, care se afla sub influența alcoolului.

A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv, respectiv peste 0.50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

***

La data de 3 august a.c., pe DJ 151 în Vermeș, polițiștii Secției 3 l-au depistat pe un bărbat de 37 de ani, din Petriș, în timp ce conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice ( peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat).

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Ordine de protecție, emise de polițiști

La data de 3 august a.c., polițiștii au fost sesizați despre faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un tânăr de 20 de ani, din Bistrița Bârgăului, și-a lovit mama, o femeie de 44 de ani și ar fi bruscat-o pe sora lui, o tânără de  19 ani.

Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

***

La data de 4 august a.c., o femeie de 38 de ani, din Bistrița, a sesizat faptul că în timp ce se afla în incinta locuinței, a fost agresată și amenințată de către soțul ei, un bărbat de 41 de ani.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie și au emis un ordin de protecție provizoriu.

Dosare penale întocmite de polițiștii din Beclean

La data de 3 august a.c., polițiștii din Beclean l-au depistat pe un bărbat de 47 de ani, din Cociu, în timp ce conducea pe DJ 172 un autoturism, deși consumase alcool. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a indicat o valoare de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

***

De asemenea, la aceeași dată, pe DJ 170, în localitatea Ciceu-Giurgești, a fost depistat de polițiști un bărbat de 46 ani, din localitate, în timp ce conducea o autoutilitară, deși avea permisul suspendat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Depistați de polițiștii Secției 5, în timp ce conduceau autoturisme, deși nu aveau acest drept        

La data de 4 august a.c.,  pe DJ 170, în localitatea Breaza, polițiștii Secției 5 l-au depistat în trafic, pe un tânăr de 21 ani, din Cușma, în timp ce conducea un autoturism, deși avea permisul de conducere anulat din data de 22 mai 2018.

De asemenea, la aceeași dată, a fost depistat un alt tânăr, de 19 ani, din Negrilești, în timp ce conducea un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

În ambele cazuri, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.

Alcoolul și urmările lui 

La data de 4 august a.c., în jurul orelor 22.45, un tânăr de 21 ani, din Parva, în timp ce conducea un autoturism cu volan pe dreapta, pe D.N. 17D,  pe raza localității Rebrișoara, a pierdut controlul direcției de deplasare, a pătruns pe contrasens, a părăsit partea carosabilă, după care a intrat în coliziune cu gardul unui imobil.

În urma accidentului, o pasageră de 16 ani a fost rănită. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de aproape 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.