IPJ: Buletin de presă

Cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 15 august a.c., un tânăr, în vârstă de 19 ani, din Anieș, în timp ce conducea un autoturism, pe drumul comunal din localitate, într-o curbă a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat cu autoturismul pe acostament.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unei minore, de 13 ani, din comuna Șanț, pasageră în autoturism, care a fost transportată la Spitalul Orășenesc Năsăud, pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că plăcuțele cu numărul de înmatriculare sunt atribuite altui autoturism, autoturismul implicat în accidentul de circulație nefiind înmatriculat.

Cercetările sunt continuate de către Poliția Orașului Sîngeorz – Băi, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Cercetat pentru conducea unui vehicul neînmatriculat

La data de 15 august a.c., un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din Lechința, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un scuter, pe DJ 151, în Lechința, fără a avea montate plăcuțe cu număr de înmatriculare, vehiculul fiind radiat din anul 2018.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Dosar penal, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, întocmit pe numele unui bărbat din Lechința

La data de 15 august a.c., Poliția a fost sesizată de către un bărbat, de 34 de ani, din Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, cu privire la faptul că, o tânără, în vârstă de 26 de ani, din aceiași comună, ar fi sechestrată într-un imobil situat pe raza localității Țagu, comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud.

La fața locului indicat de bărbat a fost identificată tânăra, de 26 de ani, care le-a relatat polițiștilor faptul că, în momentul în care ar fi vrut să părăsească imobilul ce-i aparține mamei sale, situat în localitatea Țagu, ar fi fost împiedicată să facă acest lucru, împotriva voinței sale, de către un bărbat, de 41 de ani, din Lechința, care ar fi amenințat-o cu acte de violență, fără a-i provoca leziuni sau vătămări corporale.

Cercetările sunt continuate, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

Ordin de protecție provizoriu, emis pe numele unui bistrițean

La data de 15 august a.c., o bistrițeancă, de 60 de ani, a sesizat Poliția cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliul ei, ar fi fost agresată fizic de către fiul ei, în vârstă de 34 de ani, care ar fi amenințat-o cu moartea pe nora ei, de 22 de ani.

S-a întocmit formular de evaluare a riscului şi s-a emis ordin de protecție provizoriu.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului de Ordine Publică, fiind  întocmit dosar penal pentru violență în familie și amenințare.

Scandal izbucnit în localitatea Prundu Bârgăului. Trei tineri sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe

La data de 16 august a.c., un bărbat a sesizat Poliția cu privire la faptul că, în incinta localului al cărui administrator este, situat în localitatea Prundu Bârgăului, a izbucnit un scandal.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că între un tânăr, de 22 de ani, din comuna Tiha Bârgăului, și un altul, în vârstă de 28 de ani, din Bistrița Bârgăului, ar fi izbucnit un scandal, pentru aplanarea acestuia intervenind administratorul localului, care i-ar fi poftit pe cei doi afară.

În proximitatea localului, tânărul, de 22 de ani, l-ar fi agresat fizic pe tânărul, de 28 de ani, după care ar fi părăsit locul faptei, polițiștii procedând la urmărirea acestuia.

Polițiștii l-au depistat pe tânărul, din Tiha Bârgăului, pe raza localității Prundu Bârgăului, acolo unde scandalul izbucnise din nou între cei doi tineri și un altul, în vârstă de 23 de ani, din Bistrița Bârgăului, aceștia lovindu-se și amenințându-se reciproc.

Cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale s-a reușit aplanarea conflictului.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovirea sau alte violențe, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Reținut pentru 24 de ore pentru lovire sau alte violențe și amenințare

La data de 15 august a.c., Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că, într-un imobil, situat în municipiul Bistriţa, un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din județul Botoșani, ar fi distrus uşa de acces într-o cameră, ar fi lovit un tânăr, de 21 de ani, din județul Constanța, și un bărbat, în vârstă de 37 de ani, din județul Botoșani, amenințând cu moartea o tânără, de 20 de ani, din județul Prahova.

Ca urmare a aspectelor sesizate s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și distrugere.

La scurt timp, în urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de tânărul bănuit de săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe și ameninţare.

În cursul aceleiași zile, a fost dispusă măsura reținerii tânărului, în vârstă de 20 de ani, din județul Botoșani, pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, cu propunere de luare a măsurii preventive a controlului judiciar.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Bistrița, în vederea clarificării cauzei sub toate aspectele.

UPDATE: Tânărul, din Viișoara, bănuit că ar fi lovit și lipsit de libertate fosta concubină, a fost arestat la domiciliu

La data de 15 august a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis ordin de protecție provizoriu împotriva tânărului, în vârstă de 28 de ani, din Viișoara, ca urmare a sesizării formulate de femeia, de 41 de ani, din Viile Tecii, prin care ni s-a adus la cunoștință faptul că fiica ei, în vârstă de 21 de ani,  ar fost lovită și lipsită de libertate de către acesta.

În cursul aceleiași zile, tânărul a fost prezentat Judecătoriei Bistrița cu propunere de arestare preventivă.

Propunerea a fost respinsă, Instanța dispunând față de acesta luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.

Bărbați cercetați pentru braconaj și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor

La data de 16 august a.c., polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în flagrant doi bărbați, din Josenii Bârgăului, în vârstă de 49 de ani, respectiv 45 de ani, care în noaptea de 15/16 august a.c. ar fi participat la o acțiune de braconaj, pe raza fondului cinegetic Poieni, bărbatul, de 49 de ani, fiind bănuit că ar fi împușcat un exemplar din specia vulpe, cu o armă letală, cu destinația vânătoare, deținută legal de către acesta.

La vederea polițiștilor, acesta i-ar fi înmânat arma de vânătoare bărbatului, de 45 de ani, care s-a îndepărtat de locul comiterii faptei, fiind identificat ulterior cu arma de vânătoare asupra lui.

Astfel, s-a procedat la efectuarea unui control, cu privire la modul de păstrare a armamentului și a muniției deținute de bărbatul, în vârstă de 49 de ani, fiind identificate peste 60 de cartușe pentru care acesta nu este autorizat.

De asemenea, au fost ridicate arma letală de vânătoare, cartușe deținute legal și ilegal, precum și vulpea.

Cele două persoane au fost conduse la sediul I.P.J. Bistrița Năsăud, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de braconaj și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

UPDATE: Arest preventiv și arest la domiciliu, măsurile dispuse de Instanță în cazul a trei bărbați cercetați pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimurile armelor, munițiilor și vânătorii

La data de 15 august a.c., prin Încheierea Penală pronunţată de Judecătoria Bistrița, s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, față de bistrițeanul, în vârstă de 40 de ani, respectiv bărbatul, de 33 de ani, din Josenii Bârgăului.

Totodată, față de bărbatul, în vârstă de 50 de ani, din Rusu Bârgăului, a fost dispusă arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, în vederea stabilirii întregii activități infracționale și pentru tragerea la răspundere penală a tuturor participanților.

***

Vă reamintim faptul că, cinci persoane, bănuite de comiterea unor infracțiuni la regimurile armelor, munițiilor și vânătorii, au fost reținute de polițiștii bistrițeni pentru 24 de ore, în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, reușindu-se, astfel, probarea activității infracționale și destructurarea unei grupări infracționale, constituite la începutul lunii iulie a.c., în scopul comiterii unor infracțiuni la regimurile armelor, munițiilor și vânătorii.

Sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii bistrițeni, în urma unor controale și verificări efectuate în județul Bistrița-Năsăud

La data de 15 august a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe raza județului Bistrița-Năsăud în vederea combaterii faptelor ilicite în domeniul evaziunii fiscale, a comerțului cu mărfuri, dar și a prestărilor de servicii către populație, pentru verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor, în zonele și locurile semnalate cu risc criminogen ridicat, efectuând controale și verificări de specialitate.

În urma activităților desfășurate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 20.000 de lei, toate prevăzute și pedepsite de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

Polițiștii bistrițeni vor desfășura acțiuni specifice și în perioada următoare, pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile aflate în competență.