IPJ: Buletin de presă

Bănuiți de comiterea unor furturi din magazine, arestați preventiv pentru 30 de zile

La data de 16 septembrie a.c., la propunerea polițiștilor din cadrul Biroului de Investigații Criminale, instanța a dispus măsura arestării pentru 30 de zile a doi bărbați, de 25 de ani, respectiv 31 de ani, ambii din Bistrița, bănuiți de comiterea unor furturi din magazine.

Inițial, la data de 15 septembrie, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore de către polițiștii de investigații criminale, fiind bănuiți că la data de 13 septembrie 2019 ar fi sustras o sumă de bani și mai multe bunuri, dintr-un magazin din Bistrița. De asemenea, bărbatul de 25 de ani este bănuit că, la data de 6 septembrie a.c., ar fi sustras bani și obiecte de îmbrăcăminte dintr-un alt magazin din Bistrița.

La domiciliul celor doi a fost efectuată o percheziție, ocazie cu care au fost ridicate mai multe articole de îmbrăcăminte și alte bunuri, reclamate ca fiind sustrase.

În continuare, polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale Bistriţa efectuează cercetări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestora şi pentru recuperarea prejudiciului produs.

Opriți înainte de a produce accidente, de către polițiștii cu atribuții pe linie rutieră  

La data de 14 septembrie a.c., în urma acțiunilor preventive efectuate în trafic, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un autoturism care a fost înregistrat de aparatul radar în timp ce rula pe DJ 172D, prin localitatea Bistrița Bârgăului, cu viteza de 103 km/h.

Șoferul autoturismului nu a oprit la semnalele polițiștilor, fiind urmărit de echipajul de la Rutieră. Încercând să scape, șoferul împreună cu un pasager au intrat pe o stradă lăturalnică, după care au coborât din autoturism. Cei doi au fost prinși la scurt timp de polițiștii care au constatat faptul că șoferul este un minor de 16 ani. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***

La data de 16 septembrie a.c., ora 00.30, un tânăr de 19 ani, din Budești, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,50 mg/l  alcool pur în aerul expirat. A fost transportat la spital pentru prelevarea de probe biologice care vor stabili alcoolemia.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

7 localuri publice, 50 de mașini și peste 200 de persoane au fost controlate de polițiști cu ocazia unor acțiuni desfășurate în acest sfârșit de săptămână

În perioada 14-15 septembrie a.c., în intervalul orar 00:00-05:00, polițiștii de la Investigații Criminale, Investigarea Criminalității Economice, Acțiuni Speciale, precum și cei ai Serviciului Criminalistic și Biroului Rutier Bistrița au desfășurat acțiuni pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, au fost verificate 7 localuri publice din Bistrița şi Prundu Bârgăului, fiind legitimate peste 200 de persoane. Totodată, acțiunile polițiștilor au vizat și siguranța rutieră, fiind oprite pentru control aproape 50 de autoturisme.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.110 lei (6 conform  OUG 28/1999, 28 conform OUG 195/2002, o sancțiune contravențională la Legea 12/1990, o sancțiune contravențională la Legea 252/2003 și 4 la Legea 61/1991). Totodată, a fost ridicată în vederea confiscării suma de 1251 lei.

De asemenea, un minor dispărut de la domiciliu, urmărit la nivel național, a fost depistat de polițiști. Tot în cadrul acțiunilor, într-un local public, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale l-au depistat în flagrant, pe un tânăr din localitatea Matei care avea asupra lui un pliculeț ce conținea mai multe resturi vegetale, susceptibile a avea efect psihotrop. Polițiștii au ridicat substanțele descoperite asupra tânărului și le-au înaintat structurii competente în vederea continuării cercetărilor.

Minor cercetat pentru tentativă de omor, plasat în arest la domiciliu

La data de 15 septembrie a.c., un tânăr de 16 ani, din Arșița, cercetat pentru comiterea unei tentative la infracțiunea de omor, a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Inițial, la data de 13 septembrie a.c., în jurul orei 23.50, la nivelul Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi a fost sesizată comiterea unei agresiuni, comisă la o stână organizată în Valea Mare. La fața locului, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool, între doi ciobani de 50 de ani, respectiv 16 ani, ambii din Măgura Ilvei a izbucnit un scandal, iar minorul l-ar fi înjunghiat pe bărbatul de 50 de ani, cu un cuțit în zona abdomenului.

Bărbatul de 50 de ani a fost transportat la spital, iar tânărul de 16 ani a fost condus la sediul Poliției în vederea lămuririi stării de fapt.

La data de 14 septembrie a.c., ca urmare a concluziilor medicale, a fost declinată competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de omor, iar tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reținut pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.