IPJ: Buletin de presă

BĂRBAT BĂNUIT DE FURT DIN LOCUINȚĂ, ARESTAT PENTRU 30 DE ZILE

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut pentru 24 de ore un bărbat bănuit că ar fi sustras dintr-o locuință aproape 2000 de lei. Acesta a fost prezentat judecătoriei, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

La data de 10 aprilie a.c., polițiștii au identificat un  bărbat de 32 de ani, din Slătinița, bănuit de comiterea unui furt dintr-o locuință situată pe raza municipiului Bistrița.

Astfel, în urma cercetărilor desfășurate, s-a stabilit faptul că, la data de 8 februarie a.c., acesta, profitând de faptul că uşa de acces în locuinţă era neasigurată, ar fi sustras dintr-o poşetă, un portmoneu în care se aflau documente și sumele de 1500 lei şi 100 euro.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și ulterior prezentat Judecătoriei Bistriţa, care a dispus arestarea pentru 30 de zile. În prezent, acesta se află în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ BN.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Bistrița continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple, dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.

Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.

Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.

Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.

Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

 Furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa proprietarilor care îşi lasă proprietatea nesupravegheată.

NU circulaţi cu bicicleta dacă ați consumat băuturi alcoolice!

La data de 10 aprilie a.c., în Șieuț, un bărbat de 56 de ani, din localitate, în timp ce se afla pe o bicicletă, din cauza neatenției și a și consumului de alcool, a căzut pe partea carosabilă, accidentându-se.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii rutieri efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă.     

Pentru a vă putea bucura de o plimbare cu bicicleta în siguranță, polițiștii vă recomandă:

înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic că nu se apropie niciun autovehicul!

circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană!

nu circulaţi cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!

atunci când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers!

nu transportaţi pe bicicletă altă persoană!

purtaţi o cască de protecţie omologată!

pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare);

înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!

la schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!

Nu traversa carosabilul cu bicicleta nici măcar pe trecerile pentru pietoni!

Ca să poţi conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat regulamentar;

În condiţii de vizibilitate slabă este obligatoriu să porţi vestă fluorescent reflectorizantă, iar bicicleta să fie prevăzută în faţă cu lumina albă, iar în spate cu lumină roşie;

ATENŢIE BICICLIȘTI !!! RISCAȚI AMENDĂ DE LA 870 lei – 1160 lei (6-8 pct. amendă)!!!

ART. 161 din HG 1391/2006    (1) Se interzice conducătorilor de biciclete:   

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”;   

 b) să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;   

c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;   

d) să circule fără a tine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale; 

  e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competiţii sportive organizate;  

 f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora; 

  g) să se tina de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;  

  h) să transporte o altă persoană, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1^1) şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

   i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;   

   j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;   

k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;    

l) să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15; 

  m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;   

n) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;   

 o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;  

 p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;

   r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;  

 s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.  

 (1^1) Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat. 

  (2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.     

PERICOL PE DRUMURILE PUBLICE! Fără permis și sub influență alcoolului, la volan!

La data de 10 aprilie a.c., pe DN 17, în localitatea Prundu-Bârgăului, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală l-au depistat și oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 34 ani, din Mijlocenii Bârgăului.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

”FROM GAMIFICATION TO LEARNING”

Polițiștii de prevenire vin în sprijinul dascălilor, în cadrul unui proiect Erasmus +, de formare continuă a cadrelor didactice.

Siguranța în școală este o prioritate a Poliției Bistrițene, motiv pentru care, Compartimentul de Analiza și Prevenirea Criminalității are în desfășurare mai multe proiecte preventive care se adresează elevilor. De asemenea, se alătură cadrelor didactice și sprijină orice proiect implică siguranța elevilor.

Școala Generală ”Mihai Eminescu” din Năsăud este partener internațional în proiectul Erasmus + K2, ”STAND UP! SPEAK OUT!  ” alături de alte trei țări. În cadrul mobilității din aprilie, școala a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, conferința internațională ,,De la joc la învățare”.

Școala din Năsăud a avut invitați din Italia, Spania si Letonia care au participat la o lecție de prevenire a bullyingului în școli. Lecția a fost susținută în întregime în limba engleză de către subcomisar de poliție Mihaela Schreiner, specialist în prevenirea criminalității. Polițista a fost ajutată de tinerii voluntari din ONG ul POV 21, abordarea fiind una ludică, în concordanță cu tema ”From gamification to learning”.

În cadrul aceluiași eveniment, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității a prezentat în plenul conferinței academice internaționale activități, metode și mijloace prin care, prin joc, atât polițiștii, cât și cadrele didactice, pot veni în sprijinul elevilor.

Proiectul prezentat, ”STOP BULLYINGULUI ÎN ȘCOLILE BISTRIȚENE” promovează în rândul elevilor sportul, ca alternativă la activități din sfera delincvenței juvenile și îl are drept ambasador pe ultra maratonistul bistrițean TIBI UȘERIU care, prin experiența sa de viață, constituie o ,,carte vie” pentru tineri.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Compartimentul Relații Publice